Η ιστορική επίσκεψη με ισχυρό συμβολισμό του Α. Τσίπρα στη Χάλκη (Βίντεο & φωτο)

Την Κωνσταντινούπολη επισκέπτεται σήμερα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος χθες συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν στην Άγκυρα.

«Είναι μεγάλη η χαρά και η τιμή και η συγκίνηση για μένα που βρίσκομαι μαζί σας σήμερα, αισθανόμενος ότι περπατώ βήματα με ιστορικό βάρος», ανέφερε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στην ομιλία του στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης.

 

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι είχε τη χαρά και την ευλογία να περιδιαβεί «σημαντικότατα μνημεία του Ελληνισμού, της Ορθοδοξίας, εδώ στην Κωνσταντινούπολη, μνημεία όμως της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, που ανήκουν πια σε όλη την ανθρωπότητα, οικουμενικά μνημεία». «Όμως, δεν παραβλέπουμε το γεγονός ότι είναι μνημεία του Ελληνισμού, ενός Ελληνισμού και μιας ελληνικής κοινότητας, μιας ελληνικής και ορθόδοξης μειονότητας, εδώ στην Κωνσταντινούπολη, που πέρασε πολύ μεγάλες δυσκολίες. Πληγώθηκε, κυνηγήθηκε, αποδεκατίστηκε αλλά δεν έχασε τις ρίζες της. Μπορεί να μοιάζει σαν ένας κορμός δέντρου πληγωμένου, οι ρίζες όμως υπάρχουν, αναπνέουν είναι εδώ» πρόσθεσε.

Στο έργο και το πνεύμα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης αναφέρθηκε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος

Στο έργο και το πνεύμα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, που ήταν σαρξ εκ της σαρκός του Οικουμενικού Πατριαρχείου, αναφέρθηκε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, στην έναρξη της ομιλίας του στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης.

«Οι καιροί αλλάζουν, όμως η αποστολή της Εκκλησίας του Χριστού παραμένει αμετακίνητος και αναλλοίωτος ούσα οικοδομημένη επί την πέτρα» τόνισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης.

Υψηλός ο συμβολισμός της παρουσίας του Έλληνα πρωθυπουργού, τόνισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος

Τη δέηση να ζήσουμε την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης διατύπωσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, στην ομιλία του στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης.

Μίλησε για τον υψηλό συμβολισμό της παρουσίας του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, και σημείωσε ότι η Ελλάδα υποστήριζε πάντα την άρση της αδικίας εις βάρος της Σχολής και του Οικουμενικού Πατριαρχείου, για να ευχηθεί να μην αργήσει η μέρα που η Σχολή θα ανοίξει πάλι τις πύλες της.

H επίσκεψη στη Θεολογική σχολή της Χάλκης

Τη λειτουργία στον Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδας, στη Θεολογική σχολή της Χάλκης, παρακολούθησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μαζί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο.

Ο κ. Τσίπρας έφτασε στη Χάλκη συνοδευόμενος από τη σύντροφό του Μπέττυ Μπαζιάνα, τους οποίους υποδέχτηκε στην είσοδο της Μονής, ο Ηγούμενος Χάλκης και Μητροπολίτης Προύσης Ελπιδοφόρος. Μαζί με τον πρωθυπουργό, ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, ο υφυπουργός Εξωτερικών, Μάρκος Μπόλαρης.

Στη συνέχεια πέρασαν στον Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδας, όπου χοροστάτησε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

Μετά τη λειτουργία, ο πρωθυπουργός ξεναγήθηκε στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης.

 «Αγιά Σοφιά και Χάλκη είναι μνημεία του Ελληνισμού και της Ανθρωπότητας» | Newsit.gr

Κατά την υποδοχή στη Χάλκη, υπήρχαν και αρκετοί ομογενείς, ενώ για την κάλυψη της επίσκεψης παρατηρείται μεγάλο ενδιαφέρον και από τουρκικά τηλεοπτικά δίκτυα.

Η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης θα είναι κέρδος για όλους, τόνισε ο ο ηγούμενος Χάλκης και Μητροπολίτης Προύσης Ελπιδοφόρος

Η Μονή μας, η πατριαρχική μονή της Αγίας Τριάδος πανηγυρίζει σήμερα την ετήσια εορτή του ιδρυτή της, του Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Φωτίου, ανέφερε σε χαιρετισμό του ο ηγούμενος Χάλκης και Μητροπολίτης Προύσης Ελπιδοφόρος, ενώπιον του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, στη Χάλκη.

Ο Μητροπολίτης αναφέρθηκε στην ιστορία και το έργο του Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Φωτίου, αλλά και στην ιστορία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης. Μια τέτοια σχολή, με τέτοιο πνεύμα, με τέτοιους αποφοίτους αναγκάστηκε τόσο άδικα σε καιρούς δύσκολους να σιωπήσει και να κλείσει τις πόρτες της στους νέους προσερχομένους ιεροσπουδαστές, είπε.

Τόνισε ότι από αυτό έχασε το Πατριαρχείο, η Ορθοδοξία, διότι ο σκοτείνιασε ένας φάρος θεολογικής σκέψης με ρίζες πατερικές, βαθιά ορθόδοξες και παραδοσιακές, έχασε ο χριστιανισμός γιατί αποξηράθηκε ένα φυτώριο εργατών του Ευαγγελίου, έχασε η Τουρκία γιατί στερήθηκε του προνομίου να φιλοξενεί ένα τέτοιο ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα της παγκόσμιας ορθοδοξίας, έχασε την ευκαιρία να φιλοξενεί στην πιο ευαίσθητη ηλικία τους μελλοντικούς ηγέτες του ορθόδοξου κόσμου, έχασε όμως και το Ισλάμ.

«Πιστεύουμε ότι όλοι έχασαν, κανείς δεν κέρδισε που έκλεισε η Θεολογική Σχολή της Χάλκης», σημείωσε, για να υπογραμμίσει: «Κατά τον ίδιο τρόπο πιστεύουμε ότι η δικαίως αναμενόμενη επαναλειτουργία της Σχολής μας θα είναι κέρδος για όλους, για το πατριαρχείο, την ορθοδοξία, τη ρωμιοσύνη, την Τουρκία, το ισλάμ. Αρκεί να βγούμε από τα στερεότυπα, στα οποία έχουμε εγκλωβιστεί, να σηκώσουμε ψηλά το μέτωπο και να ατενίσουμε με το βλέμμα μας τον ορίζοντα πάνω από τα σύννεφα των προκαταλήψεων και της παλαιάς σκοτεινής νοοτροπίας».

Ανέφερε ότι στο πλευρό του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου είναι ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας, «πολιτικός άνδρας χαρακτηριζόμενος για το θάρρος του να λαμβάνει αποφάσεις, για την ευελιξία του στην επίλυση χρόνιων προβλημάτων και για τον δυναμισμό του στην εφαρμογή δύσκολων αποφάσεων». Είπε ακόμα ότι στην ‘Αγκυρα έχουμε έναν επίσης δυναμικό ηγέτη που έχει αναμορφώσει την Τουρκία και έχει θέσει ανεξίτηλη την σφραγίδα του, τον Ρ. Τ. Ερντογάν.

Ο συνδυασμός αυτών των τριών προσωπικοτήτων, προσέθεσε, «ομοιάζει με το φαινόμενο της ευθυγράμμισης πλανητών και αστέρων που συμβαίνει μια φορά κάθε εκατοντάδες χρόνια και συνεπώς επειδή η συγκυρία είναι ευνοϊκή η δοξολογία μας προς την Αγία Τριάδα είναι αδιάκοπη να χαράξει η ευλογημένη εκείνη ημέρα της επαναλειτουργίας της Σχολής μας».

Συνάντηση με τον Μπ. Γιλντιρίμ

Μετά τη Χάλκη ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί το μουσείο Ντολμά Μπαχτσέ στην Κωνσταντινούπολη και θα ξεναγηθεί μαζί με τον πρώην πρωθυπουργό της Τουρκίας και νυν πρόεδρο της Βουλής, Μπιναλί Γιλντιρίμ, ο οποίος αναμένεται να παραιτηθεί του αξιώματός του ώστε να είναι υποψήφιος δήμαρχος Κωνσταντινούπολης στις εκλογές της Άνοιξης.

Η επίσκεψη στην Αγία Σοφία

Στην Αγία Σοφία ξεναγήθηκε από νωρίς το πρωί ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος έφτασε στο μνημείο συνοδευόμενος από τον υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου, τον αν. υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Κατρούγκαλο, τον υφ. Εξωτερικών Μ. Μπόλαρη και τη σύντροφό του Μπέτυ Μπαζιάνα.

Τον κ. Τσίπρα υποδεχθηκε ο εκπρόσωπος της τουρκικής Δημοκρατίας Ιμπραήμ Καλίν, ο οποίος συνόδευσε τον Έλληνα πρωθυπουργό στην ξενάγηση. Ο κ. Τσίπρας αρνήθηκε να κάνει κάποια δήλωση, λέγοντας μόνο ότι είναι πολύ χαρούμενος που βρίσκεται σε ένα τόσο ιστορικό μέρος.

«Εδώ αισθάνεται κανείς το βάρος της ιστορίας»

Τη συγκίνηση και τη χαρά του για την επίσκεψη που πραγματοποίησε νωρίτερα σήμερα στην Αγία Σοφία, εξέφρασε ο Αλέξης Τσίπρας σε ανάρτησή του στο Twitter, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «εδώ αισθάνεται κανείς το βάρος της ιστορίας».

Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός ανέφερε στην ανάρτησή του: «Ιδιαίτερη χαρά και συγκίνηση κατά την επίσκεψη στην Αγία Σοφία, μνημείο του βυζαντινού πολιτισμού, της ορθοδοξίας και της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Εδώ αισθάνεται κανείς το βάρος της ιστορίας».

Περισσότερες φωτογραφίες στο άλμπουμ: Στην Αγία Σοφία και τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης ο πρωθυπουργός:

Χθες το βράδυ ο κ. Βαρθολομαίος παρακάθισε στο δείπνο που παρέθεσε ο κ. Ερντογάν προς τιμή του Έλληνα πρωθυπουργού στην Άγκυρα, ύστερα από πρόσκληση του Τούρκου προέδρου.

Στις 18.30 ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με εκπροσώπους της ελληνικής ομογένειας στο Σισμανόγλειο Μέγαρο, στο οποίο στεγάζεται και το ελληνικό προξενείο της Κωνσταντινούπολης.

Δείτε

Ο Ελευθέριος Βενιζέλος επισκέφτηκε τελευταίος τη Χάλκη, ως πρώην πρωθυπουργός (φωτο)

 

Euronews: Υψηλότατης συμβολικής αξίας η επίσκεψη του Αλ. Τσίπρα στη Θεολογική Σχολή Χάλκης

Η επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης, η λειτουργία της οποίας έχει ανασταλεί από το 1971, έχει υψηλότατη συμβολική αξία και θα επαναφέρει στο προσκήνιο τη διεθνή εκστρατεία για την επανέναρξη της λειτουργίας της, κάτι ιδιαίτερα σημαντικό στην εποχή της Προεδρίας του Ερντογάν μεταδίδει το Euronews.

Το δημοσίευμα δίνει επίσης πληροφορίες για τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης, σημειώνοντας ότι η έναρξη λειτουργίας της έγινε το 1844, έχουν αποφοιτήσει από αυτήν 990 σπουδαστές, πολλοί εκ των οποίων έφτασαν να καταλάβουν υψηλά αξιώματα στον κλήρο, ενώ στο απόγειό της η βιβλιοθήκη της σχολής διέθετε πάνω από 120.000 βιβλία, εφημερίδες και χειρόγραφα.

To Euronews σημειώνει ότι η διεθνής εκστρατεία για την επανέναρξη της λειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης εισέρχεται στο 40ο έτος της και έχει λάβει την υποστήριξη από πολλούς δυτικούς ηγέτες, ενώ έχει καταστεί συνυφασμένη με τις συζητήσεις για την πιθανότητα ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Υπενθυμίζεται μάλιστα ότι τον Απρίλιο του 2009 σε ομιλία του ενώπιον της τουρκικής Βουλής, ο τότε Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα είχε επαναβεβαιώσει την ανάγκη να επιτρέψει η Τουρκία την επανέναρξη της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι δεν υπάρχει επίσημος λόγος για τον οποίο δεν έχει επιτραπεί η επαναλειτουργία της Σχολής, ωστόσο αυτό που είναι γνωστό είναι πως το ακροδεξιό κόμμα με τον οποίο έχει συνασπιστεί το AKP του Ερντογάν είναι απολύτως αντίθετο στην ιδέα της επαναλειτουργίας της σχολής, υποστηρίζοντας ότι κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε «ένα μικρό Βατικανό» στην Κωνσταντινούπολη.

Είναι επίσης ασαφές εάν ο Τσίπρας θα χρησιμοποιήσει την επίσκεψή του την Τετάρτη για να ζητήσει να ανοίξει και πάλι τις πόρτες της η Σχολή. Συμφωνα με το Euronews η επίσκεψή έχει πολύ υψηλή συμβολική αξία, διότι θα επιβεβαιώσει την υποστήριξη της Ελλάδας στο διαρκές αίτημα για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής. Θα προσφέρει επίσης υποστήριξη στους λίγους ξεχασμένους ορθόδοξους Χριστιανούς που έχουν παραμείνει στην Τουρκία, αναφερει το Euronews.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί