Τάσος Πετρόπουλος: Καταργούνται τα βιβλιάρια υγείας

Διεύρυνση των παρεχόμενων ηλεκτρονικών υπηρεσιών και πληροφοριών σε ασφαλισμένους και συνταξιούχους μέσω της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ) προανήγγειλε ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος μιλώντας χθες σε ημερίδα για τον μετασχηματισμό της ΗΔΙΚΑ.

Δείτε επίσης: Τέλος τα βιβλιάρια υγείας – Πώς θα καλύπτονται οι παροχές του ΕΟΠΥΥ στους ασφαλισμένους

«Η κοινωνική ασφάλιση έχει ήδη μπει σε νέα εποχή. Παράλληλα με την αποκατάσταση της αξιοπιστίας και της βιωσιμότητας του δημόσιου συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, ενισχύουμε περαιτέρω τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες και εφαρμογές για την εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων», υπογράμμισε ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης.

Όπως ανακοίνωσε ο κ. Πετρόπουλος, στο πλαίσιο της ήδη αναπτυσσόμενης με δεκάδες εφαρμογές ηλεκτρονικής διακυβέρνησης της Κοινωνικής Ασφάλισης (Ενιαίο Μητρώο Ασφαλισμένων και Συνταξιούχων, Σύστημα Υπολογισμού, Είσπραξης και Εκκαθάρισης Εισφορών Μη Μισθωτών του ΕΦΚΑ, διασυνδέσεις με πληροφοριακά συστήματα για την αυτοματοποιημένη διενέργεια διαδικασιών και ελέγχων κ.ά.) θα ενταχθούν:

– Η άμεση κατάργηση των βιβλιαρίων ασθενείας με τη θέσπιση της ταυτοποίησης των ασφαλισμένων μέσω του ΑΜΚΑ και της πιστοποιημένης υπογραφής τους.

– Η απόδοση ηλεκτρονικής ασφαλιστικής ενημερότητας για τους μη μισθωτούς που δεν οφείλουν εισφορές από την 1-1-2017.

– Η πλήρης διαλειτουργικότητα των πληροφοριακών συστημάτων των εμπλεκόμενων φορέων (ΕΦΚΑ, ΕΤΕΑΕΠ, ΕΟΠΥΥ, ΣΕΠΕ, ΟΑΕΔ, ΑΑΔΕ) που θα συμβάλει στη μείωση της γραφειοκρατίας.

– Η αναβάθμιση των ψηφιακών υπηρεσιών (Ασφαλιστικό Ιστορικό, Ασφαλιστική Ικανότητα, ΑΜΚΑ) που υποστηρίζει η ΗΔΙΚΑ.

«Πενήντα χρόνια από την δημιουργία του Κέντρου Ηλεκτρονικού Υπολογιστή Κοινωνικών Υπηρεσιών (ΚΗΥΚΥ) και δώδεκα χρόνια από την ίδρυση της ΗΔΙΚΑ Α.Ε., η κοινωνική ασφάλιση επιτέλους κάνει πράξη την ηλεκτρονική διακυβέρνηση και μπαίνει στην εποχή των σύγχρονων πληροφοριακών συστημάτων και εφαρμογών με επίκεντρο τον πολίτη και τις ανάγκες του», κατέληξε ο υφυπουργός.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί