Ο Δ. Τζανακόπουλος στο “Κόκκινο Κρήτης”: Ο Κ. Μητσοτάκης επιδιώκει μόνο επικοινωνιακά πυροτεχνήματα

Ολομέτωπη επίθεση τόσο κατά της ΝΔ όσο και κατά του ΚΙΝΑΛ εξαπέλυσε μιλώντας στο Κόκκινο Κρήτης 88,4 fm ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Μιλώντας στην εκπομπή του Βασίλη Σπυριδάκη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατηγόρησε τη ΝΔ ότι προσπαθεί, με αφορμή τις ονομαστικές ψηφοφορίες  στη Βουλή, «να δημιουργήσει μια κατάσταση εικονικής αναταραχής, καθώς, όπως είπε χαρακτηριστικά, η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης μετά την ψήφο εμπιστοσύνης, την ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών, την αύξηση του κατώτατου μισθού και την έξοδο  της χώρας στις αγορές , έχει ξεμείνει από καύσιμα και το μόνο που επιδιώκει είναι να δημιουργεί επικοινωνιακά πυροτεχνήματα.

Αναφερόμενος μάλιστα στις δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη, για τα όσα ειπώθηκαν από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, στην Κύπρο κατά τη διάρκεια της ιδιαίτερης συνομιλίας που είχε με το Γάλλο πρόεδρο, ο κ. Τζανακόπουλος τόνισε ότι «ο πρωθυπουργός  είπε κάτι πολύ συγκεκριμένο. Ότι δηλαδή τα συγκεκριμένα συλλαλητήρια χαρακτηρίστηκαν και έβαλαν σε αυτά τη σφραγίδα τους ακροδεξιοί, λαϊκιστές και εθνικιστές και νομίζω ότι αυτό είναι πέραν πάσης αμφιβολίας»

Τα πυρά όμως του κυβερνητικού εκπροσώπου συγκέντρωσε και το ΚΙΝΑΛ «το οποίο, όπως είπε με έμφαση, για λόγους που αυτό μόνο γνωρίζει στη συζήτηση για τη Συμφωνία των Πρεσπών, επέλεξε να ταυτιστεί με την πιο δεξιά τάση της ΝΔ, υιοθετώντας στο σύνολο της επιχειρηματολογία την οποία δημιούργησαν και κατασκεύασαν ακροδεξιά επιτελεία της ΝΔ, δηλαδή την επιχειρηματολογία των κ.κ Γεωργιάδη, Βορίδη και του κ. Σαμαρά. Αυτό είναι το δυστύχημα με το ΚΙΝΑΛ το οποίο επιμένει να τοποθετείται στην Κεντροαριστερά.

  Διαβάστε επίσης

 

Ολόκληρη η συνέντευξη του Δημήτρη Τζανακόπολου στο Κόκκινο Κρήτης 88,4 fm

 

Κύριε υπουργέ όπως φάνηκε χθες στη Βουλή, η ΝΔ έχει αποφασίσει να μετατρέπει τις ψηφοφορίες για κάθε νομοσχέδιο σε άτυπη ψήφο εμπιστοσύνης και στους Ανεξάρτητους Έλληνες άρχισαν να πίνουν γκαζόζες, δυσκολεύουν το νομοθετικό έργο της κυβέρνησης οι ονομαστικές ψηφοφορίες τη στιγμή μάλιστα που  μάλιστα η ΝΔ εγείρει ζήτημα πλειοψηφίας;

—Αυτή η πολιτική γραμμή της ΝΔ δεν μπορεί να πάει και πολύ μακριά, διότι όπως φάνηκε και χθες κατά τη διαδικασία της  ονομαστικής ψηφοφορίας, η κυβέρνηση δεν έχει κανένα απολύτως πρόβλημα να εξασφαλίσει την απόλυτη μάλιστα πλειοψηφία των βουλευτών του ελληνικού κοινοβουλίου και όχι απλώς των παρόντων και στο χθεσινό νομοσχέδιο η ίδια η εικόνα και η ίδια πολιτική κατάληξη θα υπάρχει όσο κι αν η ΝΔ προσπαθεί να δημιουργήσει μια κατάσταση εικονικής αναταραχής.

Νομίζω οι απαντήσεις έχουν δοθεί σε δύο πολύ κρίσιμες ψηφοφορίες. Η μία ήταν η ψηφοφορία για την ψήφο εμπιστοσύνης και η άλλη για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Νομίζω ότι όλες αυτές οι κοινοβουλευτικές εξελίξεις στο μόνο το οποίο αποσκοπούν είναι η δημιουργία εντυπώσεων.

Η κυβέρνηση έχει εξασφαλίσει την πολιτική σταθερότητα, έχει εξασφαλίσει την ολοκλήρωση της συνταγματικής της θητείας και έχει πολύ συγκεκριμένες προτεραιότητες για το επόμενο διάστημα και αυτές δεν πρόκειται ούτε να επιβραδυνθούν ούτε να εμποδιστούν από κανέναν. Νομίζω ότι αυτό είναι το πολιτικό συμπέρασμα και είναι η ουσία του ζητήματος.    

— Προχθές που ανακοινώθηκε η αύξηση του κατώτατου μισθού και στη συνέχεια βγήκαμε και στις αγορές,  η ΝΔ ασχολήθηκε με τη Βενεζουέλα, χθες ασχολήθηκε με τα όσα ειπώθηκαν στη συζήτηση που είχε ο πρωθυπουργός  on camera με τον Γάλλο πρόεδρο στην Κύπρο. Πιστεύετε ότι έχει ξεμείνει από αφηγήματα η αξιωματική αντιπολίτευση και επιστρέφει στη Συμφωνία των Πρεσπών.

–Η ΝΔ δεν έχει αντιπολιτευτικό σχέδιο, αντιπολιτευτικό προγραμματισμό και προσπαθεί με πυροτεχνήματα να δημιουργήσει εντυπώσεις επικοινωνιακού χαρακτήρα, διότι πλέον το τέμπο είναι καθαρά από τη μεριά της κυβέρνησης η οποία προχωρά σε συγκροτημένες ανακοινωμένες, δεδηλωμένες πρωτοβουλίες εδώ και μάλιστα αρκετό καιρό.

Η ΝΔ πριν λίγο καιρό κινδυνολογούσε με την πιθανότητα της περικοπής των συντάξεων που ήταν  και το βασικό της αντιπολιτευτικό επιχείρημα για πάνω από 1,5 χρόνο. Διαψεύστηκε παταγωδώς. Στη συνέχεια προσπάθησε να οικοδομήσει μια επιχειρηματολογία σύμφωνα με την οποία η χώρα είναι αποκλεισμένη από τις αγορές χρήματος και σ’ αυτό διαψεύστηκε ολοκληρωτικά και παταγωδώς καθώς καταφέραμε να βγούμε στις αγορές με μια εξαιρετικά πετυχημένη έκδοση, η οποία επί της ουσίας επιβεβαιώνει την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και ότι η Ελλάδα μπορεί σιγά σιγά να βρει το βηματισμό της στους πρώτους μήνες μετά την έξοδο από τα μνημόνια.

Το τρίτο ζήτημα ήταν η αμηχανία με την οποία αντιμετώπισε την αύξηση του κατώτατου μισθού, προσπαθώντας να αναδείξει ότι εκείνη είχε θέσει την αύξηση του κατώτατου μισθού, πράγμα που είναι απολύτως ψευδές καθώς ο κ. Μητσοτάκης, οποτεδήποτε είχε ερωτηθεί είχε απαντήσει ότι δεν τίθεται για εκείνον θέμα αύξησης του κατώτατου μισθού, καθώς υποτίθεται η ελληνική οικονομία δεν μπορεί να το σηκώσει.

Τελικά νομίζω ότι σε όλα τα μεγάλα ζητήματα που αφορούν την κοινωνία, την πραγματική οικονομία, την θέση και την κατάσταση της Ελλάδας στο διεθνές στερέωμα, ο κ. Μητσοτάκης και η ΝΔ έχουν ξεμείνει από καύσιμα και γι’ αυτό το λόγο ξαναλέω θα επιδιώκουν διαρκώς να δημιουργούν επικοινωνιακά πυροτεχνήματα με στόχο τις εντυπώσεις που είναι δεδομένο ότι δεν μπορούν να κερδίσουν.

Με αυτό το θέμα που έχει προκύψει από τη μεριά της ΝΔ ότι δήθεν ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε τους πάντες ακροδεξιούς, ο πρωθυπουργός είπε κάτι πάρα πολύ συγκεκριμένο, ότι δηλαδή τα συγκεκριμένα συλλαλητήρια χαρακτηρίστηκαν και έβαλα σ’ αυτά τη σφραγίδα τους ακροδεξιοί, λαϊκιστές και εθνικιστές και νομίζω ότι αυτό είναι πέρα πάσης αμφιβολίας.

Νομίζω ότι πολιτικός χαρακτήρας, ανεξαρτήτως ιδεών που μπορεί να είχε ο καθένας από όσους συμμετείχαν, που προκύπτει από τις ομιλίες που ακούστηκαν, από τις πρακτικές που υιοθετήθηκαν από ένα τμήμα όσων συμμετείχαν στα συλλαλητήρια, έκανα παραπάνω από σαφές ότι η πολιτική σφραγίδα μπήκε από έναν συγκεκριμένο πολιτικό χώρο. Την ακροδεξιά.

Το προβληματικό σε αυτήν την περίπτωση είναι ότι αυτού του είδους ο λόγος, αυτού του είδους οι πρακτικές, αυτού του τύπου οι μέθοδοι, έχουν υιοθετηθεί και έχουν αγκαλιαστεί και καλυφθεί από τη ΝΔ. Δεν θα ξεχάσει ποτέ κανείς τι ζήσαμε τον τελευταίο μήνα, με απειλές κατά βουλευτών, με απόπειρες προπηλακισμού, με εμπρησμούς σπιτιών βουλευτών, με απειλητικά μηνύματα. Για όλα αυτά η ΝΔ δεν βρήκε να πει ούτε μια κουβέντα, σε μια συζήτηση στο ελληνικό κοινοβούλιο, που κράτησε παραπάνω από 3 ημέρες. Η ΝΔ δεν είπε τίποτα για όλα αυτά, δεν καταδίκασε ποτέ όλα αυτά, επισήμως και ως κόμμα, αντιθέτως πολλές φορές πολλοί βουλευτές της αλλά και πολλά κορυφαία στελέχη της της φαίνεται ότι όλα αυτά τα υιοθέτησαν, τα κάλυψαν, τα αγκάλιασαν και αυτό αναδεικνύει την πολιτική μετατόπιση της ΝΔ στο ακροδεξιό άκρο του πολιτικού φάσματος.

–Σας άκουσα σε πρόσφατη συνέντευξη σας να συμβουλεύετε να «μην βάζουν κάποιοι τα λεφτά τους στο στοίχημα για τη μείωση του αφορολόγητου». Ετοιμάζει η κυβέρνηση κάποια έκπληξη;

–Η κυβέρνηση δεν λέει τίποτα άλλο από αυτό που έλεγε και για το μέτρο των συντάξεων, ότι δηλαδή με βάση τις προβλέψεις οι οποίες υπάρχουν για τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας και το 2019 αλλά και το 2020, δεν είναι αναγκαίο κανένα επιπρόσθετο μέτρο για να επιτευχθεί ο στόχος του 3,5 % πρωτογενούς πλεονάσματος, αντίθετα η ελληνική οικονομία με τη σημερινή κατάσταση πραγμάτων φαίνεται ότι όχι μόνο επιτυγχάνει το 3,5 % αντίθετα μπορεί και να το υπερβεί. Αυτό το επιχείρημα ήταν που χρησιμοποιήθηκε στις συζητήσεις με τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς το φθινόπωρο, έτσι ώστε να μην περικοπούν οι συντάξεις και δεν υπήρχε κανένας απολύτως λόγος, το αντίστοιχο επιχείρημα που αφορά το αφορολόγητο να μην καθίσταται σήμερα ισχυρό και νομίζω ότι η ΝΔ κάνει πολύ μεγάλο λάθος, που προσπαθεί να υποτιμήσει την αύξηση του κατώτατου μισθού στη βάση ενός επιχειρήματος που λέει ότι δήθεν το 2020 θα εφαρμοστεί το αφορολόγητο.

Όλα τελικά εξαρτώνται από τις πολιτικές εξελίξεις που θα έχουμε μετά τις εκλογές τον Οκτώβρη του 2019. Διότι η ΝΔ είναι αυτή που υιοθετήσει σαφώς στο πρόγραμμα της το μέτρο της μείωσης του αφορολόγητου δεν θέτει ζήτημα κατάργησης του, αλλά αντιθέτως το έχει εντάξει ως κεντρικό στοιχείο της πολιτικής της εφόσον γίνει κυβέρνηση.

Υπάρχει περίπτωση να δούμε περαιτέρω μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων;

–Για το 2019 η φορολογία των επιχειρήσεων έχει μειωθεί κατά 1%. Ο πρωθυπουργός εξάλλου από τη ΔΕΘ το 2018 εξήγγειλε μια σειρά από μέτρα ελάφρυνσης της φορολογίας ανάμεσα σε αυτά είναι και η σταδιακή μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων στο 25%, αυτή τη στιγμή προχωρήσαμε στη μείωση 1% το 2019, θα ακολουθήσουν κι άλλες μειώσεις οι οποίες θα ανταποκρίνονται στις δυνατότητες και στις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας και τα δημοσιονομικά αποτελέσματα που θα έχουμε.

–Η  Συμφωνία των Πρεσπών άνοιξε τον δρόμο αναδιάταξης του προοδευτικού και του κεντροαριστερου χώρου. Αυτή η αναδιάταξη θα αποτυπωθεί και στη στήριξη υποψηφιοτήτων, που δεν προέρχονται απαραίτητα από τον ΣΥΡΙΖΑ για τις αυτοδιοικητικές  εκλογές και στο Ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος.

–Ο ΣΥΡΙΖΑ από την πρώτη στιγμή που άνοιξε η συζήτηση για τις αυτοδιοικητικές εκλογές είχε σαφέστατα τοποθετηθεί και είχε δηλώσει ότι θα επιδιώξει τις πλατύτερες δυνατές συμμαχίες τις ευρύτερες δυνατές συσπειρώσεις και αυτό είναι ήδη μια πραγματικότητα.

Στην Κρήτη όπου ο ΣΥΡΙΖΑ έχει συγκεκριμένα τοποθετηθεί υπέρ του Σταύρου Αρναουτάκη του υποψήφιου Περιφερειάρχη, ο οποίος δεν προέρχεται από τη μεριά του ΣΥΡΙΖΑ αντιθέτως είναι ένας άνθρωπος που ανήκει στον ευρύτερο προοδευτικό χώρο.

Είναι πραγματικότητα ότι η Συμφωνία των Πρεσπών έπαιξε το ρόλο του καταλύτη στην αναδιαμόρφωση του προοδευτικού χώρου ευρύτερα, δημιούργησε φυγόκεντρες τάσεις από το ΚΙΝΑΛ, το οποίο για λόγους που μόνο αυτό γνωρίζει επέλεξε να ταυτιστεί με την πιο δεξιά τάση της ΝΔ, στον τρόπο με τον οποίο τοποθετήθηκε στη Συμφωνία των Πρεσπών. Αυτό δημιούργησε αντιδράσεις, αυτό δημιούργησε φυγόκεντρες τάσεις και νομίζω ότι στο έδαφος αυτό μπορεί να ανοίξει μια μεγάλη συζήτηση για τη δημιουργία ενός ευρύτερου προοδευτικού μετώπου το οποίο όμως δεν μπορεί να μείνει στα ζητήματα που αφορούν τη Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά θα πρέπει να θέσει στο τραπέζι του διαλόγου και άλλα ζητήματα όπως είναι οι εργασιακές σχέσεις, η ανάγκη για την επαναρύθμιση  της αγοράς εργασίας, η οικοδόμηση ενός νέου κοινωνικού κράτους. Όλα αυτά δηλαδή τα οποία αποτελούν το DNA της προοδευτικής παράταξης της χώρας μας.

–Αλήθεια γιατί η κ. Γεννηματά εχει ζητήσει περισσότερες φορές εκλογές απ΄οτι ο κ. Μητσοτάκης;

–Η κ. Γεννηματά βρίσκεται σε ένα πολιτικό αδιέξοδο. Στα λόγια ο χώρος αυτός τοποθετείται στην κεντροαριστερά όμως όταν έρχεται η ώρα των πολιτικών πράξεων και των πολιτικών αποφάσεων φαίνεται ότι σ’ όλα τα μεγάλα ζητήματα έχει ταυτιστεί με τη ΝΔ και δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι το ΚΙΝΑΛ επέλεξε κατά τη διάρκεια της συζήτησης της Συμφωνίας των Πρεσπών να μην τοποθετηθεί έστω τυπικά κριτικά, αλλά αντίθετα υιοθέτησε το σύνολο της επιχειρηματολογίας την οποία δημιούργησαν και κατασκεύασαν ακροδεξιά επιτελεία της ΝΔ, δηλαδή την επιχειρηματολογία του . Γεωργιάδη, του κ. Βορίδη, του κ. Σαμαρά.

Αυτό είναι το δυστύχημα με το ΚΙΝΑΛ το οποίο επιμένει να τοποθετείται στην κεντροαριστερά. Εγώ νομίζω όμως ότι το που τελικά τοποθετείσαι πολιτικά έχει να κάνει με τι αποφάσεις παίρνεις και ποιά είναι η πολιτική σου πρακτική και φαίνεται ότι το ΚΙΝΑΛ όσο περνά ο καιρός αντί να προσπαθεί να ακολουθήσει την τάση που υπάρχει στην Ευρωπαϊκά Σοσιαλδημοκρατικά κόμματα για μια στροφή προς την Αριστερά, κάνει την ακριβώς αντίθετη κίνηση και παίρνει την ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση δηλαδή μια κατεύθυνση η οποία εμπεδώνει πια στο πολιτικό σκηνικό την ταύτιση της, όχι απλά τη σύμπλευση της με τη ΝΔ.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί