Αχτσιόγλου: Δεν οδηγεί σε υπέρβαση του αφορολογήτου η αύξηση του κατώτατου μισθού

Συστάσεις σε όσους επικαλούνται το μέτρο μείωσης του αφορολογήτου για να… απαξιώσουν την αύξηση του κατώτατου μισθού και την κατάργηση του υποκατώτατου απηύθυνε η υπουργός Εργασίας, Εφη Αχτσιόγλου, τονίζοντας ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 11% και 27% για τους νέους, παρότι είναι μια σημαντική αύξηση, δεν οδηγεί σε υπέρβαση του αφορολογήτου.

«Σε όσους επικαλούνται το μέτρο μείωσης του αφορολογήτου το 2020, θα συνιστούσα να μην επενδύουν σε αυτή την αντιπολιτευτική γραμμή γιατί θα εκτεθούν, όπως συνέβη και με την ακύρωση της μείωσης των συντάξεων», είπε η υπουργός Εργασίας μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Real fm».

Τα δύο μέτρα ψηφίστηκαν στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης (μείωση συντάξεων και μείωση αφορολογήτου), όταν το ΔΝΤ θεωρούσε ότι δεν θα επιτευχθούν οι στόχοι του των πλεονασμάτων, σημείωσε ο υφυπουργός Εργασίας, Νάσος Ηλιόπουλος σε συνέντευξη του στην ΕΡΤ, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι: «όπως δεν εφαρμόστηκε το μέτρο για την απομείωση της προσωπικής διαφοράς, έτσι δεν θα εφαρμοστεί και η μείωση του αφορολογήτου».

EUROKINISSI

Σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ ο υφυπουργός Εργασίας Νάσος Ηλιόπουλος σημείωσε ότι «μέσα από τις διαδικασίες της Επιθεώρησης Εργασίας, έχουν πληρωθεί περισσότερα από 45 εκατ. ευρώ δεδουλευμένων στους εργαζόμενους, χωρίς να δαπανηθούν λεφτά από τους ίδιους μέσω δικαστικής οδού»

Σε ό,τι αφορά την εντεινόμενη ανησυχία, ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού και η κατάργηση του υποκατώτατου θα φέρουν… απολύσεις και συνεπώς αύξηση της ανεργίας, απαντούν τα στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία, όπως είπε ο Νάσος Ηλιόπουλος, όταν το 2012 σε μία νύχτα καταργήθηκε ο κατώτατος μισθός και θεσπίστηκε ο υποκατώτατος, την επόμενη χρονιά η ανεργία έφτασε το 28% και η ανεργία στους νέους το 60%.

«Το επιχείρημα πως θα μπορούσαμε να χτίσουμε ανταγωνιστικό πλεονέκτημα πάνω στη μείωση των μισθών και την ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων έχει αποδειχτεί λάθος από την ίδια τη ζωή», είπε ο υφυπουργός, σημειώνοντας ότι ήδη με την επέκταση των συλλογικών συμβάσεων έχουν ωφεληθεί σχεδόν 200.000 εργαζόμενοι, σε κρίσιμους κλάδους, όπως ο τουρισμός, με εισαγωγικό μισθό τα 780 ευρώ.

Το στοίχημα τώρα, κυρίως για τους εργαζόμενους, είναι αν θα εφαρμοστεί στην πράξη η αύξηση του κατώτατου μισθού και πώς θα καταπολεμηθεί η παραβατικότητα στην αγορά εργασίας.

Σύμφωνα με τον Νάσο Ηλιόπουλο, με βάση τα επίσημα στοιχεία, όταν ανέλαβε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ η αδήλωτη εργασία προσέγγιζε το 20%. «Σήμερα έχει πέσει κάτω από το 10% και αυτό είναι μια σημαντική νίκη για τους εργαζόμενους.

Μέσα από τις διαδικασίες της Επιθεώρησης Εργασίας, έχουν πληρωθεί περισσότερα από 45 εκατ. ευρώ δεδουλευμένων στους εργαζόμενους, χωρίς να δαπανηθούν λεφτά από τους ίδιους μέσω δικαστικής οδού.

Το 2017 πληρώθηκαν υπερωρίες σε 177.000 εργαζόμενους και το 2018 σε 380.000.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί