Καλοπροαίρετες απορίες

Του Τάσου Παππά

Ομολογώ πως δεν καταλαβαίνω τη στάση ορισμένων κορυφαίων πολιτικών παραγόντων στο Μακεδονικό. Οταν ήταν σε νευραλγικά πόστα υπερασπίστηκαν θέσεις που δεν έχουν καμία σχέση με τη σημερινή επιλογή τους. Ας μου επιτραπεί λοιπόν ο προσωπικός τόνος γιατί με τους περισσότερους έχω μιλήσει πολλές φορές, έχω παρακολουθήσει τη διαδρομή τους και μπορώ να ισχυριστώ πως άλλα πιστεύουν και άλλα λένε.

– Κύριε Ευάγγελε Βενιζέλε, είστε ένας από τους πιο ευφυείς ανθρώπους που έχω γνωρίσει. Δεν το αμφισβητούν ούτε οι ορκισμένοι εχθροί σας. Είστε καταρτισμένος, ξέρετε το θέμα σε βάθος, δεν έχετε συνδέσει το όνομά σας με την πατριδοκαπηλία, προφανώς έχετε διαβάσει Πηνελόπη Δέλτα, Παύλο Μελά και Στράτη Μυριβήλη. Δεν μπορώ λοιπόν να συμφιλιωθώ με την ιδέα ότι συμφωνείτε με όσους κάνουν λόγο για υποχώρηση της χώρας στο θέμα της γλώσσας. Ως διανοούμενος ξέρετε επίσης ότι η ταυτότητα ενός λαού δεν είναι σαν το πουκάμισο που το αλλάζεις όποτε θέλεις.

Το πώς θα αισθάνεται κάποιος δεν μπορεί να το επιβάλει ένας τρίτος. Προς τιμήν σας, όταν ήσασταν υπουργός Εξωτερικών, είπατε από το βήμα του ΟΗΕ, παρά την αντίθετη άποψη του τότε προϊσταμένου σας πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, ότι η Ελλάδα είναι υπέρ μια σύνθετης ονομασίας για όλες τις χρήσεις.

Η οργή σας για τον ΣΥΡΙΖΑ και το μίσος σας για τον Αλέξη Τσίπρα έχουν θολώσει την κρίση σας. Καταλαβαίνω ότι θέλετε να εκδικηθείτε αυτούς που σας κατηγορούσαν για τα μύρια όσα την περίοδο της συγκυβέρνησης, ωστόσο είχατε την άποψη ότι το εθνικό συμφέρον είναι πάνω από το κομματικό και το προσωπικό συμφέρον. Εχετε αλλάξει γνώμη; Και επειδή έχετε την ικανότητα να επινοείτε επιχειρήματα και για τα πιο παράδοξα πράγματα, μήπως μπορείτε να μου πείτε πώς γίνεται να είναι ταυτόχρονα προδότες και ο Τσίπρας και ο Ζάεφ;

– Κυρία Ντόρα Μπακογιάννη, υπερηφανεύεστε -και καλά κάνετε- ότι ανήκετε στη ρεαλιστική σχολή. Ισχύει. Το έχετε αποδείξει με τις δημόσιες τοποθετήσεις σας, κυρίως όμως με την πολιτική σας την περίοδο που ήσασταν υπουργός Εξωτερικών. Σε αρκετές περιπτώσεις στο παρελθόν δεν διστάσατε να συγκρουστείτε με συναδέλφους σας στη Νέα Δημοκρατία που διακινούσαν ακραίες θέσεις. Διαχειριστήκατε το Μακεδονικό και διαπραγματευτήκατε σύνθετη ονομασία.

Απορώ πού διαφωνείτε με μια συμφωνία η οποία έχει πετύχει περισσότερα απ’ όσα εσείς ελπίζατε ότι θα πάρετε την περίοδο που συζητούσατε με τους γείτονες. Γιατί δεν αντιδράτε όταν εκτοξεύονται από ηγετικά στελέχη του κόμματός σας εθνικιστικές κορόνες; Γιατί δεν λέτε στον αρχηγό του κόμματος και αδελφό σας ότι η νέα θέση του πως θα επαναδιαπραγματευτεί από μηδενική βάση, αν δεν έχει περάσει από την παρούσα Βουλή η συμφωνία, δεν είναι σοβαρή.

Από μηδενική βάση λέει ότι θα διαπραγματευτεί και η αντιπολίτευση στην ΠΓΔΜ, μόνον που η δική σας μηδενική βάση και η δική τους μηδενική βάση χωρίζονται με σινικά τείχη. Οπότε, στις ελληνικές καλένδες το ζήτημα. Σας είναι παντελώς αδιάφορο ότι παντού στον κόσμο θα την αποκαλούν σκέτα Μακεδονία και θα επιστρέψουν οι γείτονες στο προηγούμενο Σύνταγμά τους;

– Κύριε Κώστα Καραμανλή, είχατε το θάρρος να μετακινήσετε το κόμμα σας από την ανεδαφική και ανιστόρητη γραμμή του θείου σας «η Μακεδονία είναι μία και ελληνική» στη θέση «σύνθετη ονομασία erga omnes». Αυτό σας τιμά. Αναρωτιέμαι όμως γιατί επιτρέπετε σε εκείνους που κάποτε σας αποκαλούσαν ενδοτικό επειδή, όπως έλεγαν, ξεπουλήσατε τη Μακεδονία, σήμερα να δίνουν τον τόνο στη Νέα Δημοκρατία. Δεν μπορεί να μην καταλαβαίνετε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών είναι μια ετεροβαρής συμφωνία.

Αναγκάστηκαν οι γείτονες να αλλάξουν όνομα (δεν είναι πολύ σύνηθες στην Iστορία), να τροποποιήσουν το Σύνταγμά τους, να εγκαταλείψουν όλες τις ανοησίες περί σύνδεσής τους με τον Μέγα Αλέξανδρο και την αρχαία Μακεδονία. Τρεις γενιές μεγάλωσαν με αυτά τα φληναφήματα. Να σας επισημάνω ότι δεν προηγήθηκε πόλεμος και συντριβή τους στα πεδία των μαχών. Είστε πρώην πρωθυπουργός και οφείλετε να πάρετε θέση, ο ίδιος προσωπικά και όχι μέσω κύκλων.

– Κύριε Κώστα Σημίτη, όσοι ξέρουν τις απόψεις σας έχουν εκπλαγεί δυσάρεστα. Στο παρελθόν τολμήσατε κάτω από αντίξοες συνθήκες να αναμετρηθείτε και με τους αντιπάλους σας και με πτέρυγες του κόμματός σας. Σας είπαν προδότη για τα Ιμια, σας κατηγόρησαν ότι είστε υπεύθυνος για τη μεγαλύτερη ταπείνωση του ελληνισμού μετά το 1922 επειδή υπογράψατε τη Συμφωνία της Μαδρίτης, συγκρουστήκατε με τον ρασοφόρο φανατισμό παρά το γεγονός ότι το μισό κόμμα σας ήταν με τον Χριστόδουλο, υπερασπιστήκατε το Σχέδιο Ανάν αν και πολλοί στην παράταξή σας μιλούσαν για μειοδοσία, το 2001 από τη θέση του πρωθυπουργού είχατε στηρίξει με θέρμη την προσπάθεια του τότε υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Παπανδρέου να λύσει το θέμα και είχαμε φτάσει πολύ κοντά, με λιγότερα πράγματα απ’ όσα έχουμε εξασφαλίσει με τη Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά προέκυψε ο εμφύλιος στην ΠΓΔΜ. Εσείς που τολμήσατε να πείτε στον Ανδρέα Παπανδρέου (ήταν παρών) ότι δεν είναι ιδιοκτήτης του ΠΑΣΟΚ -σε εκείνη τη σύναξη στο κατάμεστο κλειστό του Περιστερίου-, σήμερα κρύβεστε.

 

Εφημερίδα Συντακτών

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί