Στο «μικροσκόπιο» των αρχών πρόσφατες κινήσεις ελβετικού λογαριασμού του ζεύγους Παπαντωνίου

Διαδρομές χρημάτων των δύο τελευταίων ετών μέχρι σήμερα αναζητούν, μέσω ενεργού λογαριασμού που ανοίχθηκε το 2016 σε ελβετική τράπεζα από την σύζυγο του Γιάννου Παπαντωνίου Σταυρούλα Κουράκου, οι ανακριτές Διαφθοράς που ερευνούν παράνομες αμοιβές, τις οποίες φέρεται να έλαβε ο προσωρινά κρατούμενος πρώην υπουργός Άμυνας για εξοπλιστικά προγράμματα.

Η ανακρίτρια Διαφθοράς Ηλιάνα Ζαμανίκα και ο επίκουρός της Γιώργος Ευαγγέλου, οι οποίοι χειρίζονται τη δικογραφία κατά των δύο προσωρινά κρατούμενων συζύγων για την κατηγορία της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, έχουν θέσει υπό διερεύνηση τραπεζικό λογαριασμό που φαίνεται να άνοιξε η κ. Κουράκου το 2016 και μέσω πέντε υπολογαριασμών εμφανίζει κίνηση μέχρι και πρόσφατα.

Ο επίμαχος λογαριασμός στην τράπεζα HYPOSWISS PRIVATE BANK Geneve SA, καθώς και οι υπολογαριασμοί του, φέρονται να είναι ενεργοί, ενώ σύμφωνα με τους ανακριτές δέχθηκε τον Σεπτέμβριο του 2016 ποσό 4,6 εκατομμυρίων ελβετικών φράγκων.

Οι δύο δικαστικοί λειτουργοί, με κατεπείγον συμπληρωματικό αίτημα που απέστειλαν στις ελβετικές Αρχές τον Δεκέμβριο, ζητούν τη συνδρομή τους ώστε να τους παρασχεθούν στοιχεία για τον συγκεκριμένο λογαριασμό και όλες τις κινήσεις που τον αφορούν από τις 30 Αυγούστου 2017 έως και σήμερα

Στο αίτημα τους, οι ανακριτές Διαφθοράς τονίζουν πως τα ποσά που διακινήθηκαν ή διακινούνται ακόμη μέσω του επίμαχου λογαριασμού αποτελούν μέρος των «παράνομων ωφελειών» που έλαβε ως υπουργός Εθνικής Άμυνας ο κατηγορούμενος, Γιάννος Παπαντωνίου, για τη σύμβαση -που υπογράφηκε το 2003- εκσυγχρονισμού μέσης ζωής έξι φρεγατών τύπου «S» του Πολεμικού Ναυτικού με αντισυμβαλλόμενα μέρη την εταιρεία Ελληνικά Ναυπηγεία ΑΕ ως κύριο ανάδοχο με υποκατασκευαστή την εταιρεία THALES NEDER LAND  BV και το υπουργείο Εθνική Άμυνας.

Μάλιστα, στο κατεπείγον αίτημα συμπληρωματικής δικαστικής συνδρομής οι ανακριτές αναφέρονται εκτενώς σε όλη την -κατά τη δικογραφία- προσπάθεια απόκρυψης και νομιμοποίησης των «ωφελημάτων» που έκανε το ζεύγος Παπαντωνίου μέσω δεκάδων τραπεζικών λογαριασμών στο ελβετικό σύστημα.

Ενδεικτικά, οι δύο ανακριτές αναφέρονται στο ίδρυμα «Barbizan Fondation» που δημιούργησε το ζευγάρι το 2008, με έδρα την πρωτεύουσα του Λιχτενστάιν, αντικείμενο τη διαχείριση της περιουσίας του και εντολοδόχο της διαχείρισης των περιουσιακών στοιχείων τον πρώην υπουργό. Κατά τους δικαστικούς λειτουργούς, «πραγματικός σκοπός ήταν να νομιμοποιηθεί πλήρως το ποσό ωφελείας του κ. Παπαντωνίου».

Οι ανακριτές σημειώνουν πως απολογούμενο το ζεύγος Παπαντωνίου υποστήριξε ότι ο επίμαχος λογαριασμός είναι ενεργός και ζητούν από τις ελβετικές Αρχές να κινηθούν όσο πιο άμεσα μπορούν για την αποστολή στοιχείων καθώς, όπως επισημαίνουν, οι δύο σύζυγοι είναι ήδη προσωρινά κρατούμενοι με ανώτατο όριο προφυλάκισης τους 18 μήνες.

Επίσης, υπογραμμίζουν πως ο κ. Παπαντωνίου όχι μόνο δεν συναίνεσε στο άνοιγμα λογαριασμών του στη Γαλλία αλλά «άσκησε και σχετικά ένδικα μέσα κατά του αιτήματός μας περί παροχής δικαστικής συνδρομής (σσ στις γαλλικές Αρχές) καταδεικνύοντας την πρόθεσή του να μη συνεργαστεί με τις ελληνικές ανακριτικές Αρχές».

Αιτήματα δικαστικής συνδρομής, εκτός από τη Γαλλία και την Ελβετία, οι ανακριτές έχου υποβάλει και στο Βέλγιο, τις ΗΠΑ, την Κύπρο και την Ολλανδία όπου βρίσκεται και η έδρα της εταιρίας Thales.

Σημειώνεται, ότι ο πρώην υπουργός αρνείται όσα του καταλογίζουν οι δικαστικές Αρχές, ενώ υποστηρίζει πως ούτε χρηματίστηκε ούτε ζημίωσε το Δημόσιο με την υπογραφή της επίμαχης σύμβασης για τις φρεγάτες, αντίθετα το ωφέλησε, καθώς αν δεν εκσυγχρονίζονταν τα πλοία θα έπρεπε να δαπανηθούν περίπου 3 δισ. για την αγορά καινούργιων.

 

Πηγή: ΑΠΕ

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί