Αδελφοποιήθηκε με τον Δήμο Τσουκάριτσα του Βελιγραδίου ο Δήμος Ηρακλείου

Με μια απλή και όμορφη τελετή, σφραγίστηκε το μεσημέρι του Σαββάτου 9 Φεβρουαρίου η αδελφοποίηση του Δήμου Ηρακλείου, με τον Δήμο Τσουκάριτσα του Βελιγραδίου. Το πρωτόκολλο αδελφοποίησης υπέγραψαν ο Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός και ο Δήμαρχος Τσουκάριτσα Σρτζαν Κόλαριτς, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου στη Λότζια.

Ο Δήμαρχος, στον σύντομο χαιρετισμό του, αφού καλωσόρισε την σερβική αντιπροσωπεία στο Ηράκλειο και μίλησε για την πολυκύμαντη ιστορία και την σπουδαία πολιτιστική κληρονομιά της πόλης μας. καθώς και για το δυναμικό παρόν της, αναφέρθηκε και στα πλεονεκτήματα της αδελφοποίησης των δυο Δήμων:

«Η αδελφοποίηση του Ηρακλείου με το Βελιγράδι-Τσουκάριτσα, στερεώνει τους παραδοσιακούς δεσμούς μας, και ανοίγει ευοίωνες προοπτικές στις πόλεις μας για στενή συνεργασία σε καίριους τομείς: στον τουρισμό, στην παιδεία, στον πολιτισμό, στον αθλητισμό, στις επιχειρήσεις και σε κάθε άλλο τομέα ο οποίος θα συμβάλλει στην πρόοδο των πόλεών μας.   

Ιδιαίτερα στον Τουρισμό και στον επιχειρηματικό κλάδο, έχουμε την βούληση να υπάρξουν, ταχύτατα, θετικές δράσεις.  Προσβλέπουμε, επίσης, στις ξεχωριστές δυνατότητες του πρωτογενούς τομέα, που μπορούν να αποδώσουν στις περιοχές μας ουσιαστικά οφέλη.  Όπως γνωρίζετε η Κρήτη παράγει εξαιρετικής ποιότητας αγροτικά προϊόντα, με κύριο ανάμεσά τους: το ελαιόλαδο, που μπορούν να αποτελέσουν βάση για εισαγωγές-εξαγωγές προϊόντων της δικής μας και της  δικής σας γης.

Η ολοένα μεγαλύτερη παρουσία Σέρβων στο Ηράκλειο –σήμερα λειτουργεί και σχολείο στην πόλη μας για τους ομοεθνείς σας που έχουν εγκατασταθεί και δημιουργήσει οικογένειες εδώ– προσφέρει, συνάμα, ουσιαστικές βάσεις για περαιτέρω ανάπτυξη και εδραίωση των σχέσεών μας.

Θέλω να ευχαριστήσω όλους εκείνους που συνέβαλαν στην πραγματοποίηση της αδελφοποίησης των πόλεών μας».

Ακολούθως ο Δήμαρχος της Τσουκάριτσα μίλησε κι εκείνος από την πλευρά του για τους ισχυρούς δεσμούς ανάμεσα στους δυο λαούς καθώς και για τα αμοιβαία οφέλη της αδελφοποίησης ενώ ευχαρίστησε τον Δήμο Ηρακλείου για τη φιλοξενία και επιφυλάχθηκε να ανταποδώσει.  

 

Μετά την υπογραφή του συμφώνου οι Δήμαρχοι αντάλλαξαν δώρα.

 

Την σέρβικη αντιπροσωπεία, εκτός του Δημάρχου κ. Κόλαριτς, απαρτίζουν ακόμα ο  Πρέσβης της Σερβίας στην Ελλάδα Ντούσαν Σπασόγιεβιτς, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Τσουκάριτσα Μίλαν Στόιτς, η Αντιδήμαρχος Βλαντέτα Γιοβάνοβιτς, ο Δημοτικός Σύμβουλος Ζντράβκο Τοπάλοβιτς, η σύμβουλος της σερβικής Πρεσβείας στην Αθήνα Αλεξάνδρα Στάνκοβιτς και οι συνεργάτες του Δημάρχου Βιολέτα Γιέβντιτς και Νάντα Μάρκοβιτς.

Στην τελετή παρευρέθησαν επίσης οι Αντιδήμαρχοι Στέλα Καλογεράκη, Γιώργος Καραντινός, Κώστας Βαρδαβάς, Γιάννης Κεφαλογιάννης,  ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Τουρισμού Gian Andrea Garancini, o Εντεταλμένος Σύμβουλος Πρασίνου Νίκος Φακουρέλης, ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΗ Γιώργος Βουρεξάκης, ο αντιπρόεδρος της ΔΕΠΑΝΑΛ Νίκος Αγγελάκης, ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Ενεργοί Πολίτες» Ηλίας Λυγερός, οι δημοτικοί σύμβουλοι Δημήτρης Αγαπάκης, Μαρία Ξυλούρη, Γιώργος Μανδαλάκης, η Γενική Γραμματέας του Δήμου Ηρακλείου Ευγενία Στυλιανού  κ.ά.

Αμέσως μετά τη λήξη της τελετής, ο Δήμαρχος και οι φιλοξενούμενοι από την Σερβία επισκέφθηκαν το σερβικό σχολείο Ηρακλείου.  

Η αδελφοποίηση με τον Δήμο Τσουκάριτσα, ο οποίος είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος του μητροπολιτικού Δήμου Βελιγραδίου, εντάσσεται στη γενικότερη πολιτική εξωστρέφειας του Δήμου Ηρακλείου που έχει στόχο, μεταξύ άλλων, την ενίσχυση του διεθνούς brand της πόλης.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί