Επιστολή στον ΑΔΜΗΕ από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Δαμάστας για την Ηλεκτρική Διασύνδεση Αττική-Κρήτη

Επιστολή στάλθηκε στον ΑΔΜΗΕ αναφορικά με την Διαφαινόμενη εγκατάσταση στη Δαμάστα του σταθμού Μετατροπής Κρήτης της ηλεκτρικής διάσυνδεσης Αττική Κρήτης, από τον πρόεδρο του Πολιστικού Συλλόγου Δαμάστας, κ. Γιώργο Σαρρή.

Δείτε αναλυτικά την επιστολή:

Αξιότιμε κ. Μανουσάκη

Το τελευταίο διάστημα οι φορείς, οι σύλλογοι και οι κάτοικοι της Δαμάστας με έκπληξη παρακολουθούμε, να επαναλαμβάνεται ένας ενεργειακός σχεδιασμός που εμπλέκει ξανά το χωριό μας, ενώ εμείς είχαμε λάβει επίσημες διαβεβαιώσεις ότι έχει απεμπλακεί.

Φυσικά αναφερόμαστε στην μεγάλη ενεργειακή καλωδιακή σύνδεση Αττική – Κρήτη και στην την προβλεπόμενη κατασκευή και εγκατάσταση του σταθμού μετατροπής ρεύματος όπου εμφανίζεται στο επίσημο site της θυγατρικής σας Ariadne Interconnection ως επιλεγμένος τόπος, ξανά περιοχή πλησίον της Δαμάστας!!!!

Να σας θυμίσουμε ότι από τον Οκτώβρη του 2017 όταν η κοινωνία της Δαμάστας πληροφορήθηκε πως ερήμην της σχεδιαζόταν ο σταθμός μετατροπής πλησίον της Δαμάστας, ξεσηκώθηκε και εναντιώθηκε εξ αρχής στο σχεδιαζόμενο έργο και εξουσιοδότησε το συντονιστικό των φορέων της Δαμάστας (Τοπικό Συμβούλιο Δαμάστας, Πολιτιστικός Σύλλογος Δαμάστας, Αθλητικός Όμιλος Δαμάστας, Ένωση Θυμάτων Ολοκαυτώματος Δαμάστας, Εκκλησιαστικό Συμβούλιο Δαμάστας, Αγροτικός Συνεταιρισμός Δαμάστας) να προβεί σε κάθε νόμιμη ενέργεια ακύρωσης του εν λόγου σχεδιασμού.

Ακολούθησαν κινητοποιήσεις και δημόσιες παρεμβάσεις σε συνεργασία και με τον Δήμο Μαλεβιζίου με αποκορύφωμα την παρέμβαση που έκανε ο υπογραφών στην Ημερίδα Διαβούλευσης που διοργανώθηκε από τον EuroAsia Interconnector στο ξενοδοχείο Ατλαντίς στο Ηράκλειο στις 07/02/2018 παρουσία του Διευθυντή έργου της εταιρίας κ. Γεώργιου Κίλλα και του Διευθύνοντα Σύμβουλου της ENVECO A.E. κ. Σπύρου Παπαγρηγορίου.

Σε συνέχεια της ημερίδας διαβούλευσης ακολούθησε μια καθοριστική συνάντηση στις 27/02/2018 στο Δημαρχείο Μαλεβιζίου, όπου παρουσία του Δημάρχου κ. Μαμουλάκη και μελών της Δημοτικής Αρχής Μαλεβιζίου, αντιπροσωπεία του EuroAsia Interconnector με επικεφαλή τον μελετητή κ. Σπύρο Παπαγεωργίου ήρθαν στην Κρήτη με μοναδικό σκοπό την εξεύρεση εναλλακτικής περιοχής, που θα τους υποδείξει η Δημοτική Αρχή, για την εγκατάσταση του σταθμού μετατροπής και απεμπλοκή της περιοχής της Δαμάστας. Πράγματι η περιοχή αυτή βρέθηκε και ανακοινώθηκε Δημόσια ότι ο σταθμός μετατροπής θα εγκατασταθεί τελικώς στην Περιοχή της Κορακιάς και όχι στη Δαμάστα.

Όπως καταλαβαίνετε από τα παραπάνω, είναι προφανής η έκπληξη μας όταν μάθαμε από τα ΜΜΕ (πάλι), ότι ένας νέος φορέας υλοποίησης του έργου διασύνδεσης Αττική- Κρήτη η Ariande Interconnection (θυγατρική του ΑΔΜΗΕ ο οποίος ΑΔΜΗΕ είναι εταίρος στον EuraAsia Interconnector), για το έργο της μεγάλης καλωδιακής σύνδεσης Αττική-Κρήτη ξαναβάζει στο κάδρο τη Δαμάστα για την χωροθέτηση και εγκατάσταση του σταθμού μετατροπής.

Η Δαμάστα είναι ένας ιστορικός και μαρτυρικός τόπος (ΦΕΚ Α97/2000) που έχει προσφέρει βαρύ φόρο αίματος στον αγώνα για την Ελευθερία του τόπου και αυτό δεν μπορεί να αγνοηθεί. Η ιστορία της Δαμάστας αρχίζει από την προ-Ελληνική εποχή (3000π.χ περίπου), είναι περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλους, ο οικισμός είναι παραδοσιακός και όλη η περιοχή της Δαμάστας είναι ενταγμένη στο Φυσικό Πάρκο Ψηλορείτη (Παγκόσμιο Γεωπάρκο Unesco). Επίσης δεν μπορεί να αγνοηθεί το γεγονός ότι στη Δαμάστα υπάρχει ήδη τεράστια περιβαλλοντική επιβάρυνση από την εικοσιπενταετή λειτουργία του Λατομείου Δαμάστας.

Όπως είχαμε την ευκαιρία οι φορείς της Δαμάστας να τοποθετηθούμε δημόσια, στην συνάντηση που είχαμε στο Δήμο Μαλεβιζίου παρουσία των Βουλευτών του Νομού Ηρακλείου στις 19/01/2018, η τοπική κοινωνία της Δαμάστας είναι βαθύτατα ενοχλημένη και αναστατωμένη από την στάση του ΑΔΜΗΕ σε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα που θα υποθηκεύσει το μέλλον των επόμενων γενεών.

Καταλήγοντας με την παρούσα θα θέλαμε να τονίσουμε ξανά ότι η κοινωνία της Δαμάστα δεν είναι διατεθειμένη να δεχτεί καμία εγκατάσταση σταθμού μετατροπής, οποιασδήποτε μορφής, σε οποιοδήποτε σημείο του χωριού.

Σύσσωμη η κοινωνία της Δαμάστας είναι αποφασισμένη να στηρίξει και να αγωνιστεί για την θέση της αυτή με κάθε νόμιμο τρόπο.

Παρακαλούμε για τις δικές σας ενέργειες. 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί