Από το 2020 τα έργα για τον EastMed μέσω Κρήτης- Υπογράφεται η διακρατική συμφωνία

Η ένταση των προεργασίων για την οριστικοποίηση της διακρατικής συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ και Ιταλίας, που θα επιτρέψει να προχωρήσει το μεγάλο επενδυτικό πρότζεκτ του αγωγού EastMed αποτελεί μια από τις σημαντικότερες εξελίξεις στον απόηχο του Φόρουμ για το φυσικό αέριο στην Ανατολική Μεσόγειο, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στο Κάιρο.

Δεν είναι τυχαίο, εξάλλου, ότι το ζήτημα του EastMed, πέρα από τα καθ’ ημάς, απασχόλησε ιδιαίτερα τόσο τον αιγυπτιακό, όσο και τον ισραηλινό τύπο.

Παρότι στο επίσημο ανακοινωθέν του ΥΠΕΝ δεν υπάρχει κάποια σχετική αναφορά, όλα δείχνουν ότι οι επαφές μεταξύ των εμπλεκόμενων μερών έχουν κορυφωθεί το προηγούμενο διάστημα, με αποτέλεσμα να είμαστε πλέον λίγο πριν τις επίσημες ανακοινώσεις.

Μάλιστα, σε δηλώσεις του στο πρακτορείο Bloomberg, ο υπουργός Ενέργειας του Ισραήλ Γ. Στάινιτς, σημείωσε ότι οι εργασίες κατασκευής του East Med αναμένεται να ξεκινήσουν το επόμενο έτος και θα χρειαστούν πέντε ή έξι χρόνια για να ολοκληρωθούν.

Στις ίδιες δηλώσεις, ο κ. Στάινιτς επεσήμανε ότι η κατασκευή του αγωγού αναμένεται να χρηματοδοτηθεί από ιδιωτικές εταιρείες και θεσμικούς δανειστές.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΕΕ, το αρχικό κόστος του αγωγού ανέρχεται σε 7 δισ. δολάρια.

Στα σκαριά και νέος υποθαλάσσιος αγωγός μεταξύ Αιγύπτου-Ισραήλ

Σε μια παράλληλη εξέλιξη που προέκυψε στο περιθώριο των εργασιών του Φόρουμ, η Αίγυπτος και το Ισραήλ φέρονται να εξετάζουν τη δυνατότητα κατασκευής ενός νέου υποθαλάσσιου αγωγού φυσικού αερίου που θα συνδέει τις δυο χώρες.

Ο αγωγός αυτός πρόκειται να έχει πολύ μεγαλύτερη χωρητικότητα από τον υφιστάμενο αγωγό EMG.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τα σχετικά ρεπορτάζ στον αιγυπτιακό τύπο, σε πρώτη φάση και μέχρι την κατασκευή του νέου αγωγού, ο EMG πρόκειται να αξιοποιηθεί για να αυξηθούν οι εξαγωγές ισραηλινού αερίου προς την Αίγυπτο.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς και τους σχεδιασμούς των κυβερνήσεων των δυο κρατών, μετά τη λειτουργία του κοιτάσματος Λεβιάθαν σε πλήρη δυναμικότητα το Νοέμβριο του 2019,  οι εξαγωγές ισραηλινού φυσικού αερίου προς την Αίγυπτο αναμένεται να φτάσουν τα 7 δισ. κ.μ. το χρόνο.

energypress

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί