Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας: «Φωνή της Ελλάδας» και γενική γραμματεία Αποδήμου Ελληνισμού γιορτάζουν με Έλληνες ποιητές

Αφιερωματικά δίλεπτα ποίησης με κείμενα Ελλήνων ποιητών, με σκοπό να φθάσει η φωνή τους στις όπου γης εστίες του Ελληνισμού, εντάσσει στο πρόγραμμά της η «Φωνή της Ελλάδας», το ραδιόφωνο της ΕΡΤ για τον απόδημο Ελληνισμό, σε συνεργασία με τη γενική γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού. Η συνεργασία της Φωνής της Ελλάδας με τη γενική γραμματεία Αποδήμου Ελληνισμού με το λογοτεχνικού περιεχομένου εγχείρημα με τίτλο «Ο Ποιητής της Εβδομάδας» ξεκίνησε στο πλαίσιο των ετήσιων εορτασμών διοργανώνει η ομογένεια σε διαφορετικές ηπείρους για την Παγκόσμια Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας.

«Η δύναμη της ελληνικής ποίησης θεριεύει όταν φθάνει στα πέρατα της γης μέσω της συνεργασίας των δύο φορέων, των οποίων το έργο μπορεί να είναι αθόρυβο, αλλά έχει αποδέκτη το οικουμενικό περιβάλλον της ομογένειας. Επτά ποιήματα κάθε εβδομάδα, ένα ελληνικό ποίημα κάθε ημέρα, ταξιδεύει μέσα από τις συχνότητες της “Φωνής της Ελλάδας”, στα πέρατα της γης, όπου υπάρχουν ελληνικές φωνές» δήλωσε ο επικεφαλής της γενικής γραμματείας Αποδήμου Ελληνισμού Μιχάλης Κόκκινος.

«Ο Ποιητής της Εβδομάδας» έχει υιοθετηθεί και στηρίζεται οργανωτικά και επικοινωνιακά από τη γενική γραμματεία Αποδήμου Ελληνισμού, η οποία ενισχύει με το λογοτεχνικό υλικό των εκπομπών τις ανά τον κόσμο Έδρες Ελληνικών Σπουδών σε πρώτο στάδιο και αργότερα προς τα ομογενειακά ελληνικά σχολεία.

Αναλυτικότερα, κάθε εβδομάδα θα είναι αφιερωμένη σ’ ένα σύγχρονο ή κλασικό Έλληνα ποιητή, ενώ δεν θα απουσιάζουν οι ποιητές της Διασποράς, κάνει γνωστό η γενική γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και επισημαίνει πως οι ίδιοι οι ποιητές, καθώς και αγαπημένοι ηθοποιοί θα επιμελούνται τις ραδιοφωνικές ερμηνείες. Παράλληλα, τα ποιήματα θα «ντύνονται» με πρωτότυπη μουσική, που συνθέτουν και παίζουν στο στούντιο της Ελληνικής Ραδιοφωνίας οι μουσικοί της Ορχήστρας της ΕΡΤ, καθώς και με μουσικά κομμάτια αγαπημένων δημιουργών.

Παράλληλα, η γενική γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού ανακοινώνει πως μετά τη θεσμοθέτηση σε εθνικό επίπεδο της 9ης Φεβρουαρίου, ημέρας μνήμης του εθνικού ποιητή Διονυσίου Σολωμού, ως Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας, το υπουργείο Εξωτερικών θα μεριμνήσει για την αναγνώριση της Παγκόσμιας Ημέρας της Ελληνικής Γλώσσας και από τους διεθνείς οργανισμούς, όπως ο ΟΗΕ και η ΟΥΝΕΣΚΟ. Σημειώνει ακόμα πως η γενική γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού κατά προτεραιότητα στηρίζει την ελληνόγλωσση εκπαίδευση και την ελληνογλωσσία στον οικουμενικό χώρο της απανταχού της γης ομογένειας. Στο πλαίσιο αυτής της στοχευμένης πολιτικής, προσθέτει, «στηρίχθηκε και προωθήθηκε υπό την προσωπική καθοδήγηση του αρμόδιου για τον απόδημο ελληνισμό υφυπουργού Εξωτερικών Νικολάου Τέρενς Κουίκ, η ομογενειακή πρωτοβουλία για την θεσμοθέτηση Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας, η οποία αποτέλεσε αρχική ιδέα της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Ιταλίας ενώ πλαισιώθηκε στη συνέχεια από ανάλογες ομογενειακές δράσεις σε άλλες ηπείρους».

 

Πηγή: ΑΠΕ

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί