Διευθυντής Βρετανικού Μουσείου: Δεν επιστρέφουμε, ούτε δανείζουμε τα Γλυπτά του Παρθενώνα

Κατηγορηματικός όσον αφορά στην επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα εμφανίστηκε για μία ακόμα φορά ο Χάρτβιχ Φίσερ, διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου.

Ο Χ. Φίσερ σε συνέντευξη του στα “ΝΕΑ Σαββατοκυρίακο” ξεκαθαρίζει ότι «Το Μουσείο δεν θα επιστρέψει μόνιμα τα Γλυπτά στην Ελλάδα» ενώ αποκλείει το ενδεχόμενο «επ» αόριστον δανεισμού», αλλά και γενικά οποιουδήποτε δανεισμού, εάν η Ελλάδα δεν αποδεχθεί ότι τα Γλυπτά ανήκουν στους Βρετανούς.

Ο διακεκριμένος ιστορικός τέχνης, ο πρώτος μη Βρετανός διευθυντής του Μουσείου από το 2016, είπε ακόμη : «Μπορώ να καταλάβω ότι οι Έλληνες έχουν μια ιδιαίτερη και παθιασμένη σχέση με αυτό το κομμάτι της πολιτιστικής τους κληρονομιάς και θέλουν να δουν όλα τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην Αθήνα».

«Εμείς εκθέτουμε τα γλυπτά του Παρθενώνα μέσα σε ένα πλαίσιο παγκόσμιου πολιτισμού προβάλλοντας επιτεύγματα από όλο τον κόσμο κάτω από την ίδια στέγη» σημείωσε, ενώ παραδέχθηκε πως δεν είναι το ίδιο να βρίσκονται στην Αθήνα με το Λονδίνο.

«Έχουμε άριστες σχέσεις με τους συναδέλφους μας στο Μουσείο Ακρόπολης» είπε ο κ. Φίσερ και τόνισε ότι το Μουσείο δανείζει κάθε χρόνο χιλιάδες αντικείμενα, δανείζει και στο μουσείο Ακρόπολης αλλά σε ότι αφορά τις φημολογούμενες κατά καιρούς συζητήσεις για το θέμα, απάντησε ότι δεν υπάρχουν συνομιλίες σε εξέλιξη.

Ερωτώμενος αν η Ελλάδα είναι ο νόμιμος ιδιοκτήτης των γλυπτών ο κ. Φίσερ είπε: «Δεν θα το αποδεχόμουν. Τα αντικείμενα της συλλογής του Βρετανικού μουσείου βρίσκονται υπό την ιδιοκτησία των επιτρόπων του Μουσείου».

Υπερασπίστηκε έτσι για μία ακόμα φορά την άποψή του ότι ιδιοκτήτης είναι το βρετανικό κράτος και πως τα Γλυπτά πρέπει να παραμείνουν στο Βρετανικό Μουσείο.

Τα Νέα

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί