Και δια νόμου οι πλαστικές σφαίρες κατά διαδηλωτών στη Γαλλία

Το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο της Γαλλίας αποφάσισε σήμερα ότι η ρίψη πλαστικών σφαιρών από την αστυνομία κατά διαδηλωτών είναι νόμιμη, ενισχύοντας τη σκληρή στάση που λαμβάνει η κυβέρνηση Μακρόν κατά των «Κίτρινων Γιλέκων».

Κατά της χρήσης «μη θανατηφόρων όπλων» – όπως τα αποκαλεί η γαλλική κυβέρνηση – είχαν προσφύγει μέλη ακτιβιστικών οργανώσεων για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αλλά κι ένα από τα μεγαλύτερα συνδικάτα της χώρας, καταγγέλλοντας τους αλλεπάλληλους σοβαρούς τραυματισμούς διαδηλωτών, κατά τους δύο μήνες των κινητοποιήσεων των «Κίτρινων Γιλέκων».

Σημειώνεται ότι στις 11 διαδηλώσεις που έχουν γίνει μέχρι σήμερα, τουλάχιστον 1.900 άνθρωποι έχουν τραυματιστει, εκ των οποίων 159 χτυπήθηκαν με πλαστικές σφαίρες στο κεφάλι, 17 έχασαν τα μάτια τους και 4 τουλάχιστον ακρωτηριάστηκαν. Ανάμεσα στους τραυματίες είναι και ο Ζερόμ Ροντρίγκες, μια από τις ηγετικές φυσιογνωμίες του κινήματος των «Κίτρινων Γιλέκων», ο οποίος έχασε για πάντα την όρασή του από το ένα μάτι.

Τα νέα όπλα με τα οποία έχουν εξοπλιστεί οι άνδρες της γαλλικής αστυνομίας είναι οι εκτοξευτές πλαστικών σφαιρών, που είναι γνωστοί ως flash-ball και οι ακόμη ισχυρότεροι LBD. Κι αν η γαλλική κυβέρνηση και η γαλλική δικαιοσύνη τα ονομάζει «μη θανατηφόρα όπλα», κανείς δεν ξεχνά τον κατάλογο των νεκρών που άνοιξε ο 21χρονος φοιτητής Ρεμί Φρες, όταν σε μία διαδήλωση κατά ενός φράγματος που επρόκειτο να κατασκευαστεί πυροβολήθηκε θανάσιμα με πλαστική σφαίρα στο κεφάλι.

Ξεχνώντας όμως το παρελθόν, η γαλλική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι η χρήση πλαστικών σφαιρών που φτάνουν το μέγεθος μιας μπάλας του γκολφ είναι απαραίτητη για το οπλοστάσιο της γαλλικής αστυνομίας, αν και αποτελεί πρακτική που παρεκλίνει από την Δυτική Ευρώπη. Το ίδιο λοιπόν υποστηρίζει και η Δικαιοσύνη της χώρας, που στην απόφασή της όχι μόνο εγκρίνει τη χρήση των συγκεκριμένων όπλων αλλά υπογραμμίζει τη βία που ξέσπασε στις κινητοποιήσεις των «Κίτρινων Γιλέκων», εκφράζοντας μάλιστα την ανησυχία της ότι η βία θα έχει συνέχεια.

Τα «Κίτρινα Γιλέκα» ετοιμάζονται πάντως για την 12η κάθοδό τους στους δρόμους το Σάββατο, καλώντας σε μια ειρηνική «λευκή πορεία για τα θύματα» των διαδηλώσεών τους. Το σύνθημα τους είναι «πασιφισμός σε δράση».

Και επειδή η εικόνα παίζει κυρίαρχο ρόλο στην εποχή μας, έχει ζητηθεί από τους διαδηλωτές να βάλουν και αυτοί επιδέσμους και κόκκινο χρώμα στα γιλέκα για το αίμα που έχει χυθεί.

Υπενθυμίζεται ότι ύστερα από πρόταση του πρωθυπουργού Φιλίπ Εντουάρ, η γαλλική Εθνοσυνέλευση ενέκρινε έναν νέο αμφιλεγόμενο «τρομονόμο» που προβλέπει αυστηρότερη επίβλεψη και περιφρούρηση των διαδηλώσεων, απαγόρευση της κάλυψης του προσώπου, δημιουργία ενός φακέλου για άτομα που δεν θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής σε διαδήλωση και την υιοθέτηση της αρχής, όποιος «σπάζει- πληρώνει».

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί