Το ΚΚΕ Ηρακλείου για την εσπερίδα για τους δασικούς χάρτες

Ανακοίνωση εξέδωσε το ΚΚΕ Ηρακλείου, μέσω της οποίας σχολιάζει την εσπερίδα για τους δασικούς χάρτες που πραγματοποιήθηκε εχθές στο Επιμελητήριο Ηρακλείου, παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος, κ. Σωκράτη Φάμελλου.

Δείτε: Σ. Φάμελλος από το Ηράκλειο: Πλέον μπορούμε να ασκούμε δικές μας πολιτικές

Αναλυτικά, στην ανακοίνωση αναφέρεται:

Με αφορμή την εσπερίδα που πραγματοποιήθηκε εχθές Πέμπτη 3/1 στο Ηράκλειο με θέμα τους δασικούς χάρτες, η οποία διοργανώθηκε από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και το ΓΕΩΤΕΕ (ΠΚ) υπό την αιγίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το Γραφείο Τύπου σημειώνει:

«Ακόμη μια ακόμα φιέστα για να ικανοποιηθούν οι προεκλογικές ανάγκες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και το αφήγημα της «δίκαιης ανάπτυξης» στη «μεταμνημονιακή εποχή». Η κυβέρνηση προβάλλει ως μείζον ζήτημα τη διευκόλυνση εξαγοράς και αλλαγής χρήσης γης, «στολίζοντας» την πολιτική της με ευαισθησία για την προστασία του περιβάλλοντος και των δασών, κρύβει, όμως, τις βασικές επιδιώξεις της, που είναι το ξεκαθάρισμα της ιδιοκτησίας και των χρήσεων της γης για την εξασφάλιση καθαρού επενδυτικού τοπίου, αλλά, ταυτόχρονα, και τη νέα φοροαφαίμαξη των μικροϊδιοκτητών που θα οδηγηθούν μαζικά στη διαδικασία των ενστάσεων, μπροστά στην κατάρτιση των δασικών χαρτών.

Η κυβερνητική πολιτική γενικεύει τη νομιμοποίηση καταπατήσεων, εκχερσώσεων, νόμιμων και παράνομων αλλαγών στο χαρακτήρα και τη χρήση δασών, ειδικά για κρατικά δάση και δασικές εκτάσεις, ενώ το μεγάλο κεφάλαιο, δια στόματος ΣΕΒ, έχει χαρακτηρίσει την κατάρτιση των δασικών χαρτών ως εργαλείο που θα συμβάλλει στην υλοποίηση μεγάλων έργων στο πλαίσιο της «αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας». Η ανάγκη διεύρυνσης των χρήσεων στη γη ευθυγραμμισμένη με τις νέες αναπτυξιακές προτεραιότητες του ελληνικού κεφαλαίου, ειδικότερα με την επέκταση των επενδύσεων στους κλάδους του τουρισμού και της ενέργειας στην Κρήτη, καθιστά αναγκαία την αντιμετώπιση της μη ύπαρξης των δασικών χαρτών και του Εθνικού Κτηματολογίου, που ήταν προαπαιτούμενα του 3ου μνημονίου.

Η ΝΔ, το ΚΙΝΑΛΛ-ΠΑΣΟΚ και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα επικεντρώνουν την κριτική τους στην κυβέρνηση σε δευτερεύοντα ζητήματα, χωρίς να αμφισβητούν την αλλαγή χρήσης της δασικής γης προς όφελος της καπιταλιστικής κερδοφορίας.

Στο ζήτημα της γης συγκρούονται 2 πολιτικές, μια που υπηρετεί τα συμφέροντα του κεφαλαίου και μια που τα αντιπαλεύει και που υπηρετεί τα εργατικά – λαϊκά συμφέροντα.  Από τη σκοπιά του κεφαλαίου, η γη και η χρήση της είναι εμπόρευμα. Για το ΚΚΕ, από τη σκοπιά των συμφερόντων της εργατικής τάξης, η γη και η χρήση της, τα δασικά οικοσυστήματα είναι κοινωνικά αγαθά, πρέπει να αποτελούν κοινωνική ιδιοκτησία.

Οι αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση στοχεύουν στη μεγαλύτερη κερδοφορία για τους επιχειρηματικούς ομίλους, μέσα από τη διασφάλιση νέων επενδυτικών πεδίων, την άρση περιορισμών στη χρήση γης προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου, την επιτάχυνση της συγκέντρωσης γης και τεχνικών έργων. Πολιτική εναρμονισμένη με τη γενικότερη πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων, της ενίσχυσης της κερδοφορίας του κεφαλαίου, στο πλαίσιο της στρατηγικής της ΕΕ.

Η ραγδαία είσοδος των επιχειρηματικών ομίλων, μέσω της διεύρυνσης των επεμβάσεων στα δασικά οικοσυστήματα, ακόμη κι αν τηρηθούν οι όποιοι «περιβαλλοντικοί όροι», θα εξασφαλίσουν τεράστια κέρδη για το κεφάλαιο και μισή ζωή για τους όποιους εργαζόμενους, με επιδείνωση των όρων αμοιβής και εργασίας ώστε να διασφαλίζουν την ανταγωνιστικότητα της επένδυσης.

Τα όποια «προβλήματα» προέκυψαν από την ανάρτηση των δασικών χαρτών, δεν είναι αστοχίες, αλλά οι στόχοι και τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής, όπως αυτοί εξυπηρετούν τα κάθε φορά επενδυτικά σχέδια των επιχειρηματικών ομίλων, αλλά και τις ανάγκες συμμαχιών του κεφαλαίου με μικρούς και μεσαίους καταπατητές.

Απ’ αυτή τη σκοπιά, το ΚΚΕ έχει επανειλημμένα τοποθετηθεί αρνητικά στο πλαίσιο, στη διαδικασία, στο περιεχόμενο των δασικών χαρτών και του Εθνικού Κτηματολογίου γενικότερα, έχει αναδείξει και αποκαλύψει τις επιδιώξεις και τους στόχους της αστικής πολιτικής. Πρόσφατα, το ΚΚΕ κατάθεσε Επίκαιρη Ερώτηση στη Βουλή για τα προβλήματα που αναδεικνύονται από την ανάρτηση των δασικών χαρτών, προτείνοντας μεταξύ άλλων:

 

  • Το κράτος να λάβει όλα τα απαραίτητα διοικητικά μέτρα και με αποκλειστική ευθύνη των υπηρεσιών του να αντιμετωπίσει τις αντιρρήσεις χωρίς καμιά οικονομική ή άλλη επιβάρυνση στα λαϊκά στρώματα.
  • Να μην επιστραφεί καμιά επιδότηση από τους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους και όσοι μικροϊδιοκτήτες καλλιεργούν ή εκμεταλλεύονται δασικές εκτάσεις για βιοποριστικούς λόγους να συνεχίσουν χωρίς επιβαρύνσεις.
  • Να μην αναγνωριστούν οι καταπατήσεις των καπιταλιστικών γεωργικών εκμεταλλεύσεων, μεγαλοξενοδόχων, μεγαλοκατασκευαστών, επενδυτών στον κλάδο της ενέργειας και λοιπών επιχειρηματικών ομίλων.
  • Να μη χρησιμοποιηθούν οι δασικοί χάρτες και γενικότερα η δασική πολιτική ως εργαλείο επιτάχυνσης των κερδοφόρων επενδυτικών σχεδίων των ομίλων.
  • Εξασφάλιση του αναγκαίου προσωπικού, μέσων, πόρων στις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες για την προστασία των δασικών οικοσυστημάτων.

 

Το ΚΚΕ αντιμετωπίζει το ζήτημα των δασικών χαρτών από τη σκοπιά της κοινωνικής ιδιοκτησίας των δασών, γενικότερα της γης και της ένταξής της στον κεντρικό σχεδιασμό για τη χρήση της προς όφελος της κοινωνικής ευημερίας και όχι της καπιταλιστικής κερδοφορίας.

Για τον λόγο αυτό, απαιτείται ισχυροποίηση του ΚΚΕ παντού, για την ανατροπή των άμεσων επιπτώσεων στα λαϊκά στρώματα από την πολιτική αυτή, για παρέμβαση του εργατικού – λαϊκού κινήματος για την αποτροπή της επέκτασης της δράσης των επιχειρηματικών ομίλων, την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής που εμπορευματοποιεί περαιτέρω τη γη, σε σύγκρουση με τα αναπτυξιακά σχέδια του κεφαλαίου και όλα τα εργαλεία υλοποίησής τους, με στόχο την κοινωνικοποίηση της γης και του συνόλου των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής, για την ολόπλευρη ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.

 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί