Νίκη Ζάεφ – Πέρασε η συνταγματική αναθεώρηση

Με 81 ψήφους υπέρ και καμία κατά, η Βουλή της πΓΔΜ ενέκρινε τις τέσσερις τροπολογίες του Συντάγματος, που κατέθεσε η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ, στη βάση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Έτσι ξεκλειδώνει η εφαρμογή της συμφωνίας των Πρεσπών και πλέον είναι θέμα χρόνου να έρθει προς κύρωση στην ελληνική Βουλή.

Οι τέσσερις τροπολογίες που υιοθέτησε η Βουλή, με συνοπτικές διαδικασίες, αφορούν την αλλαγή της ονομασίας της χώρας, το προοίμιο του Συντάγματος, τη μέριμνα της Πολιτείας για τη διασπορά και τον σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας και της εθνικής κυριαρχίας των γειτονικών χωρών της πΓΔΜ.

Νωρίτερα, η κυβέρνηση της πΓΔΜ είχε ανακοινώσει ότι επιτεύχθηκε συμφωνία με τους δύο βουλευτές του αντιπολιτευόμενου αλβανικού κόμματος “BESA” για την υιοθέτηση, από τη Βουλή, των συνταγματικών τροπολογιών, με την οποία εξασφαλίζεται πλειοψηφία τουλάχιστον δύο τρίτων.

Μάλιστα ο ίδιος ο πρόεδρος του BESA που αντιδρούσε σε συνταγματική τροπολογία για τις ομιλούμενες γλώσσες, ανακοίνωσε το απόγευμα της Παρασκευής πως βρέθηκε λύση με την κυβέρνηση και τελικά οι βουλευτές θα υπερψήφιζαν την αναθεώρηση.

«Το BESA με τους βουλευτές του παραμένει ισχυρά δεσμευμένο στην υιοθέτηση των συνταγματικών αλλαγών, καθώς επίσης και στη συμμετοχή της χώρας στο ΝΑΤΟ, καθώς έχουν πειστεί πως είναι προς το συμφέρον των Αλβανών στη Μακεδονία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του BESA μετά τη συνάντηση που είχε με τον Ζόραν Ζάεφ.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί