Γ. Σταθάκης: Από τον Μάρτιο οι διαγωνισμοί για τη διασύνδεση Κρήτης- Αττικής- Καμιά αύξηση στην τιμή του ρεύματος

Ο πρώτος διαγωνισμός για τη μεγάλη ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με την Αττική, θα ξεκινήσει στις αρχές Μαρτίου.

Αυτό αναφέρει, ανάμεσα στα άλλα, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, με συνέντευξή του στο Euro2day.gr, σημειώνοντας ότι οι ελληνικές αρχές έχουν προσπαθήσει να έρθουν σε συνεννόηση με τον Euroasia, όμως ήδη έχουν επιλέξει ως φορέα τη θυγατρική του ΑΔΜΗΕ, και με αυτή προχωρούν το έργο.

Στην ερώτηση “στο θέμα της μεγάλης ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης με την Αττική, παρουσιάζεται το οξύμωρο γεγονός, από τη μια, ο ΑΔΜΗΕ να ανακοινώνει τα βήματα για την υλοποίηση του έργου και από την άλλη, και ο φορέας EuroAsia να ανακοινώνει ότι κι εκείνος προχωρά τη διασύνδεση; Τελικά ποιος θα εκτελέσει το έργο;”, ο κ. Σταθάκης απάντησε:
“Το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης – Αττικής είναι το σημαντικότερο στο 10ετές σχέδιο ανάπτυξης υποδομών του ΑΔΜΗΕ. Ο πρώτος διαγωνισμός αναμένεται να ξεκινήσει αρχές Μαρτίου. Το προηγούμενο διάστημα, οι ελληνικές αρχές επιδίωξαν να έλθουν σε συνεννόηση και με τον ιδιώτη που ενδιαφέρεται για το συνολικό έργο της διασύνδεσης Αττικής-Κρήτης-Κύπρου Ισραήλ. Θα συνεχίσουμε να κινούμαστε στην ίδια κατεύθυνση. Είναι, όμως, σαφές ότι ο φορέας υλοποίησης του έργου ορίζεται από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, η οποία ήδη έχει επιλέξει τη θυγατρική του ΑΔΜΗΕ, ΑΡΙΑΔΝΗ”.

Παράλληλα, στην ίδια συνέντευξη, ο κ. Σταθάκης αποκλείει αύξηση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος για τους πελάτες της ΔΕΗ. Αφήνει, όμως, ανοικτό στη δημόσια εταιρία το περιθώριο εξοικονόμησης δαπανών μέσα από την εμπορική της πολιτική, όπως τη μείωση του ποσοστού της έκπτωσης συνέπειας.

Ο κ. Σταθάκης, λίγα 24ωρα μετά τη νέα παράταση που δόθηκε στον διαγωνισμό πώλησης των λιγνιτικών μονάδων της ΔEH, δηλώνει στο Euro2day.gr πως «η εκκρεμότητα της αποεπένδυσης θα κλείσει εντός του Φεβρουαρίου», υπαινισσόμενος τη θετική έκβαση του διαγωνισμού.

Αναφερόμενος στις υπόλοιπες αποκρατικοποιήσεις του ενεργειακού τομέα, κάνει γνωστό ότι οι δεσμευτικές προσφορές για το 50,1% των Ελληνικών Πετρελαίων θα υποβληθούν στις 3 Μαρτίου και για τη ΔΕΠΑ εκτιμά ότι οι διαγωνιστικές διαδικασίες θα ξεκινήσουν πριν το καλοκαίρι.

Εξάλλου, ο υπουργός ΠΕΝ, απαντώντας στις ερωτήσεις του Euro2day.gr για το θέμα της «Συμφωνίας των Πρεσπών», διαβλέπει πως η επόμενη μέρα μετά την κύρωσή της στη Βουλή θα φέρει «απτά αποτελέσματα» στο θέμα του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου Ελλάδας – Σκοπίων και της επαναλειτουργίας του πετρελαιαγωγού ΕΛ.ΠΕ – ΟΚΤΑ. Τέλος, ασκεί κριτική στη ΝΔ για τη στάση της απέναντι στην κυβέρνηση, υπογραμμίζοντας πως «εφηύρε επιχειρήματα περί γλώσσας και εθνότητας».

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί