Αυτά είναι τα αποτελέσματα του διαγωνισμού Εκπαιδευτικής Ρομποτικής για το 2019

Ο Τελικός διαγωνισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής για το 2019 στην Κρήτη, πραγματοποιήθηκε στο Ρέθυμνο. Ήταν μια διοργάνωση που προετοίμασαν ο μη κερδοσκοπικός Ελληνικός οργανισμός εκπαιδευτικής ρομποτικής επιστήμης και τεχνολογίας με την ονομασία WRO-HELLAS μαζί με την περιφέρεια Κρήτης, τον δήμο Ρεθύμνου και την Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κρήτης.

Μέσα από την ενασχόληση των παιδιών με την εκπαιδευτική ρομποτική , τα παιδιά συνεργάστηκαν με τους καθηγητές καλλιτεχνικών, τους δασκάλους τους, τους καθηγητές πληροφορικής δούλεψαν ομαδικά, κατέθεσαν προτάσεις σχετικά με την προστασία του περιβάλλοντος, μίλησαν για διαχείριση απορριμμάτων, για εναλλακτικές πηγές ενέργειας, για έξυπνες πόλεις, για βιώσιμα νησιά, για νέες τεχνολογίες. «Η περιφέρεια Κρήτης στηρίζει προσπάθειες που προάγουν την εκπαιδευτική διαδικασία προς όφελος της μαθητικής κοινότητας του νησιού μας» δήλωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Εκπαίδευσης, δια βίου μάθησης και Κατάρτισης Γιάννης Παρασύρης.

Στο διαγωνισμό συμμετείχε η ερευνητική ρομποτική ομάδα Κουρητών του Πολυτεχνείου Κρήτης με επικεφαλή των κ Σπανουδάκη Νίκο, ο Δήμαρχος Ρεθύμνου κ Μαρινάκης Γιώργης, οι δημοτικοί σύμβουλοι κ Γιωργαλής Γιώργης, κ Λαχνιδάκης Δημήτρης, από το ΤΕΙ Κρήτης η κ Καλαϊτζάκη Αργυρούλα και ο κ Κωσταντάρας Αντώνης, απο το ΠΕ.Κ.Ε.Σ Κρήτης η κ Βιδάκη Ειρήνη, ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Π.Ε. Ρεθύμνου κ Μαρκαντές Γιάννης.

Να σημειωθεί πως τα παιδιά ήρθαν σε επαφή με την ερευνητική ομάδα Κουρητών του Πολυτεχνείου Κρήτης η οποία έχει αποσπάσει διεθνείς βραβεύσεις σε διαγωνισμούς . Αξιοποίησαν γνώσεις από αρκετά μαθήματα όπως τα μαθηματικά, τα αγγλικά, την πληροφορική, τα καλλιτεχνικά κ.α Το πιο σημαντικό είναι ότι αξιοποίησαν τον χρόνο τους δημιουργικά, πήραν ερεθίσματα από τις άλλες ομάδες, διασκέδασαν, ενθουσιάστηκαν, συνεργάστηκαν, γέλασαν, ένοιωσαν υπερήφανα και ήρθαν σε επαφή με τις νέες τεχνολογίες ως μικροί εφευρέτες.

Όπως εξήγησε ο κ. Παρασύρης «μέσα από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Κρήτης χρηματοδοτούμε με 2,5 εκατομμύρια την βελτίωση του υλικοτεχνικού εξοπλισμού, όπως εργαστήρια πληροφορικής, κιτ ρομποτικής, τρισδιάστατοι εκτυπωτές κ.α Επιπλέον σε συνεργασία με την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης, το Περιφερειακό Κέντρο Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού προχώρησαν τα επιμορφωτικά σεμινάρια για τους καθηγητές πληροφορικής στα πλαίσια της εβδομάδας του Κώδικα, ενώ από τις 20 Φεβρουαρίου προχωρούν τα επιμορφωτικά σεμινάρια σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα, σε συνεργασία με το Εργαστήριο Διδακτικής των Θετικών Επιστημών του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Κρήτης και το ΠΕ.Κ.Ε.Σ Κρήτης για την διδασκαλία των STEM στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση για όλους τους εκπαιδευτικούς. Τέλος, ευχαρίστησε την Δημοτική Αρχή, την υπηρεσία πρασίνου και Καθαριότητας , την διεύθυνση του κλειστού γυμναστηρίου Μελίνα Μερκούρη τον πολιτιστικό Σύλλογο Πρινέ, τα παιδιά με τους εκπαιδευτικούς, τους Σαμαρείτες και φυσικά όλους τους εθελοντές που συνέβαλαν στην επιτυχή διοργάνωση του Παγκρήτιου Διαγωνισμού.

Να σημειωθεί πως ο διαγωνισμός τελεί υπό την Αιγίδα της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας, κυρίου Προκοπίου Παυλοπούλου και έλαβαν μέρος 1200 ομάδες όλων των βαθμίδων , από όλη την χώρα. Στην Κρήτη συμμετείχαν 60  ομάδες που μεταφράζεται σε 260 μαθητές, οι οποίοι μαζί με τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς τους μαζεύτηκαν στο κλειστό γυμναστήριο «Μελίνα Μερκούρη» Ρεθύμνου, για να διασκεδάσουν και να επιδείξουν το έργο το οποίο γίνεται στο σχολείο τους και στις σχολές τους .

 

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

 

Για το Δημοτικό ο φετινός διαγωνισμός προσκάλεσε τους μαθητές να διαγωνιστούν σε τρείς διαφορετικές κατηγορίες.

OPEN ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ. Αιγαίο Πέλαγος: ”Η τεχνολογία βοηθάει τα Νησιά να αναπτυχθούν»

Όπου προκρίθηκαν 8 ομάδες από τις 30.

4 Στοιχεία 12ο Δημοτικό Σχολείο Ηρακλείου Κρήτης
47ο Δημοτικό Σχολείο Ηρακλείου 47ο Δημοτικό Σχολείο Ηρακλείου
Blue Defenders 31ο Δημοτικό Σχολείο Ηρακλείου
Τα γρανάζια του Ψηλορείτη Δημοτικό σχολείο Αξού
ECOMINDS Κέντρο Εκπαιδευτικής Ρομποτικής Κρήτης
Τα ΡομποΕκτάκια του 6ου 6ο Δημοτικό Σχολείο ΡεθύμνουΞ
36ο Δημοτικό Σχολείο Ηρακλείου Κρήτης 36ο Δημοτικό Σχολείο Ηρακλείου Κρήτης
Plakias Robotics Δημοτικό σχολείο Πλακιά

 

Διακρίθηκαν όμως και ομάδες χωρίς να προκριθούν στον τελικό για επιμέρους κατηγορίες:

Άνεμος                        25ο και 44ο Δημοτικό σχολείο Ηρακλείου Μηχανική Κατασκευή

ROBOT-X                     14ο  Δημοτικό Σχολείο Χανίων ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ-ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ

ROBOT-Art                  24ο Δημοτικό Ηρακλείου ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΜΑΚΕΤΑ-ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Roboboys ΣΗΤΕΙΑΣ      2ο Δημοτικό Σχολείο Σητείας ΠΡΩΤΟΤΥΠΗΣ ΙΔΕΑΣ

 

OPEN ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ. Εποικισμός του Άρη Οι μαθητές όπως και πέρυσι έπρεπε να φανταστούν το συναρπαστικό μέλλον, κατασκευάζοντας μοντέλα με αυτοματισμούς σύμφωνα με το θέμα «Εποικισμός του Άρη».

Προκρίθηκαν 3 ομάδες από τις 10

Ρομπο-μηχανικοί 8ο Δημοτικό Σχολείο Χανίων
Space X 2ο Δημοτικό Σχολείο Χανίων
Δημοτικό Σχολείο Βασιλειών Δημοτικό Σχολείο Βασιλειών

Διακρίθηκαν

Ε2                          10ο Δημοτικό Σχολείο Χανίων  ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

Space Carries      Δημοτικό Σχολείο Γουρνών  ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ

 

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ 2Χ2 WEDO

Ομάδες τριών μαθητών κατασκεύαζαν ένα ρομπότ και συγκροτούσαν μια ομάδα που συμμαχούσανε με μια άλλη ομάδα για να παίξουν ποδόσφαιρο σε μια πίστα με τέρματα εναντίον δύο άλλων ρομπότ.

Όπου προκρίθηκαν 6 ομάδες από τις 15

Kiko Δημοτικό Σχολείο Ταυρωνίτη
Yioda Δημοτικό Σχολείο Ταυρωνίτη
EduRobots Players Ανεξάρτητη Ομάδα – EduRobots Εκπ.Ρομποτική
Οι κατακτητές των ρομπότ Ανεξάρτητη Ομάδα – EduRobots Εκπ.Ρομποτική
RoboKids Δημοτικό Σχολείο Ταυρωνίτη
RoboGens Διάκρισης Πρότυπο Κέντρο Μάθησης

 

REGULAR ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Οι δρόμοι του κρασιού στην Βόρεια Ελλάδα

Η διαγωνιστική πίστα του Γυμνασίου κάλεσε τους μαθητές να κατασκευάσουν γρήγορα ρομπότ που θα επιλύουν προβλήματα που σχετίζονται με το θέμα «Οι δρόμοι του κρασιού στην Βόρεια Ελλάδα».

Προκρίθηκε Μία ομάδα

Bionic Mindstorms 3ο Γυμνάσιο Ηρακλείου

 

REGULAR ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Πρωτέας

Για τις αρχάριες ομάδες του Γυμνασίου, ο οργανισμός δημιούργησε μια κατηγορία ευκολότερη από την προηγούμενη με την ονομασία ΠΡΩΤΕΑΣ. Τα ρομπότ που κατασκεύασαν οι μαθητές έπρεπε να μεταφέρουν ένα μηνύματα από μια πόλη σε μια άλλη πόλη .

Προκρίθηκαν τρεις ομάδες

Robonauts Ξανθάκης Ακαδημία Ρομποτικής Πανεπιστημίου Μακεδονίας
Masterminds Ξανθάκης Ακαδημία Ρομποτικής Πανεπιστημίου Μακεδονίας
Κισαμίτες3 Γυμνάσιο Κολυμβαρίου

 

OPEN ΛΥΚΕΙΟΥ

Οι μαθητές του Λυκείου, όπως και πέρυσι, παρουσίασαν μία κατασκευή ελεύθερης έμπνευσης, που περιέχει αυτοματισμούς (LEGO-ARDUINO-App inventor κτλ) που λύνουν προβλήματα στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων, σύμφωνα με το θέμα «SMART CITIES».

Προκρίθηκαν 3 ομάδες

Creative Destruction 5o ΓΕΛ Ηρακλείου Κρήτης
traffolution Πειραματικό ΓΕΛ Ηρακλείου
System Overload 5o ΓΕΛ Ηρακλείου Κρήτης

 

 

Ο μη κερδοσκοπικός Ελληνικός οργανισμός εκπαιδευτικής ρομποτικής επιστήμης και τεχνολογίας με την ονομασία WRO-HELLAS εξέδωσε ευχαριστήριο για την στήριξη της εκδήλωσης, μέσω της οποίας ευχαριστεί:

 

– Την Περιφέρεια Κρήτης και ιδιαίτερα τον κ. Γιάννη Παρασύρη, περιφερειάρχη Παιδείας, για τον συντονισμό και την βοήθεια που προσέφερε.

-τον Δήμαρχο Ρεθύμνου  κ. Μαρινάκη και τον Δήμο Ρεθύμνου για την παραχώρηση του  κλειστού γυμναστηρίου “Μελίνα Μερκούρη”.

-Την Πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια διεύθυνση Κρήτης για τον συντονισμό των σχολείων.

-Τον Νίκο Σπανουδάκη από το Πολυτεχνείο Κρήτης και την ομάδα Κουρήτες , την κυρία , Ελένη Μενιουδάκη ,τον κ Αναστάσιο Ρίγγα, Μιχάλη Σταματουλάκη, Ηρακλή Κατσάρη , Μιχάλη Ορφανάκη για την οργάνωση και την βοήθειά τους.

-Όλους τους εθελοντές και όλους τους κριτές που βοήθησαν σε αυτό το δύσκολο έργο

– Τους χορηγούς : την εταιρία SAMARIA για τα νερά που μοίρασε στους μαθητές, την εταιρία ΒΙΟΧΥΜ και ΜΥΛΟΙ Κρήτης για τα σοκολατούχα γάλατα και την εταιρία ΣΥΝΚΑ για τα γεύματα τους.

“Ανανεώνουμε την συνάντησή μας για τον παγκόσμιο διαγωνισμό της World Robot Olympiad που θα διεξαχθεί τον Ιούλιο”, αναφέρει η διοργάνωση.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί