Σε έξαρση η εποχική γρίπη – Τέσσερις θάνατοι σε μία εβδομάδα

Μέσα σε μία εβδομάδα καταγράφηκαν τρεις θάνατοι από γρίπη, με το συνολικό αριθμό των θυμάτων να ανέρχεται πλέον σε τέσσερις.

Τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) είναι ενδεικτικά ότι η χώρα μας μπήκε σε περίοδο αυξημένης δραστηριότητας της γρίπης και επικρατών είναι ο τύπος Α(Η1Ν1), το λεγόμενο και πανδημικό στέλεχος.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ, μέχρι και τις 13 Ιανουαρίου καταγράφηκαν τέσσερις θάνατοι από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη. Οι τρεις εξ αυτών καταγράφηκαν μόλις σε επτά ημέρες και συγκεκριμένα το διάστημα 7-13 Ιανουαρίου, καθώς μέχρι και τις 6 Ιανουαρίου υπήρχε ένας θάνατος από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη. Τα σοβαρά κρούσματα συνολικά ανέρχονται σε 36, εκ των οποίων τα 35 με νοσηλεία σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).

Αξίζει να σημειωθεί πως, σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, ένα εκ των θυμάτων της γρίπης κατέληξε εκτός ΜΕΘ – σε σχέση με τους άλλους τρεις που κατέληξαν στις ΜΕΘ. Δεν ξεκαθαρίζεται εάν δεν πρόλαβε καν να νοσηλευτεί σε νοσοκομείο ή απλά δεν υπήρχε διαθέσιμο κρεβάτι ΜΕΘ, γεγονός που δεν θα προκαλούσε έκπληξη δεδομένης της τεράστιας αναμονής για κλίνες ΜΕΘ το τελευταίο δεκαήμερο.

Επρόκειτο για μια 83χρονη που νικήθηκε από το πανδημικό στέλεχος Α(H1N1). Η γυναίκα ανήκε σε κλινική ομάδα υψηλού κινδύνου, για την οποία συστήνεται εμβολιασμός για την εποχική γρίπη σύμφωνα με τη σχετική εγκύκλιο του υπουργείου Υγείας. Τα άλλα τρία θύματα της γρίπης ήταν άνδρες, οι δύο ηλικίας άνω των 65 χρόνων και ο ένας (το πρώτο θύμα) 49 ετών.

Όπως προκύπτει από τα επιδημιολογικά δεδομένα του ΚΕΕΛΠΝΟ, από τα 35 περιστατικά που χρειάστηκαν νοσηλεία σε ΜΕΘ, ήταν εμβολιασμένα μόλις τα τρία. Το 80% των κρουσμάτων ανήκουν σε κλινική ομάδα υψηλού κινδύνου. Οσον αφορά στα κρούσματα με νοσηλεία σε ΜΕΘ, πρόκειται για 21 άνδρες και 14 γυναίκες, με εύρος ηλικιών από 39 έως 90 έτη. Όλα τα κρούσματα οφείλονταν στον ιό γρίπης τύπου Α.

Από την αρχή της δραστηριότητας της γρίπης μέχρι και τις 13 Ιανουαρίου ελέγχθηκαν στα Εθνικά Εργαστήρια Αναφοράς Γρίπης και στο Μικροβιολογικό Εργαστήριο του ΕΚΠΑ συνολικά 688 κλινικά δείγματα, όλα από νοσοκομεία. Τα 66 ήταν θετικά για ιούς γρίπης και συγκεκριμένα τον ιό γρίπης τύπου Α. Τα 55 στελέχη τύπου Α υποτυποποιήθηκαν, με τα 16 να ανήκουν στον υπότυπο Α(Η3Ν2) και τα 39 στον υπότυπο Α(Η1Ν1).

Οι ειδικοί του ΚΕΕΛΠΝΟ συστήνουν τον εμβολιασμό για τις ομάδες υψηλού κινδύνου, καθώς η γρίπη για τους επόμενους χειμερινούς μήνες θα βρίσκεται σε έξαρση. Το κύμα γρίπης συνήθως διαρκεί έως και τον Μάρτιο.

Ελεύθερος Τύπος

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί