Σπ. Δανέλλης: Με την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών κλείσαμε μια εθνική εκκρεμότητα 30 χρόνων (Βίντεο)

Στην Ολομέλεια της Βουλής, για το σχέδιο νόμου που αφορά την “Κύρωση του Πρωτοκόλλου στη Συνθήκη του Βορείου Ατλαντικού για την Προσχώρηση της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας” τοποθετήθηκε ο Βουλευτής Ηρακλείου Σπύρος Δανέλλης.

 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας του:

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι.

Με την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών κλείσαμε μια εθνική εκκρεμότητα 30 χρόνων.

Βάλαμε πλέον σε νέα βάση τις διμερείς σχέσεις των δυο χωρών μας.

Αναβαθμίσαμε τον ρόλο της χώρας μας στα Βαλκάνια, στην Ε.Ε. και στον κόσμο ολόκληρο.

Τη σύναψη της Συμφωνίας, όπως και την κύρωσή της χαιρέτισαν με θέρμη οι εταίροι μας στην Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ, το σύνολο δηλαδή του Δυτικού Κόσμου.

Στον οποίο κόσμο – αν δεν κάνω λάθος – ανήκουμε ως χώρα, σύμφωνα με τη μεγάλη πλειοψηφία του Ελληνικού λαού, και του συνόλου των κομμάτων του Συνταγματικού τόξου, πλην ΚΚΕ.

Το επόμενο βήμα είναι η έγκριση του Πρωτοκόλλου Ένταξης της Β. Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ.

Ενώ η Ριζοσπαστική Αριστερά αντιλαμβάνεται, υιοθετεί και εργάζεται στην κατεύθυνση της αναβάθμισης του γεωστρατηγικού ρόλου της χώρας, που συνοδεύεται από την αύξηση της διεθνούς κύρους της και της επιρροής της, η συστημική αντιπολίτευση (ΝΔ & ΠΑΣΟΚ) απομακρύνεται από τις ιστορικές της σταθερές.

Πρόκειται για σημεία των καιρών.

Ο ανορθολογισμός καλπάζει, ανατρέποντας θεμελιώδεις σταθερές.

Ιστορικά, και τα δύο κόμματα έχουν συνδεθεί με τις δυτικές επιλογές της χώρας.

Η μεν συντηρητική παράταξη από την ένταξή μας στο ΝΑΤΟ το 1952, και αργότερα με το εμφατικό «Ανήκομεν εις την Δύσην», το δε ΠΑΣΟΚ από την ενηλικίωσή του, όταν εγκατέλειψε οριστικά το σύνθημα «ΕΟΚ και ΝΑΤΟ, το ίδιο συνδικάτο».

Ποιους, ωστόσο, έχει ενοχλήσει και αντιτίθενται σφόδρα στην Συμφωνία των Πρεσπών και των παρελκομένων της;

Πρώτο, τον Ερντογάν και την Τουρκία, στην οποία με εγκληματική απερισκεψία το 1991 – 92 χαρίσαμε τον ρόλο του προστάτη της «χώρας χωρίς όνομα».

Της επιτρέψαμε έτσι να αλωνίζει σε όλα τα πεδία και να αποκτά ρόλο στην FYROM, αλλά και σε όλα τα Βαλκάνια.

Δεύτερο, τον Πούτιν και τη Ρωσία.

Είναι γνωστή η αγωνία της να διατηρήσει την παραδοσιακή επιρροή της στα Δυτικά Βαλκάνια, ιδίως από την στιγμή που τα Ανατολικά Βαλκάνια, με την ένταξη τους στην Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ απομακρύνθηκαν οριστικά από αυτήν.

Αν δε οριστικοποιηθεί η απομάκρυνση και της Β. Μακεδονίας, η σφαίρα επιρροής της Ρωσίας περιορίζεται πλέον στη Σερβία, καθιστώντας την ακόμη πιο επισφαλή.

Τρίτο, τους εθνικιστές του VMRO, οι οποίοι όλως παραδόξως προέβαλαν την ίδια επιχειρηματολογία περί ενδοτισμού της κυβέρνησής τους, με τους δικούς μας αντιτιθέμενους στην Συμφωνία των Πρεσπών.

Και δεν φτάνει που χάνουν την αποκλειστική χρήση του όρου «Μακεδονία», τον Βουκεφάλα και τον Μεγαλέξανδρο, ξαφνικά συνειδητοποιούν πως ένα από τα πρώτα παρεπόμενα της Συμφωνίας είναι και η αναγνώριση της αλβανικής ως ισότιμης – επίσημης γλώσσας, υπογραμμίζοντας την πολυεθνοτική φύση της χώρας.

Σε σχέση τώρα με το ΝΑΤΟ:

Στην Ελλάδα επί χρόνια ζούμε με την ψευδαίσθηση μιας μεγάλης επιτυχίας.

Ότι δηλαδή με τη Ενδιάμεση Συμφωνία του 1995 επιβάλλαμε τον προσωρινό όρο FYROM αντί της συνταγματικής ονομασίας «Δημοκρατία της Μακεδονίας» για τους διεθνείς οργανισμούς.

Μας διέφυγαν ωστόσο δύο ηχηρές πραγματικότητες.

Α. ότι το «Μ» της FYROM σημαίνει de facto αποδοχή του όρου «Μακεδονία» στο όνομα της γείτονος, ανατρέποντας τη μαξιμαλιστική και αδιέξοδη εθνική γραμμή του 1992 «ούτε το όνομα, ούτε παράγωγο».

Και Β. ότι η Τουρκία από το παράθυρο διασφάλιζε την αναφορά και του σκέτο «Δημοκρατία της Μακεδονίας» στο ΝΑΤΟ.

Καταθέτω στα πρακτικά τυχαίο έγγραφο από την Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΝΑΤΟ, όπου φαίνεται ότι οποτεδήποτε αναφέρεται η FYROM στα έγγραφα της Συμμαχίας, αστερίσκος παραπέμπει σε υποσημείωση ότι «Η Τουρκία αναγνωρίζει τη Δημοκρατία της Μακεδονίας με το Συνταγματικό της όνομα».

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι.

Η ένταξη της εύθραυστης πολυεθνοτικής γειτονικής μας χώρας στο ΝΑΤΟ αύριο και προοπτικά στην Ε.Ε. απομακρύνει τους παράγοντες αποσταθεροποίησής της.

Επιπλέον, δημιουργεί προϋποθέσεις ανάπτυξης και ευημερίας και για εκείνους και για εμάς.

Η εθνική μας τύφλωση δεν μας άφησε να αντιληφθούμε την πραγματικότητα που βοά ολόγυρά μας.

Δεν μας αφήνει να αντιληφθούμε τα οφέλη, που θα είχαμε ως η μόνη χώρα που δεν είχε καμία εδαφική επιβουλή, σε αντίθεσή με όλες τις άλλες όμορες χώρες.

Το εθνικό έγκλημα του 1992, με ό,τι αυτό μας κόστισε, πάτε κυρίες και κύριοι της αντιπολίτευσης, μείζονος και ελάσσονος, να το επαναλάβετε και σήμερα.

Στο όνομα του πρόσκαιρου μικροκομματικού και προσωπικού οφέλους αρνείστε βασικές στρατηγικές επιλογές της Δύσης που προασπίζουν το εθνικό μας συμφέρον.

Στο βωμό της άκρατης αντιπολίτευσης, κυρίες και κύριοι της ΝΔ, δε διστάζετε με τρόπο ανεύθυνο να μιλάτε μέχρι και για  «καταλανοποίηση» της Βόρειας Ελλάδας.

Έχετε επίγνωση τι σημαίνει αυτό;

Βλέπετε αυτονομιστές στην Βόρεια Ελλάδα;

Για να τελειώνουμε: Υπεύθυνη εξωτερική πολιτική δεν κάνεις με χειροβομβίδες κρότου λάμψης.

Ευχαριστώ.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί