Στη Βουλή το σχέδιο νόμου για τη συμφωνία των Πρεσπών- Διαβάστε όλο το κείμενο

Κατατέθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου στη Βουλή το σχέδιο νόμου με το οποίο κυρώνεται, και τίθεται σε ισχύ, η Συμφωνία που έχει υπογραφεί στις Πρέσπες, μεταξύ των πρωθυπουργών της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα και ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ, στις 17 Ιουνίου 2018.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ – ΜΠΕ, η πρόθεση του προέδρου της Βουλής είναι η διαδικασία να προχωρήσει άνετα και όχι με τη στενή ερμηνεία του κανονισμού της βουλής, αναφορικά με την κύρωση των συμβάσεων.

Για τον λόγο αυτόν, οι λεπτομέρειες της διαδικασίας θα συζητούν στη διάσκεψη των προέδρων της Βουλής τη Δευτέρα στις 12.00. Το σχέδιο νόμου εισάγεται στην αρμόδια επιτροπή Άμυνας και Εξωτερικών, στις 5 το απόγευμα της Δευτέρας, όπως φαίνεται από την πρόσκληση των μελών της Επιτροπής η οποία αναρτήθηκε στην κοινοβουλευτική διαφάνεια. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ – ΜΠΕ, στη συνεδρίαση της Επιτροπής, το Ποτάμι θα εκπροσωπηθεί από τον Αντιπρόεδρο του κόμματος και Γραμματέα της ΚΟ Γιώργο Μαυρωτά.

Η συμφωνία αναμένεται να ψηφιστεί μέχρι την Παρασκευή 25 Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με όσα ανέφεραν ανώτερα κομματικά στελέχη, στο περιθώριο της συνεδρίασης της Παρασκευής της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, κατά τη διαδικασία στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές και στην Ολομέλεια, «θα υπάρξει άπλετος χρόνος ώστε όλοι να έχουμε τη δυνατότητα να μιλήσουμε» και πως «όλα αυτά που ακούγονται είναι περί όνου σκιάς».

Κατά την πρόσφατη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής ο Αλέξης Τσίπρας διεμήνυσε ότι δεν θα επιλέξει fast track διαδικασίες και ότι θα υπάρξει διεξοδική συζήτηση για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Την ίδια στιγμή πρωθυπουργός, σε συνέντευξη του στην ΑΥΓΗ της Κυριακής, λίγες μέρες πριν αυτή έρθει για κύρωση στη Βουλή, χαρακτηρίζει «ιστορικό βήμα για τις δύο χώρες» τη Συμφωνία των Πρεσπών υπογραμμίζοντας ότι κλείνει μια αντιπαράθεση δεκαετιών, η οποία τροφοδοτούσε τον εθνολαϊκισμό και την πατριδοκαπηλία κι από τις δυο πλευρές των συνόρων.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί