Πατριάρχης Ειρηναίος: Το Κόσοβο πρέπει να παραμείνει στη σύνθεση της Σερβίας

Ο πατριάρχης των Σέρβων, Ειρηναίος, από τη Μόσχα όπου πραγματοποιεί επίσκεψη, απέρριψε κατηγορηματικά κάθε ιδέα που θα οδηγούσε στην οριστική απόσχιση του Κοσόβου από την Σερβία. «Η διαίρεση του Κοσόβου και τα νέα σύνορα, που υποστηρίζουν κάποιοι, για τη Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία και για την πλειοψηφία του πληθυσμού δεν είναι αποδεκτή λύση. Η Σερβία χωρίς το Κόσοβο δεν θα είναι Σερβία», δήλωσε ο κ. Ειρηναίος, σε συνέντευξή του στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων «RIA Novosti», όπως μεταδίδουν τα σερβικά ΜΜΕ.

«Όταν από κάποιον άνθρωπο αφαιρείς την καρδιά, αυτός πλέον δεν είναι άνθρωπος» τόνισε ο πατριάρχης των Σέρβων και επισήμανε ότι η θέση της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας για την οριστική επίλυση του ζητήματος του Κοσόβου πρέπει να έχει ως βάση την απόφαση 1244 που έλαβε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, το 1999. «Η θέση της Σερβικής Εκκλησίας είναι να εφαρμοστεί πλήρως η απόφαση 1244, που σημαίνει ότι πρέπει να διασφαλιστεί για τον αλβανικό πληθυσμό απόλυτη ελευθερία και αυτονομία, αλλά το Κόσοβο, εδαφικά, να παραμείνει στη σύνθεση της Σερβίας» υπογράμμισε ο πατριάρχης Ειρηναίος.

Σημειώνεται, ότι η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία υποστηρίζει τη διατήρηση της «παγωμένης σύγκρουσης» στο ζήτημα του Κοσόβου, ευελπιστώντας ότι στο μέλλον μπορεί να δημιουργηθούν ευνοϊκότερες συνθήκες, σε διεθνές επίπεδο, που θα επιτρέψουν στη Σερβία να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά δικαιώματά της στην περιοχή. Ο πατριάρχης Ειρηναίος επανειλημμένως έχει εκφράσει την άποψη ότι «εάν το Βελιγράδι υπογράψει την αναγνώριση του Κοσόβου, τότε αυτή η περιοχή θα έχει χαθεί για πάντα για τους Σέρβους».

 

Πηγή: ΑΠΕ

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί