Έκοψε την πίτα της η Δημοτική Επιτροπή Ισότητας Ηρακλείου

Την πίτα τους έκοψαν το μεσημέρι της Τετάρτης 6 Φεβρουαρίου, στην αίθουσα «Α. Παπανδρέου» στη Λότζια, τα μέλη της Δημοτικής Επιτροπής Ισότητας Ηρακλείου και η Πρόεδρος της Επιτροπής και  Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Μαρία Καναβάκη.

Με την ευκαιρία ευχήθηκαν καλή και δημιουργική χρονιά με ισότητα και αλληλεγγύη στον Δήμαρχο Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινό και στον Πρόεδρο του Δ. Σ. Συμβουλίου Γρηγόρη Πασπάτη, προσφέροντας τους από ένα βιβλίο

Η Δημοτική Επιτροπή, σύμφωνα με Ν. 3852/2010 «Πρόγραμμα Καλλικράτης», άρθρο 70, έχει συμβουλευτικό ρόλο στα θέματα ένταξης της διάστασης του φύλου στις τοπικές πολιτικές και ενδεικτικές αρμοδιότητες,  την εισήγηση προτάσεων στο Δημοτικό Συμβούλιο, καθώς και την προώθηση του γενικότερου στόχου για την επίτευξη της ουσιαστικής ισότητας των φύλων σ’ όλους τους τομείς.

Στο Ηράκλειο, στο χρόνο που πέρασε και μέσω ημερίδων, ελεύθερων συζητήσεων, εορτασμών και του κύκλου εκδηλώσεων «Γυναίκα Άξια Λόγου» κατάφερε να προσεγγίσει όλο και περισσότερους δημότες  ευαισθητοποιώντας τους στο ζήτημα της ισότητας φύλου.

Ανάμεσα στις δράσεις της Επιτροπής για το 2018  ξεχώρισαν η εκδήλωση «Γιορτάζουμε την Ημέρα της μητέρας»,  στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας» σε συνεργασία με την Αναπτυξιακή Ηρακλείου και γονείς πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο του Προγράμματος ΕΣΤΙΑ , το «Πάσχα των Παιδιών», η εκδήλωση στα  πλαίσια του εορτασμού για την παγκόσμια ημέρα της Γυναίκας, με το μονόπρακτο ” Το Ξύπνημα” από την παράσταση «10 – Θεατρικό σχήμα δημοσιογράφων» υπό την σκηνοθετική επιμέλεια του Γιώργου Αντωνάκη , η επιστημονική διάλεξη « Το μεγαλείο του Γυναικείου Εγκεφάλου» με την Ελένη Μαράκη και τον νευροεπιστήμονα Μάριο Σεβρισαριανό, η ημερίδα «Η Τέχνη Ενάντια στη Βία» στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών, στο Πολιτιστικό Συνεδριακό κέντρο Ηρακλείου, η -από κοινού με την Αντιδημαρχία Παιδείας – εκδήλωση για την Δια Βίου Μάθηση, η  αρωγή στην τελετή βράβευσης από τον Δήμαρχο , των συνδημοτών Γεωργία Ξημεράκη, Στέλιο Βισκαδουράκη και Μανόλη Μαράκη, για την ανιδιοτελή προσφορά τους στην πόλη, στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας Εθελοντισμού, σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Εθελοντισμού κ. ά.


Η Επιτροπή από την αρχή του έργου της , επιδίωξε τη μονιμότερη και στενή συνεργασία, με την Περιφερειακή Επιτροπή Ισότητας για τον εντοπισμό και την προσπάθεια εξεύρεσης και προώθησης λύσεων των προβλημάτων που προκύπτουν σε τοπικό επίπεδο από κρίσεις που γίνονται σε βάρος του ενός φύλου.

Για όλο το περασμένο έτος συνεργάστηκε στενά και με μετρίσιμα αποτελέσματα, με τις υπόλοιπες δομές της κοινωνικής υπηρεσίας της Αντιδημαρχίας Κοινωνικής Πολιτικής, όπως τον Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών και τα ΚΕ.ΚΟΙ.Φ.-Α.Π.Η.  του Δήμου Ηρακλείου, ενώ εκπροσωπείται στο Συμβούλιο ‘Ένταξης Μεταναστών (ΣΕΜ) του Δήμου Ηρακλείου και στο «Δίκτυο πόλεων» (που συμμετέχει ο Δήμος Ηρακλείου με απόφαση του Δ. Συμβουλίου, Ιανουάριος 2018) στις οποίες φιλοξενείται μεγάλος αριθμός προσφύγων,  με σκοπό δράσεις και παρεμβάσεις για το προσφυγικό ζήτημα σε τοπικό και εθνικό επίπεδο και  την ανάπτυξη πολιτικών κοινωνικής ένταξης προσφύγων.

Υποστηρικτές και συνεργάτες της ΔΕΠΙΣ  , υπό την Αιγίδα του Δήμου Ηρακλείου, για όλο το 2018 ήταν η  Περιφερειακή Εκπαίδευση Κρήτης, το Κέντρο Εκπαιδευτικής & Συμβουλευτικής Υποστήριξης (ΚΕΣΥ), τα Γραφεία Σχολικών Δραστηριοτήτων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ΠΕ Ηρακλείου, η Αστυνομική Διεύθυνση και η Γραμματεία Γυναικών Αστυνομικών της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων νομού Ηρακλείου , ο Δικηγορικός Σύλλογος Ηρακλείου, αλλά και μαζικοί φορείς και Μ.Κ.Ο. τόσο από την Κρήτη όσο και από την υπόλοιπη Ελλάδα.

Δράσεις και εκδηλώσεις ευαισθητοποίησης , όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η Πρόεδρος της Επιτροπής Μαρία Καναβάκη, θα συνεχιστούν δυναμικότερα και το 2019

Τηλέφωνο επικοινωνίας – 2810.243360 – Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής, Καινοτόμων Δράσεων, Δημόσιας Υγείας, Ισότητας των Φύλων.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί