Διπλωματικό επεισόδιο Γαλλίας – Ιταλίας μετά τη συνάντηση Ντι Μάιο με στελέχη των “Κίτρινων Γιλέκων”

Στα άκρα οδηγείται η κόντρα του Παρισιού με τη Ρώμη μετά τη συνάντηση του αντιπροέδρου της ιταλικής κυβέρνησης Λουίτζι Ντι Μάιο με ηγετικά στελέχη των “κίτρινων γιλέκων”.

Η Γαλλία ανακάλεσε «για διαβουλεύσεις» τον πρεσβευτή της στην Ιταλία έπειτα από μια σειρά «ακραίων δηλώσεων» και «αβάσιμων» και «χωρίς προηγούμενο επιθέσεων» εκ μέρους Ιταλών αξιωματούχων, όπως ανακοίνωσε το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Οι τελευταίες παρεμβάσεις συνιστούν μια επιπλέον και απαράδεκτη πρόκληση», τονίζει του ο εκπρόσωπος του Κε ντ’ Ορσέ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι επιθέσεις της Ιταλίας δεν έχουν προηγούμενο από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. «Το να έχουμε διαφωνίες είναι ένα πράγμα, όμως η χειραγώγηση της σχέσης για εκλογικούς στόχους είναι κάτι άλλο».

Οι δύο αντιπρόεδροι της ιταλικής κυβέρνησης, ο Ματέο Σαλβίνι της ακροδεξιάς Λέγκα και ο Λουίτζι Ντι Μάιο του λαϊκιστικού, αντισυστημικού Κινήματος 5 Αστέρων, έχουν κατηγορήσει τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν για μια σειρά από φλέγοντα ζητήματα, με αιχμή του δόρατος το προσφυγικό. «Όλες αυτές οι ενέργειες δημιουργούν μια σοβαρή κατάσταση, η οποία δημιουργεί ερωτηματικά για τις προθέσεις της ιταλικής κυβέρνησης έναντι της Γαλλίας».

«Η Ρώμη δεν θέλει να διαφωνήσει με το Παρίσι. Θα ήμουν ευτυχής να συναντήσω τον Μακρόν», απάντησε, πάντως, ο Ματέο Σαλβίνι.

«Η Ρώμη δεν θέλει να διαφωνήσει με το Παρίσι. Θα ήμουν ευτυχής να συναντήσω τον Μακρόν για το καλό και των δύο λαών», απάντησε ο Ματέο Σαλβίνι. Ζήτησε, πάντως, από τη Γαλλία να σταματήσει την επαναπροώθηση προσφύγων στα σύνορα.

 

Πηγή: ΑΠΕ

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί