Τέλος στον εφιάλτη της 18χρονης του ΚΕΠΕΠ Λεχαινών- Βγήκε από το κλουβί

Σε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο ζει εδώ και μερικές μέρες η 18χρονη που ζούσε από τα 7 της χρόνια «φυλακισμένη» στο ΚΕΠΕΠ Λεχαινών.

Δείτε: Τα κλουβιά της ντροπής στα Λεχαινά – Εικόνες που σοκάρουν

Το τυφλό κορίτσι που ζούσε από τα 7 του χρόνια σε ένα κλουβί. Επιτέλους, εδώ και λίγες μέρες η 18χρονη σήμερα κοπέλα ζει σε ένα δωμάτιο που κατασκευάστηκε ειδικά για εκείνη, ένα δωμάτιο µε παράθυρο και τοίχους καλυμμένους µε μαλακό υλικό ώστε να μην κάνει κακό στον εαυτό του.

Δείχνει πιο ήρεµη, ίσως και χαρούμενη λίγες στιγμές, κάποιες λεξούλες ξεστομίζει πού και πού, κι ένα ραδιόφωνο σπάει τη μοναξιά του περιορισμού της. Κι αν δεν είναι ελεύθερη, τουλάχιστον δεν βιώνει πια την ντροπιαστική συνθήκη του εγκλεισμού στο κλουβί.

Το ίδιο συµβαίνει πλέον και µε τους άλλους 5 πρώην έγκλειστους σε κλουβιά, που ζούσαν υπό συνθήκες βασανισμού στο ΚΕΠΕΠ Λεχαινών, το κολαστήριο των εγκαταλειμμένων. Με τη μεταφορά τους σε δωµάτια μειώθηκαν οι αυτοτραυματισμοί και οι άνθρωποι δείχνουν πιο ήρεµοι.

Μετά τα αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της εφημερίδας «Έθνος» του Νοεμβρίου 2018, µε τις φωτογραφίες της νεαρής κοπέλας που μεγάλωσε μέσα στο κλουβί εγκαταλειμμένη απ’ όλους, το κράτος κινητοποιήθηκε µε ταχύτητα, ενώ ταυτόχρονα η ομάδα παρέμβασης του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού (που µε χρηματοδότηση της ΜΚΟ Lumos έχει ιδρύσει η Βρετανίδα συγγραφέας του Χάρι Πότερ Τζ.Κ. Ρόουλινγκ), η οποία είχε αναλάβει το δύσκολο έργο να βγάλει από τα κλουβιά τους τελευταίους έγκλειστους (τους είχαν εκεί για να μην αυτοτραυματιστούν), κατόρθωσε να αποκαθηλώσει όλους τους ασθενείς.

Όπως τονίζει ο ψυχίατρος και διευθυντής Ψυχικής Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας στο Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού, Γιώργος Νικολαΐδης, η αποκαθήλωση των τελευταίων εγκλείστων σε κλουβιά και οι αποφάσεις που προαναφέρθηκαν αποτελούν αναμφίβολα θετικό γεγονός. Ωστόσο, παρατηρεί, μέχρι να δημιουργηθούν οι Στέγες, οι περίπου 45 ασθενείς στα Λεχαινά και πολλοί σε άλλα ιδρύματα της επικράτειας θα συνεχίσουν να έχουν μια διαβίωση ασυλικού τύπου µε βάση τη συνεχή κατάκλιση και όχι μια ανθρώπινη διαβίωση σε μικρά σπιτάκια υπό επίβλεψη ειδικών.

ΕΘΝΟΣ

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί