Aυστριακός Τύπος: Το νέο όνομα «Βόρεια Μακεδονία» είναι πλέον σε ισχύ

Στην κύρωση, το βράδυ της Παρασκευής, από την πλειοψηφία της ελληνικής Βουλής, του πρωτοκόλλου ένταξης της ΠΓΔΜ με το νέο όνομα «Βόρεια Μακεδονία» στο ΝΑΤΟ, αναφέρονται σημερινά δημοσιεύματα σε μερίδα του αυστριακού Τύπου, που βασίζονται κυρίως σε σχετικό τηλεγράφημα του Αυστριακού Πρακτορείου Ειδήσεων (ΑΡΑ).

«Το νέο όνομα “Βόρεια Μακεδονία” είναι πλέον επίσημα σε ισχύ», είναι ο τίτλος στην εφημερίδα Der Standard, η οποία, σημειώνοντας ότι η ελληνική Βουλή κύρωσε το πρωτόκολλο ένταξης στο ΝΑΤΟ με τα Σκόπια, αναφέρει πως το νέο όνομα της «Δημοκρατίας της Μακεδονίας» είναι σε ισχύ: η χώρα των Βαλκανίων ονομάζεται πλέον επίσημα «Δημοκρατία Βόρεια Μακεδονία», μετά από την κύρωση το βράδυ της Παρασκευής του πρωτόκολλου ένταξης στο ΝΑΤΟ με τα Σκόπια.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, αυτό προβλέπει η συμφωνία της 18ης Ιουνίου, ανάμεσα στα Σκόπια και στην Αθήνα για τη λύση της μακροχρόνιας διμερούς αντιπαράθεσης για το όνομα, και σύμφωνα με πληροφορίες, μία ειδική επιτροπή της «βορειομακεδονικής» κυβέρνησης θα προχωρήσει στο εθνικό σχέδιο δράσης για την εφαρμογή των περαιτέρω, εναπομεινάντων βημάτων, σε σχέση με τη συμφωνία και την αλλαγή του ονόματος.

Επισημαίνεται ακόμη πως όλοι οι κρατικοί θεσμοί, οι συνοριακοί σταθμοί και οι διπλωματικές αποστολές της Βόρειας Μακεδονίας θα πρέπει εντός επτά ημερών να αποκτήσουν πινακίδες με το νέο όνομα του κράτους.

Στο δημοσίευμα αναφέρεται πως η κυβέρνηση στην Αθήνα επέμενε στην αλλαγή του ονόματος της γειτονικής χώρας από «Δημοκρατία της Μακεδονίας» σε «Δημοκρατία Βόρεια Μακεδονία», γιατί και μία επαρχία στη βόρεια Ελλάδα ονομάζεται Μακεδονία και υπήρχαν φόβοι για εδαφικές διεκδικήσεις. Για το λόγο αυτό η Ελλάδα μπλόκαρε επί σειρά ετών την ένταξη στο ΝΑΤΟ και την παραπέρα προσέγγιση της Μακεδονίας με την ΕΕ, καταλήγει το δημοσίευμα στην εφημερίδα Der Standard.

Στο ίδιο πνεύμα, με ανάλογες αναφορές και επισημάνσεις είναι και τα σημερινά δημοσιεύματα στις εφημερίδες Tiroler Tageszeitung και Vorallberger Nachrichten.

 

Πηγή: ΑΠΕ

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί