Άγρια κόντρα Καμμένου – Γεωργιάδη στη Βουλή

Έντονη αντιπαράθεση υπήρξε σήμερα το πρωί στη Βουλή μεταξύ του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Πάνου Καμμένου, και του αντιπορέδρου της ΝΔ, Άδωνι Γεωργιάδη, με επίκεντρο την τροπολογία για την αναβάθμιση των μαχητικών αεροσκαφών F-16.

Ο κ. Καμμένος υποστήριξε ότι η τροπολογία για την αποδοχή προσφοράς της αμερικανικής Lockheed ύψους 230 εκατομμυρίων ευρώ για την αναβάθμιση των F16 δεν αποτελεί σύμβαση αντισταθμιστικών ωφελημάτων και δεν επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό.

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι τα αντισταθμιστικά των 230 εκατομμυρίων ευρώ προβλέπονταν ως υποχρέωση από τις ΗΠΑ να δοθούν προς την ΕΑΒ έναντι της συμβάσεως αγοράς των F16.

«Στη διάρκεια συζητήσεων που είχαμε για υλοποίηση αναβάθμισης F16 σε VIPER προέκυψε θέμα υποχρέωσης των Η.Π.Α να δοθούν Αντισταθμιστικά. Η νομοθεσία όμως έχει αλλάξει. Δεν υπάρχουν πλέον αντισταθμιστικά. Εμείς δεσμευθήκαμε ότι δεν θα δεχθούμε αντισταθμιστικά παρά μόνο για ενίσχυση της ΕΑΒ χωρίς άλλες διαδικασίες που θα μπορούσαν να αφήσουν άλλου είδους υπονοούμενο. Σωστά άλλαξε ο νόμος γιατί τα αντισταθμιστηκά στο παρελθόν ήταν αιτία διαφθοράς», είπε ο υπουργός.

Ο ίδιος τόνισε ότι με την αποδοχή της προσφοράς η εγχώρια βιομηχανία πρόκειται να υλοποιήσει σχεδόν όλες τις φάσεις στην Ελλάδα και η ΕΑΒ θα διασφαλίσει έργο πολλών δεκάδων εκατομμυρίων. «Πλην ενός προτύπου F16 κανένα άλλο αεροσκάφος δεν θα φύγει από Ελλάδα», σημείωσε.

Ο κ. Καμμένος πρόσθεσε πως υπάρχουν χώρες που έχουν ζητήσει την αναβάθμιση F16 μέσω ΕΑΒ και για το λόγο αυτό πρέπει να έχει υποδομές.

Ο υπουργός Άμυνας έκανε γνωστό ότι η Ελλάδα ζήτησε τα 230 από τα αντισταθμιστικά να αφαιρεθούν από τη σύμβαση. Αυτή ήταν η διαφορά του 1,1 εκατομμυρίου από το 1,3 εκατομμύριο δολάρια.

Ωστόσο σύμφωνα τον κ. Καμμένο η αμερικανική πλευρά δεν το δέχθηκε δηλώνοντας ότι αποτελεί συμβατική υποχρέωση, δεσμεύθηκε όμως να τα δώσει στην εγχώρια βιομηχανία.

Από την πλευρά του ο Άδωνις Γεωργιάδης επιτέθηκε στον Πάνο Καμμένο λέγοντας ότι οι εταιρείες που θα επιλεγούν από τη Lockheed ανήκουν σε φίλους του κ. Καμμένου.

Για να μην προσβάλετε τη νοημοσύνη μας, είπατε ότι την επιλογή θα την κάνει η Λόκχιντ. Ξέρουμε ότι η Lockheed έχει συγκεκριμένες εταιρείες πολύ φίλων σας με τους οποίους συνεργάζεται στην Ελλάδα. Άρα μη μας λέτε η Lockheed θα επιλέξει” είπε.

Μάλιστα ακολούθησε έντονος διάλογος μεταξύ του αντιπροέδρου της ΝΔ και του υπουργού Εθνικής Άμυνας:

  • ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Πείτε ονόματα
  • ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Δεν τα ξέρετε;
  • ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Πείτε ονόματα
  • ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Δεν ξέρετε τον λεγόμενο Χριστιανό; Αν ερχόσασταν στην Επιτροπή η οποία είναι κλειστή θα τα λέγαμε. Δεν θα θίξουμε εδώ ανθρώπους
  • ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Πείτε τα ονόματα. Αν δεν είστε ψεύτης πείτε τα ονόματα
  • ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ Θα φέρετε την τροπολογία στην επιτροπή εξοπλισμών και τότε θα μπορούμε να πούμε τα ονόματα.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί