Νέα επιδείνωση του καιρού στην Κρήτη

Το Βαρομετρικό χαμηλό που ξεκίνησε να επηρεάζει τον καιρό στην Κρήτη από την παραμονή της Πρωτοχρονιάς ολοκλήρωσε ουσιαστικά τον κύκλο του στην ανατολική Κρήτη το απόγευμα της Τετάρτης, δίνοντας και εκεί τις τελευταίες ισχυρές βροχοπτώσεις, κυρίως στα ορεινά, σύμφωνα με ανακοίνωση του μετεωρολόγου, κ. Μανώλη Λέκκα.

Αναλυτικά, στην ανακοίνωση του κ. Λέκκα αναφέρεται:

Αξιοσημείωτα είναι τα ύψη βροχής που σημειώθηκαν στο νησί μας με τα μεγαλύτερα ποσοστά να καταγράφονται, με το ποδαρικό του νέου έτους, στα δυτικά των Χανίων φθάνοντας έως και τα 220 χιλιοστά ενώ από τα μεσάνυκτα της Τρίτης ευτυχώς τη σκυτάλη στα υψηλά βροχομετρικά πήραν οι ανατολικές περιοχές των Χανίων, το Ρέθυμνο και λίγο αργότερα το Ηράκλειο, δίνοντας έως και 60 χιλιοστά ύψους βροχής μόνο κατά τη διάρκεια της νύκτας και των πρωινών ωρών της Τετάρτης.

Ο κύκλος έκλεισε το απόγευμα της Τετάρτης στην ανατολική Κρήτη με σημαντικές βροχοπτώσεις στο οροπέδιο Λασιθίου που έφθασαν έως και τα 35 χιλιοστά, ενώ αρκετά χαμηλότερα ήταν τα ύψη βροχής στις πεδινές περιοχές.

Οι καταρρακτώδεις βροχές προκάλεσαν και αρκετές ζημιές σε περιοχές της δυτικής Κρήτης και ήταν αναμενόμενο αφού το κύριο προγνωστικό χαρακτηριστικό αυτού του συστήματος ήταν οι ισχυρές βροχές και τοπικές καταιγίδες οι οποίες προσδιορίζονταν προγνωστικά σε δυτικές και νότιες περιοχές της Κρήτης και όχι τα χιόνια και ο παγετός για τα οποία είχαν αναφερθεί πολλά σε κάποια άλλα δελτία.

Οργανώνεται όμως ήδη και το νέο Βαρομετρικό χαμηλό το οποίο κινούμενο προς τη χώρα μας, από τις νυκτερινές ώρες της Τετάρτης – ξημερώματα Πέμπτης, θα προκαλέσει και πάλι αρκετά καιρικά φαινόμενα, διαφορετικού όμως χαρακτήρα από τα βόρεια τμήματα έως τις νότιες νησιωτικές περιοχές. Η πολύ ψυχρή αέρια μάζα που κατέρχεται από τα βόρεια θα επηρεάσει ολόκληρη την ηπειρωτική χώρα καθώς και την Πελοπόννησο με βροχές, χιονόνερο και χιόνια ακόμη και σε πεδινά τμήματα, πολύ ισχυροί έως θυελλώδεις άνεμοι Βορείων διευθύνσεων θα επικρατήσουν στο Ιόνιο και το Βόρειο Αιγαίο ενώ και η θερμοκρασία αναμένεται να σημειώσει κατακόρυφη πτώση.

Η Κρήτη μας, όπως σημείωσα και σε προηγούμενο δελτίο, βρίσκεται στο νότιο τομέα το Βαρομετρικού χαμηλού και ο καιρός θα εκδηλωθεί με διαφορετικό τρόπο, με κύρια χαρακτηριστικά τους πολύ ισχυρούς έως θυελλώδεις Νοτιοδυτικούς έως και Δυτικούς ανέμους, τις βροχές οι οποίες σε πολλές περιοχές θα είναι και πάλι ισχυρές καθώς και η εκδήλωση τοπικών καταιγίδων.

Οι περιοχές οι οποίες αναμένεται να επηρεασθούν περισσότερο προσδιορίζονται και πάλι στα δυτικά και νότια τμήματα της Κρήτης. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να επισημάνω ότι με τα έως τώρα στοιχεία η ένταση των βροχών φαίνεται να είναι ηπιότερη των προηγούμενων ημερών αλλά θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι η επιλεκτικότητα της φύσης για την έντονη εκδήλωση καιρικών φαινομένων σε τοπικό επίπεδο προσδιορίζεται με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία και με τη βοήθεια της παρατήρησης.

Από τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης οι άνεμοι θα στραφούν από Νοτιοδυτικές έως και Νότιες διευθύνσεις στα ανατολικά τμήματα της Κρήτης και θα ενισχυθούν φθάνοντας στα 5 – 6 Μποφώρ, ενώ οι βροχές θα κάνουν την εμφάνιση τους στις δυτικές και νότιες περιοχές του νησιού. Λίγο αργότερα οι άνεμοι στρέφονται από Νοτιοδυτικές έως και Δυτικές διευθύνσεις και ενισχύονται ακόμη περισσότερο με μέση ένταση τα 7 – 8 Μποφώρ, προκαλώντας και υψηλό κυματισμό στις θάλασσες.

Οι βροχές επεκτείνονται και ανατολικότερα της Κρήτης οι οποίες όμως κατά τόπους γίνονται ισχυρές και αναμένονται και καταιγίδες.

Χιονοπτώσεις θα σημειώνονται στα ορεινά και μόνο τμήματα του νησιού και με ένα μέσο υψόμετρο πάνω από τα 1400 μέτρα.

Από τις απογευματινές ώρες αναμένεται γενικά ύφεση των καιρικών φαινομένων αλλά θα διατηρηθούν οι ενισχυμένοι άνεμοι οι οποίοι είναι σε οριακό επίπεδο για να προκαλέσουν προβλήματα στις θαλάσσιες συγκοινωνίες. Η θερμοκρασία δεν θα υποχωρήσει ιδιαίτερα από τα τρέχοντα επίπεδα με τη μέγιστη μάλιστα να φθάνει έως και τους 16°C σε περιοχές όπου θα επικρατήσουν οι Νότιοι άνεμοι.

Για την Παρασκευή αναμένεται άστατος καιρός στο νησί μας με παροδικές βροχές, κατά τόπους, και πιθανή χιονόπτωση πάνω από τα 1200 μέτρα, ενισχυμένους δυτικούς ανέμους χαμηλότερης όμως έντασης και μικρή πτώση της θερμοκρασίας. Μεγαλύτερη πτώση της θερμοκρασίας αναμένεται για το Σάββατο όπου διατηρείται και πάλι ο άστατος καιρός και πιθανά τα χιόνια να κάνουν την εμφάνιση τους και σε χαμηλότερο υψόμετρο.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί