Χιονοπτώσεις ακόμη και σε χαμηλά υψόμετρα θα φέρει η νέα κακοκαιρία στην Κρήτη – Πότε θα υποχωρήσει

Τα νεότερα δεδομένα συνεχίζουν να εμφανίζουν μία έντονη επιδείνωση του καιρού στην Κρήτη, λόγω της έλευσης του νέου Βαρομετρικού χαμηλού, από τις βραδινές – νυκτερινές ώρες της Δευτέρας.

Δείτε: Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού από την ΕΜΥ – Ίσχυρες βροχές και καταιγίδες στην Κρήτη

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο μετεωρολόγος, κ. Μανώλης Λέκκας, τα κύρια χαρακτηριστικά θα είναι οι ισχυρές βροχές και οι Καταιγίδες, οι πολύ ισχυροί έως θυελλώδεις Νότιοι – Νοτιοδυτικοί άνεμοι για την Δευτέρα το βράδυ – νυκτερινές ώρες και οι Ισχυροί Βοριάδες για την Τρίτη. Ένα επιπλέον χαρακτηριστικό αυτής της κακοκαιρίας θα είναι και οι χιονοπτώσεις οι οποίες θα εμφανισθούν σε αρκετά χαμηλά υψόμετρα (εμφανίζεται πιθανότητα χιονόπτωσης σε ένα μέσο υψόμετρο τα 600 μέτρα) αλλά φαίνεται να είναι πιο έντονες στις ανατολικές περιοχές του νησιού.

Στο χαρακτηριστικό των χιονοπτώσεων θα ήθελα να επισημάνω ότι ακόμη και με τα σημερινά προγνωστικά δεδομένα είναι πολύ δύσκολη η ακριβής πρόβλεψη τους από τα δυτικά προς τα ανατολικά του νησιού, κυρίως όσον αφορά τα υψόμετρα αλλά ακόμη περισσότερο όσον αφορά την ένταση τους. Μπορεί στα δυτικά τμήματα να μην προλάβει η πολύ ψυχρή μάζα, λόγω ταχείας μετακίνησης της από το μεσημέρι της Τρίτης που θα επηρεάσει το νησί μας, να προκαλέσει πολλές χιονοπτώσεις σε χαμηλά υψόμετρα αλλά να επηρεασθούν λίγο περισσότερο οι ανατολικές περιοχές. Αν και δεν είναι αποσαφηνισμένα όλα τα έως τώρα δεδομένα ο Μετεωρολόγος υποχρεούται να εκδώσει μία ενημερωτική  πρόγνωση του καιρού με γνώμονα την αντικειμενική ενημέρωση του κοινού χωρίς κινδυνολογίες αλλά επισημαίνοντας και την ανάγκη διαρκούς ενημέρωσης με κάθε νεότερο στοιχείο.

Το καλό πάντως για το νησί μας είναι ότι, πέρα από τις ισχυρές βροχές ή και τοπικές καταιγίδες και τους ισχυρούς ανέμους με τον υψηλό κυματισμό στα βόρεια παράκτια τμήματα της Κρήτης, οι χιονοπτώσεις θα ξεκινήσουν μετά το μεσημέρι της Τρίτης, αρχικά από τα δυτικά ορεινά (κατερχόμενες σταδιακά σε υψόμετρο), και θα επεκταθούν από το απόγευμα και το βράδυ – νύκτα στα ανατολικά τμήματα μετριάζοντας έτσι τον κίνδυνο να προκληθούν σημαντικά προβλήματα στις μετακινήσεις. Αισιόδοξο είναι επίσης το γεγονός ότι θα έχουν σύντομο χαρακτήρα. Προσοχή βέβαια θα απαιτηθεί την Τετάρτη το πρωί πιθανά σε περιοχές όπου μπορεί να έχει κάποια σημαντική χιονόστρωση, η οποία θα αποκαλυφθεί με το ξημέρωμα της Τετάρτης. Δυστυχώς είναι από τα συστήματα που απαιτούν διαρκή παρακολούθηση και άμεση ενημέρωση του κοινού. Θα παρακολουθώ διαρκώς τα νεότερα δεδομένα και θα προσπαθήσω να ανταποκριθώ στην καλύτερη ενημέρωση του κοινού της Κρήτης.

Προφανώς σημαντική πτώση της θερμοκρασίας αναμένεται από την Τρίτη αλλά οι χαμηλότερες θερμοκρασίες θα κάνουν την εμφάνιση τους την Τετάρτη το πρωί.

ΣΥΝΤΟΜΗ ΑΛΛΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ Η ΝΕΑ ΕΠΙΔΕΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΑΙΡΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΟ ΒΡΑΔΥ

Αρκετά πιο έντονη προβλέπεται να είναι η μεταβολή του καιρού στην Κρήτη από τις βραδινές ώρες της Δευτέρας, λόγω του νέου Βαρομετρικού χαμηλού που κινείται από τα ΒΔ της χώρας μας και θα περάσει πάνω από το νησί μας. Αν και ο καιρός από τη Δευτέρα το πρωί αναμένεται να είναι άστατος με ασθενείς παροδικές βροχές κατά τόπους, θα σημειώσει μία πρόσκαιρη ύφεση τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες. Από τις βραδινές – νυκτερινές ώρες της Δευτέρας αναμένεται η νέα επιδείνωση του καιρού με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές και τις Καταιγίδες, αρχικά από τα δυτικά και τα νότια τμήματα της Κρήτης και στη συνέχεια θα επηρεάσουν ολόκληρο το νησί. Θα ενισχυθούν και οι Νότιοι – Νοτιοδυτικοί άνεμοι με εντάσεις που στην Γαύδο, στις δυτικές και νότιες περιοχές της Κρήτης θα φθάνουν τα 7, τοπικά έως και τα 8 Μποφώρ.

Από τις πρωινές ώρες της Τρίτης οι βροχές, κατά τόπους ισχυρές, και οι τοπικές καταιγίδες θα επηρεάζουν ολόκληρη την Κρήτη. Από τις μεσημβρινές ώρες θα κάνουν την εμφάνιση τους και οι χιονοπτώσεις στα ορεινά, αρχικά σε υψόμετρα περίπου των 1000 μέτρων αλλά πολύ γρήγορα θα κατέλθουν σε χαμηλότερο υψόμετρο (εμφανίζεται πιθανότητα χιονόπτωσης έως και τα 600 μέτρα). Οι χιονοπτώσεις αυτές αναμένεται να είναι πιο έντονες στις ανατολικές περιοχές της Κρήτης τις βραδινές ώρες της Τρίτης και τις πρωινές ώρες της Τετάρτης.  Από τις βραδινές ώρες της Τρίτης θα ξεκινήσει και η βελτίωση του καιρού από τα δυτικά τμήματα του νησιού αλλά η βελτίωση του καιρού στα ανατολικά τμήματα θα γίνει προς τις μεσημβρινές ώρες της Τετάρτης. Οι άνεμοι από το πρωί της Τρίτης θα στραφούν από Βόρειες διευθύνσεις και θα είναι πολύ ενισχυμένοι με εντάσεις που θα φθάνουν τα 6 – 7, τοπικά έως και τα 8 Μποφώρ. Υψηλός κυματισμός αναμένεται να προκληθεί στις βόρειες παράκτιες περιοχές της Κρήτης. Η θερμοκρασία αναμένεται να υποχωρήσει σε χαμηλότερα επίπεδα πέφτοντας κάτω από τους 0 °C στις ορεινές περιοχές.

Την Τετάρτη ο καιρός θα  έχει βελτιωθεί στα δυτικά τμήματα της Κρήτης, διατηρώντας όμως τα φαινόμενα στις ανατολικές περιοχές όπου εκεί αναμένεται βελτίωση του καιρού λίγο πριν από τις μεσημβρινές ώρες. Οι Βόρειοι άνεμοι θα εξασθενούν σταδιακά από τα δυτικά τμήματα της Κρήτης και μέχρι τις απογευματινές ώρες της Τετάρτης θα έχουν εξασθενήσει και στα πελάγη,  στρεφόμενοι από Δυτικές διευθύνσεις. Η θερμοκρασία θα σημειώσει χαμηλές τιμές τις πρωινές ώρες της Τετάρτης αλλά στη συνέχεια αναμένεται να ανέβει σε υψηλότερα επίπεδα. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται στα ορεινά τμήματα της Κρήτης, λόγω του κινδύνου παγετού.

Από την Τετάρτη και μετά αναμένεται να διατηρηθούν γενικά καλές καιρικές συνθήκες μέχρι και τα τέλη της εβδομάδας. Οι Νότιοι άνεμοι, όχι ιδιαίτερα ενισχυμένοι, που θα κάνουν την εμφάνιση τους από την Παρασκευή θα βοηθήσουν τη θερμοκρασία να ανέβει σε αρκετά υψηλότερα επίπεδα.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί