Την αθώωση της καθαρίστριας ζήτησε η αντισαγγελέας του Αρείου Πάγου – “Θα πάρει τη σύνταξή της” διαβεβαιώνει ο Τ. Πετρόπουλος

Να αναιρεθεί η απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Λάρισας με την οποία καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης 10 χρόνων η καθαρίστρια από τον Βόλο ζήτησε η αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Όλγα Σμυρλή, ζητώντας να κηρυχθεί αθώα η 53χρονη για το αδικήμα της απάτης κατ’ εξακολούθηση και κατ’ επάγγελμα.

Σύμφωνα με την αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, «η απάτη προκλήθηκε άπαξ, η ποινική δίωξη έχει παύσει λόγω παραγραφής και το δικαστήριο εσφαλμένα ερμήνευσε και εφήρμοσε τις ποινικές διαταξεις. Ως χρόνο τέλεσης της κακουργηματικής απάτης δέχθηκε την περίοδο 1996-2015, που ήταν ο χρόνος που φέρεται να προκάλεσε ζημία στο Δημόσιο λαμβάνοντας τον μισθό της. Ο αληθής χρόνος τέλεσης, όμως, είναι το 1996, που προσκόμισε νοθευμένα πιστοποιητικά, με αποτελεσμα την παραπλάνηση της αρμόδιας επιτροπής» υποστήριξε και πρόσθεσε: «η απατηλή συμπεριφορά ήταν άπαξ και όχι εξακολουθητικά, όσο λαμβανε μηνιαίες αποδοχές της. Δεν υπήρχε υποχρέωση να ανακοινώσει καθε μήνα την απάτη, αφού δεν μπορει να αυτοενοχοποιηθεί».

Αναφορικά με το αδίκημα της ζημίας σε βάρος του Δημοσίου, η ανώτατη εισαγγελική λειτουργός ανέφερε ότι δε θεμελιώνεται η περιουσιακή βλάβη του Δημοσίου, αφού τα ποσά που είχαν προβλεφθεί με τον προϋπολογισμό του κράτους για τη θέση, αυτά και διατέθηκαν και όχι περισσότερα. Παράλληλα, η κ. Σμυρλή ζήτησε να κηρυχθει αθώα η 53χρονη για την απάτη, αφού δεν υπήρχε βλάβη για το Δημόσιο.

Μέρα το τέλος της διαδικασίας η 53χρονη δήλωσε: «Είμαι χαρούμενη, ευτυχισμένη κι ευχαριστώ όλους που με υποστήριξαν. Θέλω να πάρω πίσω τη δουλειά μου. Μέσα από τον Γολγοθά που πέρασα εγώ, να βοηθηθούν κι άλλοι. Δεν τους εξαπάτησα. Θεωρώ ότι οι δικαστές του Αρείου Πάγου το κατάλαβαν. Ήταν στίγμα για μένα οι 23 ημέρες που έμεινα στη φυλακή. Παραποίησα το απολυτήριο γιατί είχα μεγάλη ανάγκη, είχα δύο παιδια να μεγαλώσω κι έπρεπε να τα μεγαλώσω με αξιοπρέπεια. Βέβαια, όλο αυτό μου στοίχισε. Αναγνωρίζω το λάθος μου. Ωστόσο, δούλεψα αυτά τα λεφτά, δεν τα πηρα κι έφυγα» είπε η καθαρίστρια.

Το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή του.

Η κρίση του Αρείου Πάγου χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα σημαντική αφού μόνο εαν γίνει δεκτή η αίτηση αναίρεσης, η 53χρονη δεν θα επιστρέψει στη φυλακή για να συνεχίσει την έκτιση της ποινής της, καθώς θα διεξαχθεί εκ νέου η δίκη σε δεύτερο βαθμό. Ο συνήγορος της είχε ζητήσει να αναιρεθεί η απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Λάρισας, με την οποία κρίθηκε ένοχη, ενώ παράλληλα ζήτησε και την αναστολή της εκτέλεσης της ποινής της καθαρίστριας. Το δεύτερο αίτημα έχει γίνει δεκτό για λόγους υγείας, με αποτέλεσμα η γυναίκα να αφεθεί προσωρινά ελεύθερη από τις φυλακές Ελαιώνα, έχοντας στο πλευρό της εκτός από την οικογένειά της και πολίτες που θέλησαν να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους.

Ιδιαίτερη βαρύτητα είχε δοθεί και στις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου (Ν. 1608/50), που αποδόθηκαν στην καθαρίστρια αλλά και σε χιλιάδες άλλες αντίστοιχες περιπτώσεις. Το ζήτημα μάλιστα, απασχόλησε και το υπουργείο Δικαιοσύνης, αφού σύμφωνα με πληροφορίες, η αρμόδια νομοπαρασκευαστική επιτροπή για την αναμόρφωση του Ποινικού Κώδικα έχει έτοιμη πρόταση με την οποία ζητεί την αλλαγή των ορίων ποινής.

«Αισιοδοξώ ότι τα πράγματα θα πάνε καλά. Έχω άγχος και αγωνία για το πώς θα πάνε τα πράγματα. Ήμουν χάλια ψυχολογικά δεν περίμενα ότι θα πάω φυλακή, ειδικά με τόσο μεγάλη ποινή», δήλωσε νωρίτερα στην ΕΡΤ.

Με αφορμή την εκδίκαση στον Άρειο Πάγο της αίτησης της σχολικής καθαρίστριας, η ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνα Κούνεβα έκανε την παρακάτω δήλωση:

Την Τετάρτη, 06.02., στο Ζ’ Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου, εκδικάζεται η αίτηση αναίρεσης της ποινής 10ετούς φυλάκισης χωρίς αναστολή που έχει επιβληθεί από το Πενταμελές Εφετείο Λάρισας στη Δήμητρα Τσιαντάκη, τη «σχολική καθαρίστρια από τον Βόλο», επειδή πριν από 20 χρόνια άλλαξε στο ενδεικτικό του Δημοτικού το Ε’ σε ΣΤ’ για να μπορέσει να δουλέψει ως καθαρίστρια και να θρέψει τα παιδιά της. Ύστερα από 23 ημέρες κράτησης στις γυναικείες φυλακές της Θήβας, όπου την οδήγησε η άδικη και παράλογη αυτή δικαστική απόφαση, στις 28.11.18 η Δήμητρα χάρη σε ένα τεράστιο κύμα αλληλεγγύης και συμπαράστασης από όλη την Ελλάδα αποφυλακίστηκε και μπόρεσε να γυρίσει στην οικογένειά της. Η σχεδόν ενστικτώδης αντίδραση χιλιάδων απλών ανθρώπων επέβαλε τότε τόσο στα ΜΜΕ όσο και σε όλους τους φορείς να πάρουν ανοικτά θέση υπέρ της αποφυλάκισης και της επανεξέτασης της υπόθεσής της, θυμίζοντας σε όλους μας τη δύναμη της διαμαρτυρίας και της αλληλεγγύης. Η Δήμητρα έχει ακόμη μπροστά της έναν μακρύ δικαστικό αγώνα μέχρι να δικαιωθεί, και σ’ αυτόν πρέπει πάλι να μας βρει στο πλευρό της. Καλώ όλες και όλους, συνδικάτα, γυναικείες οργανώσεις και συλλογικούς  φορείς της κοινωνίας να ενώσουμε τις  δυνάμεις μας σε αυτόν τον  άμεσο στόχο: την Τετάρτη 06.02., που κρίνεται η αίτηση αναίρεσης της ποινής της και μαζί η ίδια η ζωή της, να βρεθούμε στο πλάι της και να δηλώσουμε για άλλη μια φορά έμπρακτα την αλληλεγγύη και τη συμπαράστασή μας. Οι δικαστές, που έχουν στα χέρια τους τη μοίρα αυτής της γυναίκας, θα πρέπει να ακούσουν τη φωνή της κοινωνίας. Ένα ασήμαντο «αδίκημα» δεν μπορεί να διορθώνεται με μια τεράστια αδικία. Η δικαιοσύνη θα έπρεπε να είναι καταφύγιο των αδυνάτων και όχι να γίνεται διώκτης τους.

Τάσος Πετρόπουλος: Η καθαρίστρια από τον Βόλο θα πάρει τη σύνταξή της

Διασφαλίζονται ο χρόνος ασφάλισης και η σύνταξη για την καθαρίστρια από τον Βόλο, δήλωσε ο Υφυπουργός Κοινωνικής ΑσφάλισηςΤάσος Πετρόπουλος μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό news24/7.

«Σήμερα κρίνεται στον Άρειο Πάγο η τύχη της καθαρίστριας από τον Βόλο. Σήμερα υπέγραψα απόφαση ότι όταν ένα επάγγελμα ασκείται έστω και με έλλειψη τυπικών προσόντων, αλλά, η άσκηση του επαγγέλματος αυτού δεν απαιτεί τέτοιου είδους δικαιολογητικά που να πιστοποιούν την κατάρτιση για την εργασία η οποία παρέχεται, τότε ο χρόνος ασφάλισης που έχει πληρωθεί είναι χρόνος που προσμετράται για τη σύνταξη. Επομένως η καθαρίστρια θα πάρει τη σύνταξή της, δεν χρειάζεται ούτε πτυχίο ούτε απολυτήριο λυκείου για να κάνει τη δουλειά της», είπε συγκεκριμένα ο κ. Πετρόπουλος.

Ο υφυπουργός υπενθύμισε, τέλος, ότι στο πλαίσιο της ευαισθησίας της Κυβέρνησης για τους αποκλεισμένους και της ασκούμενης αντεγκληματικής πολιτικής, εδώ και δυο χρόνια έχει ψηφιστεί διάταξη με βάση την οποία οι φυλακισμένοι δεν χάνουν τη σύνταξή τους.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί