Όλγα Γεροβασίλη: Η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι μπορεί να ξεπερνά όχι μόνο τα δύσκολα αλλά και τα πολύ πιο δύσκολα

Είναι βέβαιο ότι θα συγκεντρωθούν οι απαραίτητοι ψήφοι για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, αναφέρει η υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Όλγα Γεροβασίλη, σε συνέντευξή της στο reader.gr.

Η συνέντευξη τη  υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Όλγας Γεροβασίλη, στη δημοσιογράφο Βούλα Κεχαγιά και το reader.gr:

-Κυρία υπουργέ, οι αλλαγές στο Σύνταγμα της πΓΔΜ ολοκληρώθηκαν και η Συμφωνία των Πρεσπών έρχεται στην ελληνική Βουλή. Επιμένετε ότι υπάρχουν οι 151;

Η αλλαγή του ονόματος της γειτονικής χώρας από “Μακεδονία” σε Βόρεια Μακεδονία ήδη είναι γεγονός. Αποτελεί ένα αναμφισβήτητο επίτευγμα και ως τέτοιο θα καταγραφεί. Ο ρόλος της Ελλάδας αναβαθμίζεται στο διεθνές στερέωμα και η χώρα μας αναλαμβάνει ηγετικό ρόλο στα Βαλκάνια και στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Όλοι πλέον τίθενται προ των ευθυνών τους και πιστεύω ότι οι προοδευτικές δυνάμεις του τόπου θα αρθούν στο ύψος της ιστορικής περίστασης. Είναι βέβαιο ότι θα συγκεντρωθούν οι απαραίτητοι ψήφοι για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Ο ιστορικός του μέλλοντος θα κρίνει και θα επικρίνει τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που έρχεται σε ευθεία αντίθεση όχι μόνο με όσα η ίδια υποστήριζε κατά το πρόσφατο παρελθόν, αλλά κυρίως με τα πρώην αξιακά της πιστεύω ως φιλελεύθερη παράταξη. Είναι τέτοιος ο αντιδημοκρατικός κατήφορος και ο πανικός της ΝΔ, που βλέπετε ότι στελέχη της έφτασαν στο σημείο να αποστέλλουν μαζικά μηνύματα προς οπαδούς του κόμματος με τους αριθμούς προσωπικών κινητών τηλεφώνων βουλευτών παρακινώντας σε βία και τρομοκρατία για τη στάση τους στη Συμφωνία των Πρεσπών. Οι μάσκες έπεσαν, οφείλουν να λογοδοτήσουν για τις αντιδημοκρατικές πρακτικές που επιλέγουν.

-Ο κ. Καμμένος έπειτα από μερικά πισωγυρίσματα ανακοίνωσε στον πρωθυπουργό ότι στηρίζει την κυβέρνηση μολονότι διαφωνεί στο Μακεδονικό; Θα δημιουργήσει προβλήματα στους βουλευτές του κατά την ψηφοφορία;

Ο κ. Καμμένος με πολλαπλές και δημόσιες τοποθετήσεις του έχει δηλώσει ότι στηρίζει την κυβέρνηση μέχρι τέλους, με γνωστή και δημόσια διατυπωμένη την άποψή του για το Μακεδονικό. Η συμφωνία με το κόμμα των ΑΝΕΛ ήταν να βγάλουμε τη χώρα από τα μνημόνια και να την οδηγήσουμε στην ανάπτυξη. Το πρώτο έχει πραγματοποιηθεί και τώρα μένει να ξεδιπλωθεί σειρά θετικών ρυθμίσεων για τους πολίτες. Το κυβερνητικό έργο ολοκληρώνεται τον Σεπτέμβριο του 2019. Και όπως είναι φυσικό, δεν μου επιτρέπεται και ούτε θέλω να σχολιάσω διαδικασίες και αποφάσεις που αφορούν στα εσωτερικά άλλου κόμματος.

-Η τελευταία κρίση έχει αφήσει πληγές στην συγκυβέρνηση. Πιστεύετε ότι θα ξεπεραστούν ή θα ανοίξουν σε λίγο καιρό και θα έχουμε επανάληψη όσων προηγήθηκαν;

Αυτή η κυβέρνηση έχει αποδείξει πολλές φορές ότι μπορεί να ξεπερνά όχι μόνο τα δύσκολα, αλλά και τα πολύ πιο δύσκολα. Ας μη βιάζεται λοιπόν όποιος θέλει να γίνει μάντης κακών ειδήσεων ή εξελίξεων, γιατί πολλοί έσπευσαν να το κάνουν αλλά διαψεύστηκαν πανηγυρικά.

-Το χαρτί της ψήφου εμπιστοσύνης πρέπει να παραμείνει ενεργό στα χέρια του πρωθυπουργού κατά τη γνώμη σας;

Ο Πρωθυπουργός άνοιξε δημόσια τα χαρτιά του και ήταν απόλυτα ξεκάθαρος. Τοποθετήθηκε με σαφήνεια και ευθύνη απέναντι σε όλα τα πιθανά ενδεχόμενα. Η κυβέρνηση εργάζεται για το συμφέρον του λαού, για το συμφέρον της χώρας και αυτός είναι ο γνώμονας των αποφάσεων του Πρωθυπουργού.

-Όπως και να έχει θα βλέπατε γενικώς εφικτή την συγκρότηση μίας νέας κυβερνητικής πλειοψηφίας;

Η κυβέρνηση διαθέτει την απαιτούμενη πλειοψηφία στη Βουλή και η πλειοψηφία της παρούσας Βουλής έχει προοδευτικό πρόσημο. Ας μη προτρέχουμε κι ας μη προστρέχουμε σε προβλέψεις προτού καν ανακύψουν οι ανάγκες. Προτιμώ να αφήνω τις προβλέψεις για τα μέντιουμ. Όμως, όλοι βλέπουν ότι ο πολιτικός συσχετισμός των δυνάμεων στη Βουλή είναι δεδομένος. Δεν έχω, λοιπόν, την εκτίμηση ότι σε μια τέτοια περίπτωση, εάν χρειαστεί, η προοδευτική πλειοψηφία της παρούσας Βουλής θα επιλέξει να εγγράψει μια ιστορικά πολιτική παραφωνία.

-Η Άνγκελα Μέρκελ κατέρριψε τους ισχυρισμούς του Προέδρου της ΝΔ περί συναλλαγής για την διάσωση των συντάξεων με αντάλλαγμα το Μακεδονικό, αλλά ο κ. Μητσοτάκης κατηγορεί την κυβέρνηση ότι περίπου ξεφτιλίστηκε επειδή συνεχίζει την συγκυβέρνηση…

Από την πρώτη στιγμή λέγαμε ότι το εφεύρημα του κ. Μητσοτάκη περί συναλλαγής για τις συντάξεις ήταν μια γελοιότητα. Τώρα έφτασε να τον διαψεύσει μέχρι και η γερμανίδα Καγκελάριος. Και παρά τις συνεχείς διαψεύσεις όχι μόνο στο τελευταίο, αλλά σε όλα τα μεγάλα θέματα -αξιολόγηση, έξοδος από τα μνημόνια, συλλογικές διαπραγματεύσεις, συντάξεις κλπ- επιμένει στην ίδια τακτική. Είναι φανερό ότι στη ΝΔ βρίσκονται σε πανικό και παρατεταμένη σύγχυση. Και δεν διστάζουν να δυσφημούν όχι μόνο την κυβέρνηση, αλλά φτάνουν μέχρι και στους ευρωπαίους εταίρους.

Αυτό δεν συμβαίνει τώρα, αλλά εδώ και καιρό. Ο κ. Μητσοτάκης, από την πρώτη στιγμή που ήρθε η Αριστερά στην Κυβέρνηση δεν έπαψε να ζητάει εκλογές, σχεδόν κάθε μέρα παρά μέρα. Αυτό είναι βεβαίως δικαίωμά του, όπως και δικαίωμα καθενός είναι να τον κρίνει όταν επιλέγει να κινείται εντός των ορίων της γραφικότητας. Όμως, δεν στέκονται εκεί. Στη Νέα Δημοκρατία και στα φιλικά τους μέσα ενημέρωσης έχουν πάει το θέμα παραπέρα και έχουν βαλθεί να πείσουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα βρει τρόπους ώστε να μην αφήσει την εξουσία και διάφορα τέτοια παρόμοια. Σενάρια όχι απλώς χωρίς βάση, που αγγίζουν αποκλειστικά τη ζώνη γραφικών συνομωσιολόγων, αλλά και που είναι επικίνδυνα και αντιδημοκρατικά.

Δείχνουν ότι η ΝΔ του κ. Μητσοτάκη δεν υιοθετεί μόνο την ακροδεξιά ρητορική, αλλά με τη στάση της, φτάνει να τη νομιμοποιεί στα μάτια του κόσμου. Φτάνουν στο σημείο να θεωρούν ότι η εξουσία τούς ανήκει a priori και κανένας άλλος δεν μπορεί να το κάνει, ακόμα κι αν τον έχει ψηφίσει ο λαός. Να μη ξεχνούν ότι στη δημοκρατία κυρίαρχος είναι ο λαός. Και στη δημοκρατία οι κυβερνήσεις δεν βγαίνουν ούτε με γονική παροχή, ούτε κληρονομικό δικαίωμα.

-Η κυβέρνησή σας έσωσε τις συντάξεις, μοίρασε κοινωνικό μέρισμα, απέδωσε τα αναδρομικά, ψήφισε μέτρα κοινωνικής αποκατάστασης. Οι πολίτες τι άλλο μπορούν να περιμένουν;

Η κυβέρνηση κάνει πράξη αυτά που υποσχέθηκε. Εργάζεται για το συμφέρον των πολλών, έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια και το μεγάλο στοίχημα πλέον είναι ο πλούτος που θα παραχθεί να μοιραστεί δίκαια στην κοινωνία.

Μετά τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και των φορολογικών συντελεστών, προχωράμε σε μια σειρά μέτρων στήριξης, όπως η συνέχιση της προστασίας της πρώτης κατοικίας, η διευκόλυνση της αποπληρωμής χρεών προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία και η επιδότηση ενοικίου.

Θα ήθελα όμως να σταθώ στην κατάργηση του υποκατώτατου μισθού και στην αύξηση του κατώτατου, που δεν έχει μόνο πρακτική σημασία για τον κόσμο της εργασίας και τους νέους εργαζόμενους. Σηματοδοτεί το ξεκίνημα σε μια νέα πορεία της χώρας, σε μια νέα εποχή εθνικής ανάτασης και αισιοδοξίας.

Ξέρετε, η Ελλάδα δεν αρκεί μόνο να ανακτήσει βαθμούς οικονομικής ελευθερίας, αλλά χρειάζεται και οι πολίτες της χώρας να το καταλάβουν στην ζωή τους. Εμείς θέλουμε τους πολίτες με αυτοπεποίθηση και θέλουμε για όλους δίκαιη διανομή του πλούτου στα χρόνια της ανάπτυξης.

Την ίδια ώρα που εμείς κάνουμε πράξη τις δεσμεύσεις μας, η Νέα Δημοκρατία απειλεί υποσχόμενη νέο μνημόνιο και σειρά μέτρων εμπνευσμένων από τον Ορμπαν και τον Πινοσέτ. Με αυτούς συντάσσεται ο κ.Μητσοτάκης.

Για εμάς αυτή η στάση δεν αποτελεί έκπληξη, αφού αυτό είναι το πραγματικό πρόσωπο της σκληρής νεοφιλελεύθερης δεξιάς, που στέκεται απέναντι σε κάθε μέτρο στήριξης του κοινωνικού κράτους και των δομών του. Φαντάζομαι, όμως, ότι είναι έκπληξη για μια σημαντική μερίδα συντηρητικών ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας, που δεν νομίζω ότι νοιώθουν άνετα στο κοστούμι που τους έβαλε ο αρχηγός τους.

-Στην Συνταγματική Αναθεώρηση η αντιπολίτευση ζητάει τροποποίηση του άρθρου 16 υπαινισσόμενη ότι είναι και όρος για την επίτευξη συναινέσεων…

Αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει και το πιο σύντομο πολιτικό ανέκδοτο. Από  τις πρώτες κιόλας ημέρες μετά την εκλογή αυτής της κυβέρνησης, η αξιωματική αντιπολίτευση έκανε τα πάντα για να δείξει ότι ούτε θέλει και ούτε επιζητά καμία συναίνεση. Όλα αυτά τα χρόνια πασχίζει για να κάνει το άσπρο – μαύρο. Θα σας έλεγα ότι δεν θέτει όρους, αλλά νέες προφάσεις εν αμαρτίαις. Επειδή, όμως, το θέμα της Συνταγματικής Αναθεώρησης είναι σοβαρό και δεν θα έπρεπε να αποτελεί πεδίο κομματικής αντιπαράθεσης, ας σκεφτούν όλοι: Ποιοι δεν θέλουν να προχωρήσει η Αναθεώρηση, αλλά να καθυστερήσει σχεδόν μια δεκαετία; Ποιοι θέλουν να παραμείνει η ασυλία της “προστασίας” σε πολιτικούς, όπως γίνεται με το έκτρωμα περί ευθύνης υπουργών;

-Τι προβλέπετε ότι θα γίνει με τον διάλογο Πολιτείας/Εκκλησίας για τον εξορθολογισμό των σχέσεών τους;

Κυβέρνηση και εκκλησία ήδη έκαναν ένα μεγάλο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση. Η απόσταση που έχει καλυφθεί -αν σκεφτεί κανείς ότι επιχειρείται να δοθεί λύση σε ένα ζήτημα που ήταν σε εκκρεμότητα εδώ και οχτώ δεκαετίες- είναι τόσο μεγάλη, που θα ήταν δύσκολο αυτό το βήμα να μείνει μετέωρο. Ακόμη κι έτσι, όμως, η κυβέρνηση απέδειξε ότι διαθέτει την πολιτική βούληση για να βρεθούν λύσεις σε ζητήματα που άλλοι δεν τολμούσαν ούτε να αγγίξουν.

-Η αξιωματική αντιπολίτευση υπηρετεί το δόγμα Νόμος και Τάξη. Ως υπουργός Προστασίας του Πολίτη πώς το βλέπετε;

Προς το παρόν υπηρετεί το θέαμα και τις εντυπώσεις κυρίως από αυτό το σλόγκαν που ήταν και τίτλος σε αμερικάνικη τηλεοπτική σειρά. Η ΝΔ έχει σκηνοθέτη που προσπαθεί να συντηρήσει υψηλή δραματουργία και φόβο, αλλά καταντά φαρσοκωμωδία όταν διαστρεβλώνει την πραγματικότητα. Τα στελέχη της ΝΔ έχουν βαλθεί να πείσουν τον κόσμο ότι στα τελευταία λίγα χρόνια που κυβερνά ο ΣΥΡΙΖΑ έχει σκοπίμως και επί τούτου διαλυθεί το ήρεμο κλίμα από εκείνα “τα χρόνια της αθωότητας” επί ΝΔ. Αυτό που πραγματικά υπόσχεται είναι η άκρατη καταστολή σε ό,τι την ενοχλεί.

-Υπάρχει μία εντεινόμενη ανησυχία για την δράση του Ρουβίκωνα. Η κοινωνία θεωρεί ότι η πολιτεία «χαϊδεύει» τα μέλη του. Πώς θα τον αντιμετωπίσετε;

Είναι ακριβώς ένα παράδειγμα από αυτά που η Νέα Δημοκρατία έχει κάνει σημαία και προβάλλει συχνά ως μείζον περιστατικό που άπτεται της ασφάλειας των πολιτών και της χώρας. Θα σας ρωτήσω το εξής: Όταν έξω από τον Λευκό Οίκο πετούν χαρτάκια -και αυτό γίνεται κάθε τρεις και λίγο- διάφορες ομάδες που διαμαρτύρονται, είδατε να γίνεται θέμα στα μέσα ενημέρωσης και μάλιστα με τίτλους του στυλ “νέα εισβολή” και παρόμοια ηρωικά τσιτάτα;

Αυτό, όμως, που αποκαλύπτεται όταν με τέτοιες αφορμές κάποιες ακραίως δεξιές παραφιάδες στη ΝΔ ζητούν για τέτοιες περιπτώσεις “κρεμάλες”, τότε αυτό που πραγματικά ζητούν είναι να γίνει ιδιώνυμο το αδίκημα όσων διαμαρτύρονται με τέτοιους τρόπους. Θέλουν να συλλαμβάνονται συνδικαλιστές που πετούν χαρτάκια; Θέλουν τέτοια αντιμετώπιση για μαθητές και φοιτητές; Για τους εργαζόμενους που διαδηλώνουν; Ας το πουν καθαρά κι ας μη παίζουν με τις λέξεις.

Σε ό,τι αφορά τώρα τους υπαινιγμούς για “χάδια”, ξεκάθαρα σας λέω ότι ο νόμος δεν κάνει διακρίσεις. Όποιοι και όταν υπερβαίνουν τα όρια της διαμαρτυρίας και γίνονται ζημιές ή παρανομούν, τότε αντιμετωπίζονται σύμφωνα με όσα ο νόμος ορίζει. Αυτό έχει γίνει για περίπου 150 οι περιπτώσεις μελών αυτής της ομάδας που έχουν οδηγηθεί στα δικαστήρια. Μόνο που αυτή η λεπτομέρεια δεν παίζει στις ειδήσεις, γιατί χαλάει το “στόρι” περί δήθεν χαϊδέματος.

-Οι «Αύρες» θα ξαναχρησιμοποιηθούν σε επόμενη αστυνομική επιχείρηση;

Ξεχνάτε μάλλον κυρία Κεχαγιά ότι είμαι πολιτικός προϊστάμενος της ΕΛΑΣ και όχι επιχειρησιακός διοικητής. Δεν διεκδίκησα τέτοιο ρόλο και ούτε θα το κάνω. Οι επιχειρήσεις σχεδιάζονται και υλοποιούνται από την Αστυνομία και στο τέλος όλοι και όλα αξιολογούνται. Η Αστυνομία κατάφερε να έχουμε τα λιγότερα σε έκταση και ένταση επεισόδια κατά τα τελευταία πολλά χρόνια τον περασμένο Νοέμβρη και το Δεκέμβρη. Αυτό έγινε και με τη χρήση του υδροβόλου.

Να σημειώσω πάντως με την ευκαιρία ότι αν και πολλοί δημοσιογραφικά έσπευσαν να τις βαφτίσουν ως “Αύρες”, γνωρίζετε ότι δεν έχουν καμία απολύτως σχέση. Ο σχεδιασμός της Αστυνομίας είναι να διασφαλίζει το δικαίωμα των πολιτών να διαδηλώνουν. Και επισημαίνω ότι όταν κάποια αστυνομικά όργανα υπερβαίνουν τα όρια, τότε άμεσα ελέγχονται. Αυτό έγινε και προχθές όταν κάποιοι από τα ΜΑΤ ενήργησαν κατά τρόπο απαράδεκτο, αλλά και επικίνδυνο για τους διαδηλωτές.

-Εμμέσως πλην σαφώς η αξιωματική αντιπολίτευση σας κατηγορεί ότι δεν μπορείτε να ελέγξετε την βία μετά τα τελευταία «τυφλά χτυπήματα»…

Όσο κι αν αποτελεί πρόκληση, θα αποφύγω να μπω στον πειρασμό και να συγκρίνω τι γινόταν στην Αθήνα όταν η Νέα Δημοκρατία ήταν στην κυβέρνηση. Μπορεί να βολεύει την αξιωματική αντιπολίτευση να υποδύεται ότι έχει μνήμη χρυσόψαρου, αλλά οι πολίτες δεν ξεχνούν. Ας σοβαρευτούν στην Πειραιώς όταν μιλούν για βία και ας αρθούν στο ύψος που απαιτεί ο ρόλος τους ως αξιωματική αντιπολίτευση. Η Ελλάδα και η Αθήνα εντάσσονται στους πιο ασφαλείς προορισμούς και αυτό αναγνωρίζεται διεθνώς. Πραγματικά, δεν καταλαβαίνω γιατί στη ΝΔ πασχίζουν να καταστρέψουν την εικόνα της χώρας.

-Η υπόθεση του Ζακ Κωστόπουλου σε σχέση με την εμπλοκή των αστυνομικών και τις ευθύνες τους περνάει στα δικά σας χέρια; Τι θα αποφασίσετε;

Θα σας υπενθυμίσω μόνο αυτό, τι έλεγαν όλοι για την ΕΔΕ, από τις πρώτες κιόλας ημέρες που ξεκίνησε, για τη στάση των αστυνομικών που ενεπλάκησαν. Κάποιοι έσπευσαν να μιλήσουν για κουκούλωμα, άλλοι έτρεξαν να βγάλουν τα δικά τους πορίσματα, άλλοι τροφοδότησαν με τη στάση τους αντανακλαστικά που ρίχνουν νερό στον εκφασισμό της κοινωνίας. Απάντηση σε όλους είναι η συντεταγμένη λειτουργία των οργάνων της Πολιτείας, σύμφωνα με τους νόμους και τους κανόνες. Από εκεί και πέρα, όπως δεσμεύτηκα δημόσια από την πρώτη στιγμή, όλες οι διαδικασίες προχωρούν, πάντοτε όπως ορίζει το δικαιικό μας σύστημα. Και δήλωσα προς κάθε κατεύθυνση ότι “τίποτα δεν θα πέσει κάτω”.

-Είχατε επιφυλάξεις για την ανάληψη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Τέσσερις μήνες αργότερα διατηρείτε τις ίδιες αμφιβολίες;

Για πολλούς και για πολλά έχω εκφράσει επιφυλάξεις κατά καιρούς. Όμως την πρόταση να αναλάβω το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη την αντιμετώπισα ως πρόκληση, γιατί αυτό πραγματικά είναι. Αυτό που μπορώ να σας πω και να σας διαβεβαιώσω έπειτα από τέσσερα χρόνια διακυβέρνησης σύριζα είναι ότι όσο νόμιζαν πως δεν μπορούν να γίνουν αλλαγές σε κατεστημενες νοοτροπίες και πρακτικές είναι αυτοί που σήμερα έχουν άρει τις επιφυλάξεις τους.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί