Συνέντευξη του Αλ. Τσίπρα στο τουρκικό TGRT Haber: «Μπορούμε να συνυπάρχουμε χωρίς φόβο και μίσος»

Συνέντευξη στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο TGRT Haber και τη δημοσιογράφο Ασλιγκιούλ Ατάσαγκουν παραχώρησε ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της διήμερης επίσκεψής του στην Τουρκία.

Αναλυτικά: σημαντική στιγμή για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις χαρακτήρισε ειδικότερα την επίσκεψη και ζήτησε εκ νέου τη στήριξη της ΕΕ στις δύο χώρες για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε την ανάγκη ειρηνικής συνύπαρξης, ενώ αποκάλυψε ότι ένας από τους παππούδες του γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη. Η συνέντευξη του κ. Τσίπρα θα μεταδοθεί αναλυτικά την Κυριακή.

Στο απόσπασμα που προβλήθηκε, ο κ . Τσίπρας κάνει αναφορά στην επίσκεψή του στην Θεολογική Σχολή της Χάλκης: «Νομίζω, σήμερα είναι μια σημαντική στιγμή για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Επισκέφθηκα τη Θεολογική Σχολή και το όμορφο νησί στο οποίο βρίσκεται η Σχολή. Συνάντησα εκεί αρκετούς Τούρκους που με υποδέχθηκαν φιλικά, αργότερα συμμετείχα στη λειτουργία. Νομίζω, το σημαντικό είναι πως εκεί δώσαμε ένα μήνυμα. Ότι μπορούμε να συνυπάρχουμε χωρίς φόβο και μίσος», είπε ο κ. Τσίπρας και συμπλήρωσε: «Αν ανοίξει η Θεολογική Σχολή, που πρέπει να ανοίξει, θα έχουμε κάνει ένα νέο βήμα. Αυτό θα είναι ένα βήμα για να ζούμε μαζί».

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε τα όσα είπε και στην κοινή συνέντευξη Τύπου που είχε δώσει με τον κ. Ερντογάν για το προσφυγικό, ότι δηλαδή η ΕΕ πρέπει να στηρίξει την Τουρκία. «Η Τουρκία φιλοξενεί τέσσερα εκατομμύρια πρόσφυγες. Είναι πολύ σημαντική η βοήθεια που παρέχει η Τουρκία σε αυτούς, σε επίπεδο στέγασης και τροφής. Και στην Ελλάδα υπάρχουν περισσότερο από 70.000 πρόσφυγες. Κυρίως η κατάσταση σε πέντε νησιά μας στο Αιγαίο είναι κρίσιμη. Γι’ αυτό κάνω πολλές προσπάθειες στην ΕΕ προς αυτή την κατεύθυνση. Προσπαθώ, σε επίπεδο ΕΕ από τους ομολόγους μου να βρω στήριξη για το θέμα αυτό, και για μας, αλλά και για την Τουρκία».

Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας αναφέρθηκε και στα κοινά σημεία Ελλήνων και Τούρκων: «Οι άνθρωποι στην περιοχή αυτή έχουν αρκετά κοινά στα φαγητά, στη γεύση, στη μουσική, στην κουλτούρα τους. Ο παππούς μου είχε γεννηθεί στην Κωνσταντινούπολη. Τα φαγητά που τρώγαμε στο σπίτι μας έμοιαζαν με τα τούρκικα φαγητά. Θέλω να πω, υπάρχουν σημεία που μοιάζουμε. Έχουμε διαφορετικές γλώσσες, όμως έχουμε κάποια κοινά στην κουλτούρα μας. Δηλαδή πρέπει να ζήσουμε μαζί σε ένα ειρηνικό, φιλικό περιβάλλον», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Στην πραγματικότητα δεν πρέπει να δημιουργούμε προβλήματα… Η εχθρική προσέγγιση δεν έχει κανένα νόημα. Αν πάτε για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στην Αθήνα ή στην Κομοτηνή βλέπετε τη φιλική προσέγγιση», λέει σε άλλο σημείο του αποσπάσματος της συνέντευξης ο κ. Τσιπρας.

Left.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί