Ακραίοι ισλαμιστές ζητούν να λειτουργήσει ως τζαμί η Αγιά Σοφιά (Βίντεο)

Σε μαζική συγκέντρωση, με αίτημα η Αγιά Σοφιά να λειτουργήσει ξανά ως τζαμί, καλούν την προσεχή Παρασκευή, 1η Φεβρουαρίου, ακραίοι μουσουλμάνοι της Κωνσταντινούπολης.

H συγκεκριμένη ομάδα φανατικών έχει δημιουργήσει το hashtag #AyasofyaAçılsın (#ΑνοίξτεΤηνΑγιάΣοφιά), καλώντας τους μουσουλμάνους να βγουν στους δρόμους για «να σπάσουν οι αλυσίδες».

Σύμφωνα με το sigmalive, το μήνυμα ενός εκ των διοργανωτών, που κυκλοφορεί σε βίντεο και αναφέρει:

«Αγαπητοί φίλοι, όλοι οι μουσουλμάνοι καλούνται να έρθουν στη συγκέντρωση που θα διοργανώσουμε μετά την προσευχή της Παρασκευής της 1ης Φεβρουαρίου 2019 για να φωνάξουν “Να ανοίξει η Αγία Σοφία, να σπάσουν οι αλυσίδες”». Όπως γνωρίζετε, την 1η Φεβρουαρίου 1935 το τζαμί της Αγίας Σοφίας μετατράπηκε σε μουσείο Αγίας Σοφίας. Θα βρεθούμε στην πλατεία 1η Φεβρουαρίου και πάλι για να ζητήσουμε η Αγία Σοφία να επιστρέψει στην αρχική της ταυτότητα. Θα παρακαλέσουμε μαζί με τον Αλλάχ. Ευελπιστούμε με αυτόν τον τρόπο να φύγει από πάνω μας αυτή η κατάρα» καταλήγει.

Θυμίζουμε ότι πριν από μερικού μήνες ήταν αρνητική η απόφαση της τουρκικής Δικαιοσύνης, επί της προσφυγής, με την οποία εζητείτο η Αγία Σοφία από Μουσείο να μετατραπεί σε τζαμί.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας έκρινε ότι δεν υπάρχει λόγος ν αποδεχτεί το αίτημα της Ενωσης Υπηρεσίας Μόνιμων Βακουφίων Ιστορικών Μνημείων και Περιβάλλοντος για να μετατραπεί η Αγία Σοφία από μουσείο σε τζαμί.

Η συγκεκριμένη Ενωση είχε προσφύγει το 2004 προκειμένου να ανοίξει η Αγία Σοφία σε μουσουλμανική προσευχή αλλά δεν πήρε ποτέ απάντηση.

Ακολούθησε η προσφυγή το 2005 στο Συμβούλιο της Επικρατείας το οποίο απέρριψε το αίτημα της Ενωσης. Οι υπεύθυνοι της Ενωσης, ωστόσο, το 2015 προσέφυγαν στο Συνταγματικό Δικαστήριο με τον ισχυρισμό πως η άρνηση στο αίτημα να επιτραπεί η προσευχή στην Αγία Σοφία παραβιάζει τη θρησκευτική ελευθερία.

sigmalive.com

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί