Ο σύμβουλος και πρώην διοικητής του ΠΑΓΝΗ και ο ρόλος της εταιρείας της συζύγου του, γνωστής τραγουδίστριας

Σύμφωνα με την ποινική δίωξη που ασκήθηκε εναντίον του, ο καθηγητής Οικονομικών της Υγείας και άτυπος σύμβουλος πρώην υπουργών Υγείας Νίκος Μανιαδάκης, κατηγορείται για το κακούργημα της παθητικής δωροδοκίας στην υπόθεση Novatis με βάση τον νόμο περί 1608/50 περί καταχραστών του δημοσίου.

Οι καταθέσεις και τα στοιχεία που οδήγησαν σ’ αυτό το κατηγορητήριο ήταν, σύμφωνα με δικαστικές πηγές, και ο παράγοντας που οδήγησε την Εισαγγελία Διαφθοράς στην απόφαση να ανακαλέσει την ιδιότητα του προστατευόμενου μάρτυρα που τον κάλυπτε υπό το ψευδώνυμο «Γιάννης Αναστασίου», καθώς και να απαγορεύσει την έξοδό του από την χώρα.

Σύμφωνα με τον ίδιο τον Νίκο Μανιαδάκη και τις δύο συνεντεύξεις που έδωσε χθες – μία στο Πρώτο Θέμα και μία στον Σκάι – τόσο η ποινική δίωξη όσο και η απαγόρευση εξόδου από την χώρα έχουν πολιτική στόχευση και εντάσσονται σε επιχείρηση πίεσης προς το πρόσωπό του προκειμένου να εμπλέξει στην υπόθεση Novartis συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα. Συγκεκριμένα, ο Νίκος Μανιαδάκης υποστηρίζει ότι οι εισαγγελικές αρχές τον πίεσαν να υποδείξει ως ενόχους στην υπόθεση τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, τον πρώην υπουργό Υγείας Αδωνι Γεωργιάδη και τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα.

Οι «γκρίζες ζώνες»

Το τι από όλα ισχύει, ποιοι είναι οι πιθανοί ένοχοι, τα θύματα και οι θύτες στο σκάνδαλο της Novartis αναμένεται να φανεί μέσα από την εισαγγελική έρευνα για την υπόθεση που, σύμφωνα με τις πληροφορίες από δικαστικούς κύκλους, βρίσκεται στην τελική της ευθεία. Και αναμένεται επίσης να τροφοδοτήσει σκληρή και τοξική πολιτική αντιπαράθεση, όπως έδειξαν από χθες κιόλας οι παρεμβάσεις του αντιπροέδρου της ΝΔ Αδωνι Γεωργιάδη και του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολλάκη.

Ηδη όμως η υπόθεση Μανιαδάκη εγείρει σοβαρά ερωτήματα και διαμορφώνει νέες γκρίζες ζώνες στο «βαθύ τούνελ» του σκανδάλου Novatis – ερωτήματα τα οποία, σε πρώτο χρόνο τουλάχιστον, συμπυκνώνονται στα εξής:

  1. Γιατί ο καθηγητής Μανιαδάκης ζήτησε να ενταχθεί στο πρόγραμμα προστατευόμενων μαρτύρων αφού – όπως ο ίδιος υποστήριξε στις δύο συνεντεύξεις του – προσήλθε στις αρχές αποκλειστικά και μόνον για να συνδράμει ως τεχνοκράτης και να «παρουσιάσει αναλύσεις» για την αγορά του φαρμάκου;
  2. Γιατί, όπως επίσης ο ίδιος υποστηρίζει, δέχθηκε προσέγγιση για να ενταχθεί στο πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων και του FBI αφού δεν είχε τίποτα περισσότερο να προσφέρει πέραν των τεχνοκρατικών του γνώσεων;

Η εταιρία της συζύγου

  • Ισχύουν ή όχι τα όσα είχε δημοσιεύσει το περιοδικό Hot Doc από το 2012, σύμφωνα με τα οποία η σύζυγός του Νίκου Μανιαδάκη, γνωστή τραγουδίστρια, Χριστίνα Φαρμάκη, είχε εταιρία που εισέπραττε ποσά από φαρμακοβιομηχανίες για διάφορες μελέτες, ενώ εκείνος λειτουργούσε ως διαπραγματευτής του δημοσίου με τις ίδιες εταιρίες φαρμάκων; Και, αργότερα, δραστηριοποιείτο επίσης ως διαπραγματευτής με την τρόικα για το θέμα του φαρμάκου;
  • Ισχύουν οι πληροφορίες, από το δικαστικό ρεπορτάζ, ότι μετά το άνοιγμα των λογαριασμών του από τις εισαγγελικές αρχές βρέθηκαν στην κατοχή του μεγάλα χρηματικά ποσά τα οποία δεν μπορούσε να δικαιολογήσει; Και ότι, προκειμένου να τα νομιμοποιήσει, πλήρωσε πρόστιμο που ξεπερνά τι 500 χιλιάδες ευρώ;
  • Ισχύει ότι αποφάσισε να μετακομίσει μόνιμα στο εξωτερικό όταν οι εισαγγελικές αρχές του γνωστοποίησαν ότι υπάρχει συμπληρωματική κατάθεση άλλου μάρτυρα, ο οποίος υπέδειξε τον Νίκο Μανιαδάκη ως τον μεσάζοντα μεταξύ των φαρμακευτικών εταιριών, ανάμεσά τους και της Novartis, με τους εκάστοτε υπουργούς Υγείας; Και ότι επίσης υπήρχαν καταθέσεις άλλων μαρτύρων που κατήγγειλαν ότι χρηματιζόταν;
  • Πριν αποφασίσει την μόνιμη αναχώρηση για το εξωτερικό – που οδήγησε και στην απαγόρευση εξόδου του από την χώρα – γνώριζε ή δεν γνώριζε πως το FBI είχε συστήσει στις ελληνικές αρχές την άρση του καθεστώτος προστατευόμενου μάρτυρα για το πρόσωπό του, καθώς θεωρούσε ότι είχε καίρια εμπλοκή στην υπόθεση;
  • Ποια στοιχεία έδωσε (ή δεν έδωσε) είτε στις ελληνικές είτε στις αμερικανικές αρχές για το ποιοι διακινούσαν το παράνομο χρήμα και τις μίζες της Novartis; Ο ίδιος φέρεται να είχε δηλώσει στην κατάθεσή του ότι την δεκαετία 2010-215 διακινήθηκαν από την Novartis παράνομα χρήματα ύψους 1,8 δις ευρώ. Αφού γνώριζε το ακριβές ποσό της διακίνησης μαύρου χρήματος, δεν γνώριζε και ποιοι ήταν οι διακινητές;
  • Αφού, όπως υποστήριξε στις χθεσινές συνεντεύξεις του δεν είχε καμία σχέση και εμπλοκή στην τιμολόγηση φαρμάκων κατά το επίμαχο διάστημα, πως δικαιολογούνται τα e-mails (13 στον αριθμό) που είχε ανταλλάξει το 2013-2014 με τον τότε υπουργό Υγείας Αδωνι Γεωργιάδη ακριβώς για το θέμα της διαμόρφωσης των τιμών των φαρμάκων; Τα e-mails, τα οποία είχε φέρει στην δημοσιότητα η Εφημερίδα των Συντακτών, περιλάμβαναν ακόμη και τελικό προς υπογραφή σχέδιο που αφορούσε διατάξεις τιμολόγησης φαρμάκων (αριθμ. οικ. 325/5851/Γ.Π./20.1.2014).

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

#Novartis_Gate: Πώς από έναν δικό της άνθρωπο κατέρρευσε το αφήγημα της ΝΔ περί “κουκουλοφόρων” μαρτύρων

Ο βούρκος των “αρίστων”…

Πηγές του Εφετείου: Η δίωξη στον μάρτυρα «Αναστασίου» για τη Novartis ήταν δρομολογημένη για μετά τις γιορτές

Υπόθεση Novartis: Κατηγορούμενος πλέον για παθητική δωροδοκία ο άλλοτε διοικητής του ΠΑΓΝΗ

Συνελήφθη στο αεροδρόμιο για την υπόθεση Novartis πρώην διοικητής του ΠΑΓΝΗ

Πολάκης για Novartis: Η εμπλοκή του πρώην διοικητή του ΠΑΓΝΗ και ο άλλοτε υπουργός που… τσιρίζει!

Το σκάνδαλο Novartis και ο επί χρόνια διοικητής του ΠΑΓΝΗ, άτυπος σύμβουλος των υπουργών Υγείας της ΝΔ

Η Novartis “φακέλωνε” πολιτικούς!- Ο εχθρός Πολάκης και οι αναφορές σε 2 ακόμα πρόσωπα στην Κρήτη- Ο πιθανοί σύμμαχοι Μητσοτάκης και άλλοι (έγγραφα)

 

 

Η επίθεση Πολάκη

Σφοδρή επίθεση κατά του Νίκου Μανιαδάκη εξαπέλυσε ο Παύλος Πολάκης με αφορμή τη συνέντευξη που παραχώρησε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

Μάλιστα στο στόχαστρο του αναπληρωτή υπουργού Υγείας βρέθηκε και η Σία Κοσιώνη.

Συγκεκριμένα, με ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook ο Παύλος Πολάκης αναφέρει:

«Για γέλια και για κλάμματα η προσπάθεια Ξεπλυματος του Μανιαδακη απο την Κοσιώνη. Κλαψιαρικο ύφος ο κύριος καθηγητής ,δεν ήξερε τιποτα και καλα ,αυτός βοήθησε τη χώρα ηταν σύμβουλος κυβερνήσεων για το καλό της ελλαδας!!!!!

Δεν λεει το αρχιλαμογιο πως ηταν ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ και βασικός διαμορφωτής της φαρμακευτικής πολιτικής του Λοβερδου του Αδωνη (στον οποιο έστελνε εντολές με μειλ) του Σαλμα και του Βορίδη ,την ίδια στιγμή που μεςω της εταιρείας Evroston που ηταν στο ονομα της γυναίκας του της τραγουδίστριας Φαρμακη ,έπαιρνε ενα ΣΚΑΣΜΟ χρηματα απο φαρμακευτικές εταιρείες (και τη Νοβαρτις)για “μελέτες”και καλα πως εκανε για πάρτη τους!!!!

Η βίλα στο διονυσο και τα ακριβά αυτοκίνητα απο που τα ειχε αγοράσει ;;; απο το μισθό του καθηγητή της ΕΣΔΥ;;; ή ηταν προικιά απο τη γυναίκα του ;;; Πήγε αυτοβούλως το λαμόγιο να το παίξει προστατευόμενος μάρτυρας για να γλυτώσει τα αφεντικά του . ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ ΠΑΥΛΟΥ ΣΑΡΑΚΗ ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ ΔΕΥΤΕΡΗ ΜΑΤΙΑ ΤΗΣ ΕΡΤ .Τα λεει όλα».

Πληροφορίες: tvxs, Documento, Hot Doc

Προσθήκη σχολίου

Η διεύθυνση mail σας ΔΕ θα εμφανιστεί