“Κανένα Μνημείο της Πολιτιστικής μας Κληρονομιάς δεν πωλείται”

Ανακοίνωση εξέδωσε ο βουλευτής Λασιθίου του ΣΥΡΙΖΑ, Μ. Θραψανιώτης, σχετικά με την εξαίρεση των μνημείων της Πολιτιστικής μας κληρονομιάς από την μεταβίβαση στην ΕΤΑΔ.

Αναλυτικά στην ανακοίνωση αναφέρεται:

Παρά τις επανειλημμένες ανακοινώσεις των Υπουργείων Πολιτισμού και Οικονομικών ότι  καμία μεταβίβαση ακινήτου δεν έχει συντελεστεί, παρά το γεγονός ότι το άρθρο 196 του ν. 4389/2016 και η απόφαση του Υπουργού Οικονομικών προβλέπουν ρητά την εξαίρεση αρχαιολογικών χώρων, μνημείων, μουσείων κλπ. από τη μεταβίβαση στην ΕΤΑΔ, εξακολουθεί να απασχολεί τα μέσα ενημέρωσης και να προκαλεί εύλογες ανησυχίες.

Είναι γεγονός ότι  μετά από έλεγχο του Υπουργείου Πολιτισμού που ολοκληρώθηκε, ταυτοποιήθηκαν όπως προβλέπεται για όλα τα ακίνητα του δημοσίου, 2330 ακίνητα  που αφορούν αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία πολιτισμού κλπ , και τα οποία οποία ρητα προβλέπεται θα εξαιρεθούν.

Η ανησυχία προκαλείται από το γεγονός ότι δεν έχει υπογραφεί ακόμα από το Υπουργείο Οικονομικών η Υπουργική Απόφαση  για να εγκριθεί από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ).

Σε κάθε περίπτωση, προσωπικά θεωρώ αδιανόητο και αδιαπραγμάτευτο το γεγονός να μην εξαιρεθούν όσα  ακίνητα έχουν καταγραφεί και ταυτοποιηθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού, ταυτίζονται με την Ιστορία μας, τον πολιτισμό μας, πιστοποιούν την ύπαρξη και την ταυτότητα μας.

Είμαι όμως σίγουρος ότι και αυτή η εκκρεμότητα θα λήξει με τον  καλύτερο τρόπο και ότι τότε θα τύχει της ανάλογης δημοσιότητας, ώστε να πάψει η ανησυχία του κόσμου που συνεχώς καλλιεργείται μέχρι σήμερα.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί