Στη βουλή η αποκατάσταση των πληγέντων και των ζημιών από τις πλημμύρες στην Κρήτη

Ερώτηση προς τους Υπουργούς Εσωτερικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κατέθεσαν σήμερα οι βουλευτές του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης και Σταύρος Τάσσος, μέσω της οποίας ζητούν την άμεση αποκατάσταση των πληγέντων και των ζημιών από τις πλημμύρες που εκδηλώθηκαν στους Δήμους Πλατανιά, Κισσάμου στο Νομό Χανίων και Μαλεβιζίου στο Νομό Ηρακλείου.

Αναλυτικά, στην ερώτηση αναφέρεται:

Οι σφοδρές βροχοπτώσεις την Πρωτοχρονιά στους Δήμους Πλατανιά και Κισσάμου του Νομού Χανίων και στις 2/1 στις περιοχές του Παλαιοκάστρου, Αγίας Πελαγίας και Λυγαριάς στο Δήμο Μαλεβιζίου ανέδειξαν τη χρόνια ολιγωρία των αρχών σε μέτρα πρόληψης όσον αφορά τα έντονα καιρικά φαινόμενα και τις τεράστιες ελλείψεις σε αντιπλημμυρική οργάνωση και προστασία των περιοχών που επλήγησαν, την άναρχη δόμηση, το μπάζωμα δεκάδων ρεμάτων.

Συγκεκριμένα, ιδιαίτερα προβλήματα προέκυψαν σε περιοχές του Δήμου Πλατανιά όπως οι Βουκολιές και Γεράνι – Μάλεμε. Πιο συγκεκριμένα, ο δρόμος Ταυρωνίτη – Παλαιόχωρας έχει υποστεί μεγάλες κατολισθήσεις ενώ η εθνική οδός στο ύψος του Σταλού στο Δήμο Χανιών είναι κλειστή και σε όλο σχεδόν το νομό υπάρχουν διαλυμένοι αγροτικοί δρόμοι. Στο Δήμο Κισσάμου ειδικά είχαμε εκτεταμένη καταστροφή ακινήτων καθώς και θερμοκηπίων.

Αντίστοιχα στις περιοχές του Δήμου Μαλεβιζίου πολλά ήταν τα πλημμυρισμένα υπόγεια και σπίτια, τα παρασυρόμενα αυτοκίνητα και τα μπάζα που έφραζαν τους δρόμους. Επιπλέον, οι καταστροφές στην παραλία και στην φυσική ομορφιά είναι ανυπολόγιστες.

Οι ζημιές σε κτιριακές υποδομές, κατοικίες, επαγγελματικές στέγες και εμπορεύματα είναι τεράστιες. Σε πολλές περιπτώσεις μπορούν να αποτελέσουν τελειωτικό χτύπημα για αρκετές μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Είναι θέμα τύχης ότι δεν θρηνήσαμε θύματα.

 

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί τι μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση άμεσα ώστε:

– Να ολοκληρωθεί άμεσα η καταγραφή των καταστροφών και να παρθούν μέτρα έκτακτης επιχορήγησης.

– Να δοθεί πλήρης αποζημίωση στους πληγέντες των παραπάνω περιοχών για τις ζημίες σε κατοικίες, οικοσκευές, μαγαζιά, μικροπωλητές, αγροτικά μηχανήματα, αγροτικές εγκαταστάσεις και καλλιέργειες, ζωοτροφές, ζωικό και φυτικό κεφάλαιο, και να τους καταβληθεί έκτακτο επίδομα;

– Να αποκατασταθούν με ευθύνη του κράτους όλες οι υποδομές που υπέστησαν ζημιές, τα δίκτυα ύδρευσης – αποχέτευσης, οι δρόμοι κ.ά.;

– Να υλοποιηθούν χωρίς καμία καθυστέρηση όλα τα αναγκαία αντιπλημμυρικά έργα, τα απαραίτητα έργα διάνοιξης και εμβάθυνσης των ποταμών, διευθέτησης των χειμάρρων και αντιδιαβρωτικά – αντιπλημμυρικά έργα.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί