“Ο λαός της Βενεζουέλας, το 90% των Ενόπλων Δυνάμεων δεν είναι με τον δικτάτορα”

Ένας βενεζουελάνος εν ενεργεία στρατηγός κάλεσε σήμερα τις Ένοπλες Δυνάμεις να επαναστατήσουν εναντίον του προέδρου Νικολάς Μαδούρο και να αναγνωρίσουν τον αρχηγό της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό ως μεταβατικό ηγέτη την ώρα που αυξάνεται η πίεση από το εσωτερικό της Βενεζουέλας αλλά και από το εξωτερικό προς τον Μαδούρο να παραιτηθεί.

Σε ένα βίντεο που κυκλοφόρησε σήμερα στο Twitter ο στρατηγός Φρανσίσκο Γιάνες της Ανώτερης Διοίκησης Αεροπορίας, λέει ότι τα περισσότερα μέλη των Ενόπλων Δυνάμεων έχουν ήδη αποσύρει τη στήριξή τους στον Μαδούρο, ο οποίος ισχυρίζεται ότι είναι θύμα ενός πραξικοπήματος υποκινούμενου από τις ΗΠΑ.

“Ο λαός της Βενεζουέλας, το 90% των Ενόπλων Δυνάμεων της Βενεζουέλας δεν είναι με τον δικτάτορα, είναι με τον λαό της Βενεζουέλας”, αναφέρει ο Γιάνες στο βίντεό του.

“Δεδομένων των γεγονότων των τελευταίων λίγων ωρών, ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη η μετάβαση στη δημοκρατία”.

Ο Γιάνες αναφέρεται στην ιστοσελίδα της Διοίκησης, στην οποία υπάγεται, ως επικεφαλής στρατιωτικού σχεδιασμού της Αεροπορίας, ενώ υπάρχει και φωτογραφία του.

Στον λογαριασμό της στο Twitter η Διοίκηση κατηγορεί τον στρατηγό για προδοσία. Ο Γιάνες είναι ο πρώτος εν ενεργεία στρατηγός στη Βενεζουέλα που αναγνωρίζει τον Γκουαϊδό από τότε που ο τελευταίος αυτοανακηρύχθηκε πρόεδρος στις 23 Ιανουαρίου.

Το βίντεο αυτό ήρθε στο φως της δημοσιότητας την ώρα που οπαδοί της αντιπολίτευσης ετοιμάζονται να πραγματοποιήσουν διαδηλώσεις διαμαρτυρίας σε όλη τη χώρα σε μια προσπάθεια να αυξήσουν την πίεση στον Μαδούρο μετά την αναγνώριση από τις ΗΠΑ του Γκουαϊδό ως νόμιμου προέδρου και την επιβολή πιθανόν καταστροφικών κυρώσεων που ενδέχεται να αποδυναμώσουν περαιτέρω την πληγείσα πετρελαιοβιομηχανία της χώρας μέλους του OPEC.

Οι επικριτές του Μαδούρο ελπίζουν επίσης να ενθαρρύνουν παρόμοιες κινήσεις από ευρωπαϊκές χώρες. Κάποιες χώρες της ΕΕ αναμένεται να αναγνωρίσουν επισήμως τον Γκουαϊδό την ερχόμενη εβδομάδα, ενώ άλλες πιθανόν να είναι περισσότερο επιφυλακτικές ως προς την υποστήριξή τους.

“Θα στείλουμε ένα πολύ σαφές μήνυμα σε όλες τις πόλεις της Βενεζουέλας και σε κάθε πόλη του κόσμου, θα κάνουμε επίδειξη ισχύος, με έναν ειρηνικό και οργανωμένο τρόπο”, ανέφερε σήμερα στο Twitter ο Γκουαϊδό.

Σήμερα επίσης ο Μαδούρο διοργανώνει συγκέντρωση για να τιμήσει την 20η επέτειο από την πρώτη ορκωμοσία στην προεδρία του εκλιπόντος ηγέτη της χώρας Ούγκο Τσάβες, το 1999.

 

Πηγή: ΑΠΕ

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί