Συναγερμός για επιδημία γαστρεντερίτιδας στην Ελλάδα- 530 κρούσματα μέσα σε λίγες ημέρες (Βίντεο)

Ιογενούς αιτιολογίας χαρακτηρίζεται η επιδημία γαστρεντερίτιδας στο Άργος Ορεστικό, σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα του εργαστηριακού ελέγχου δειγμάτων ασθενών που εστάλησαν στο ΠΕΔΥ Θεσσαλίας. Αντίθετα από τον εργαστηριακό έλεγχο δειγμάτων νερού δεν προκύπτουν μέχρι στιγμής στοιχεία βακτηριακής επιμόλυνσης, με τον δήμο Άργους Ορεστικού να διαβεβαιώνει, ότι το νερό του δικτύου ύδρευσης της πόλης είναι απόλυτα ασφαλές. Οι αρμόδιοι φορείς τονίζουν ότι η κατάσταση είναι ελεγχόμενη και σε σχετική ύφεση, καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων που εμφανίζονται είναι καθημερινά και μικρότερος. Ήδη περισσότερα από 530 κρούσματα γαστρεντερίτιδας εκ των οποίων 40 σε παιδιά καταγράφηκαν μέχρι χθες το βράδυ στην πόλη του Άργους Ορεστικού, την Τ.Κ Λεύκης και στους Μανιακούς Καστοριάς από τις αρμόδιες υγειονομικές υπηρεσίες της περιοχής.

Παρά το γεγονός ότι ο ιός χαρακτηρίζεται επιθετικός τα συμπτώματα στους ασθενείς είναι σχετικά ήπια. Από τα μέχρι στιγμής καταγεγραμμένα περιστατικά χρειάστηκε τουλάχιστον 130 ασθενείς να φιλοξενηθούν στην μονάδα βραχείας νοσηλείας όπου τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες, ενώ 23 παιδιά μπήκαν για λίγες ώρες στην παιδιατρική για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων. Παράλληλα σε τουλάχιστον τέσσερις περιπτώσεις κρίθηκε αναγκαία η εισαγωγή ασθενών στην παθολογική Κλινική με υποκείμενα νοσήματα και δόθηκε η απαραίτητη φαρμακευτική αγωγή.

Κλιμάκιο επιστημόνων του ΚΕΕΛΠΝΟ μετέβη χθες στην περιοχή για το συντονισμό της διερεύνησης και το σχεδιασμό αναλυτικής επιδημιολογικής μελέτης για την ανεύρεση των παραγόντων κινδύνου της επιδημίας, ενώ βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τις υπηρεσίες υγείας και τους τοπικούς φορείς δημόσιας υγείας με στόχο την παρακολούθηση του φαινομένου και τη λήψη μέτρων για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Τι δείχνουν τα πρώτα αποτελέσματα του ΚΕΕΛΠΝΟ για την αιτία που προκάλεσε τα μαζικά κρούσματα στο Άργος Ορεστικό.

Πληροφορίες: ΕΡΤ Κοζάνης Σύνταξη Κώστας Δαβάνης

Βίντεο: ant1news.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί