Αθωώθηκε ο Σεραφείμ Κανδύλας για την «υπόθεση της χυλοπίτας» στην Κρήτη

Αθώος ανακηρύχθηκε πριν λίγο από το δικαστήριο ο Σεραφείμ Κανδύλας.

«Σιγά-σιγά οι διωκτικές Αρχές μαθαίνουν το νόμο» δήλωσε με χιούμορ στην τηλεφωνική επικοινωνία στο cannabisnews.gr.

 

Δείτε επίσης: Ήρθε στην Κρήτη με προϊόντα κάνναβης και τα βρήκε ο σκύλος της αστυνομίας

Κρήτη: «Ναρκωτικά» για τις Αρχές οι χυλοπίτες και τα σαπούνια κάνναβης! (φωτο)

Κρήτη: Όταν ο εισαγγελέας δεν γνωρίζει το νόμο…

 

Στην ιστορία που έμελλε να μείνει γνωστή ως «η υπόθεση της χυλοπίτας» επαναλαμβάνονται μονότονα και επίμονα οι πρακτικές του υπηρεσιών του ελληνικού κράτους των τελευταίων είκοσι ετών. Τόσο μονότονη και τόσο επίμονη είναι μάλιστα αυτή η επανάληψη που, αν δεν ταλαιπωρούνταν τόσο οι πολίτες, θα είχαμε μια επιτυχημένη κωμική σειρά που ξεκίνησε το 1998 και δεν τελείωσε ακόμη.

Απ’ την εποχή που η αστυνομία συνέλαβε τα εσώρουχα κάνναβης στο Kannabis Shop Χανίων, μέχρι σήμερα είκοσι χρόνια μετά, μόνη αλλαγή δείχνει το ότι πλέον δε συλλαμβάνονται είδη ένδυσης… αλλά διατροφής.

Το πρόσφατο περιστατικό, συνέβη τον Απρίλιο του 2019, τότε οι Λιμενικοί συνέλαβαν τον Σεραφείμ Κανδύλα όταν αυτός έφτασε στο λιμάνι των Χανίων έχοντας στις αποσκευές του νόμιμα προϊόντα κλωστικής κάνναβης. Ακολούθησε έρευνα με ειδικά εκπαιδευμένο σκύλο στο σπίτι του, εκεί βρέθηκαν και συνελήφθησαν σαπούνια κάνναβης και συσκευασμένες χυλοπίτες φτιαγμένες από αλεύρι κλωστικής κάνναβης…

Τόσο στο κατηγορητήριο όσο και στην ανακοίνωση του Λιμεναρχείου, ως προϊόντα εγκλήματος περιγράφονται και απεικονίζονται σαπούνια κάνναβης, χυλοπίτες με κάνναβη, ανθοί κλωστικής κάνναβης από νόμιμη σπορά του 2016 και βρώσιμο σπορέλαιο κλωστικής κάνναβης.

Τη σύλληψη ακολούθησε επερώτηση 48 βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος στη Βουλή, ενώ χαρακτηριστικό είναι ότι στη δίκη θα καταθέσει ως μάρτυρας υπεράσπισης και ο πρώην Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Γιάννης Τσιρώνης.

Ο Σεραφείμ Κανδύλας είναι πρόσωπο γνωστό στις Αρχές των Χανίων μιας και καλλιέργησε νόμιμα κλωστική κάνναβη στα Χανιά το 2016, ενώ αποτελεί εμβληματική φυσιογνωμία του κινήματος για την ορθολογική και αντιαπαγορευτική αντιμετώπιση του φυτού και ως μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου των Οικολόγων Πράσινων.
.
Εκτός των άλλων υπήρξε ιδιοκτήτης του Kannabis Shop που λειτούργησε στην πόλη το 1998, πριν οι τότε Αρχές το κλείσουν συλλαμβάνοντας τα εσώρουχα από κάνναβη που το κατάστημα πουλούσε… Η δικαστική μάλιστα περιπέτειά του για το Kannabis Shop Χανίων συνεχίζεται ακόμη μιας και ο κ. Κανδύλας δεν έχει αποζημιωθεί ακόμη για τη ζημιά που υπέστη τότε.

Όσα εξελίχθηκαν στις 18 Απριλίου 2018 στα Χανιά…

…Θύμιζαν εικόνες μιας άλλης εποχής. Ο κ. Κανδύλας αφού συνελήφθη από το Λιμενικού, οι Αρχές παρήγγειλαν να γίνει έλεγχος και στο σπίτι του. Εκεί ανακαλύφθηκαν οι χυλοπίτες… και κατά την ελληνική παράδοση συνελήφθησαν.  Η εισαγγελέας μάλιστα άσκησε δίωξη στον κ. Κανδύλα για κατοχή ναρκωτικών ουσιών και τον άφησε ελεύθερο ορίζοντας ως δικάσιμη της υπόθεσής του την 15η Οκτωβρίου. Τελικά μετά από αναβολή λόγω φόρτου εργασίας του δικαστηρίου, η δίκη πραγματοποιείται τη Δευτέρα 21η Ιανουαρίου του 2019.
.
«Πραγματικά δεν μπορώ να καταλάβω, πέντε χρόνια μετά την ψήφιση του νόμου, τρία μετά τις εφαρμοστικές διατάξεις του νόμου, δύο χρόνια μετά τη νόμιμη σπορά κλωστικής κάνναβης… κοιτάζω και ξανακοιτάζω το ημερολόγιο να σιγουρευτώ ότι είναι 2018″, είχε αναφέρει τότε.

Η Εισαγγελέας πρότεινε την ενοχή του!

Σύμφωνα μάλιστα με το zarpanews.gr, ο κ. Κανδύλας αθωώθηκε, ωστόσο, νωρίτερα, η Εισαγγελέας της έδρας είχε προτείνει την ενοχή του κατηγορουμένου με το σκεπτικό πως στην ακροαματική διαδικασία δεν αποδείχτηκε όπως είπε ότι τα συγκεκριμένα σκευάσματα προέρχονταν από τη συγκεκριμένη καλλιέργεια νόμιμων φυτών, όπως ο ίδιος ισχυρίστηκε.

Νωρίτερα, ο κατηγορούμενος κλήθηκε να απαντήσει σε ατέλειωτες ερωτήσεις του Δικαστηρίου για το αλεύρι, τις ταλλιατέλες, το σαπούνι και το αφέψημα κάνναβης που είχαν βρεθεί σε συμπληρωματική έρευνα στο σπίτι του. Πού τα βρήκε, για πού τα προόριζε, ποιός είχε γράψει το ταμπελάκι της canabio όπου αναγραφόταν η περιεκτικότητα σε  Δέλτα-9-τετραϋδροκανναβινόλη (THC) και ποιος μπορούσε να εγγυηθεί ότι αυτό ήταν ακριβές! Ακόμα, η εισαγγελέας της έδρας αμφισβήτησε το κατά πόσο η χαρακτηρισμένη ως “κλωστική” κάνναβη, θα μπορούσε να καταναλωθεί ως αφέψημα με τον κατηγορούμενο να εξηγεί πως ο χαρακτηρισμός γίνεται βάσει της περιεκτικότητας σε THC καθώς τα φυτά με περιεκτικότητα κάτω του 0,02% δεν θεωρούνται ναρκωτικά.

Στο πλευρό του Κανδύλα βρέθηκε ο  ο πρώην Αν. Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιάννης Τσιρώνης για να καταθέσει ως μάρτυρας υπεράσπισης στη δίκη. Ωστόσο, το Δικαστήριο δεν τον δέχτηκε καθώς δεν είχε κάτι να πει για την συγκεκριμένη υπόθεση και θεωρήθηκε άσκοπη μια αναφορά στο θεσμικό πλαίσιο. “Μου έκανε εντύπωση η πρόταση της Εισαγγελέως για ενοχή, η οποία δεν στηρίχτηκε πουθενά. Στηρίχτηκε στο νόμο περί ναρκωτικών επιμένοντας να θεωρεί την βιομηχανική κάνναβη, ναρκωτικό. Η βιομηχανική κάνναβη δεν είναι ναρκωτικό ούτε ο νόμος την βλέπει έτσι. Αυτά έχουν λήξει και πρέπει επιτέλους και οι Εισαγγελείς να προσαρμοστούν στην καινούρια πραγματικότητα” σχολίασε ο κ. Τσιρώνης σε δήλωσή του, μετά το άκουσμα της απόφασης.

“Με αυτά τα προϊόντα δεν μπορεί να μαστουρώσει κανείς”

“Ο Σεραφείμ Κανδύλας δικάζεται γιατί κατείχε και εμπορεύεται μέσω της canabio απόλυτα νόμιμα προϊόντα. Μάλιστα την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε την έκθεση cannabis expo στην Αθήνα όπου ήταν παρούσα σύσσωμη η πολιτική ηγεσία, δύο υπουργοί, περιφερειάρχες, αντιπεριφερειάρχες κλπ. Αποτελεί ειρωνεία, για τα ίδια ακριβώς προϊόντα που γέμιζαν την έκθεση, σήμερα να δικάζεται. Καταλαβαίνω πως το Δικαστήριο δεν έχει αντιληφθεί πως αυτά τα προϊόντα δεν μπορούν να έχουν ψυχοτρόπο χρήση, δεν είναι ναρκωτικά, δεν μπορεί μ΄ αυτά να μαστουρώσει κάποιος. Επομένως δεν είναι δυνατόν να υπάρχει τέτοια επιφύλαξη γιατί κάποιος να τα έχει σπίτι του. Για να κάνει τσάι, για να ζυμώσει, για να τα αλείφει στο ψωμί του, για όποιο λόγο θέλει. Αυτά τα προϊόντα είναι νόμιμα πλέον και αυτό πρέπει να το καταλάβει και το Δικαστήριο” τόνισε ο κ. Τσιρώνης.

Πρωτοφανές για τα ελληνικά δεδομένα

Πάντως, ο συνήγορος υπεράσπισης, Σταύρος Ζαγκανάς κατηγόρησε της διωκτικές Αρχές ότι παρόλο που έλαβαν δείγματα από τα κατασχεθέντα προϊόντα δεν έκαναν ποτέ έλεγχο της περιεκτικότητάς τους σε THC.  “Δεν αποποινικοποιήθηκε η κάνναβη. Αποποινικοποιήθηκε μια συγκεκριμένη ουσία με περιεκτικότητα κάτω από ένα συγκεκριμένο ποσοστό” τόνισε ενώ στην αγόρευσή του υποστήριξε πώς ακριβώς τα ίδια προϊόντα πωλούνται νόμιμα στο εμπόριο στα Χανιά και σε όλη την Ελλάδα και συνεπώς δεν χρειάζεται να δικαιολογήσει κάποιος το πού τα βρήκε.

Σε δήλωσή του μετά το δικαστήριο τόνισε: “Η νομοθεσία σχετικά με το επιτρεπόμενο ποσοστό είναι σαφής από το 2013. Ήδη υπάρχουν εφαρμοστικά διατάγματα, υπουργικές αποφάσεις που το κάνει ακόμα πιο σαφές. Πλέον η κάνναβη με αυτό το ποσοστό που δεν ξεπερνάει τα όρια μπορεί να καλλιεργείται, να παράγονται προϊόντα και να βρίσκονται στο εμπόριο. Μετά λύπης μου κατάλαβα ότι το Δικαστήριο σήμερα έμαθε την ύπαρξη αυτής της νομοθεσίας. Γι’ αυτό και η Εισαγγελέας της έδρας πρότεινε την καταδίκη του. Ευτυχώς το Δικαστήριο ρίχνοντας μια πολύ πιο προσεκτική ματιά στη νομοθεσία, οδηγήθηκε στην αθωωτική απόφαση, η οποία είναι και η πρώτη αυτού του είδους στα ελληνικά δεδομένα και μακάρι να αποτελέσει έναν οδηγό για να μην ταλαιπωρούνται άλλοι άνθρωποι στα Δικαστήρια για την συγκεκριμένη ουσία”

“Σε ταξίδι μου στα Χανιά είχα μαζί μου νόμιμα προϊόντα κλωστικής κάνναβης. Είμαι ιδρυτικό μέλος της canabio προϊόντα της οποίας είχα. Καταλαβαίνω πως είναι λίγο δύσκολο να περάσουν οι διωκτικές Αρχές από την παρανομία στη νομιμότητα, αλλά τελικά αυτός είναι ο νόμος.” σχολίασε από την πλευρά του ο ίδιος ο κατηγορούμενος.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί