Μαξίμου για υπόθεση Novartis: Πολύ άγχος και πολλά νεύρα από Μητσοτάκη και ΝΔ

“Πολύ άγχος, πολλά νεύρα και πολλή ένταση εμφανίζει τις τελευταίες ημέρες ο κος Μητσοτάκης, όπως και η ΝΔ, σε σχέση με την υπόθεση Novartis. Ίσως γιατί η απόδραση από τη χώρα ενός κρίσιμου εμπλεκόμενου στο σκάνδαλο αποφεύχθηκε στο παρά πέντε και δεν θα έχουμε στην υπόθεση αυτή νέο «Χριστοφοράκο» και πιθανά επανάληψη της ατιμωρησίας, όπως στην υπόθεση Siemens”, σχολιάζει το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού

Όπως αναλυτικά αναφέρει το σχόλιο του Μεγάρου Μαξίμου το μεσημέρι της Πέμπτης:

“Πολύ άγχος, πολλά νεύρα και πολλή ένταση εμφανίζει τις τελευταίες ημέρες ο κος Μητσοτάκης, όπως και η ΝΔ, σε σχέση με την υπόθεση Novartis.  Ίσως γιατίη απόδραση από τη χώρα ενός κρίσιμου εμπλεκόμενου στο σκάνδαλο αποφεύχθηκε στο παρά πέντεκαι δεν θα έχουμε στην υπόθεση αυτή νέο «Χριστοφοράκο» και πιθανά επανάληψη της ατιμωρησίας, όπως στην υπόθεση  Siemens.

Ίσως πάλι, γιατί κάτι γνωρίζει και ανησυχεί. Σε κάθε περίπτωση του συνιστούμε ψυχραιμία και εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη.

Και επειδή του αρέσει για το θέμα αυτό να βγάζει και δηλώσεις στην αγγλική γλώσσα, θα τον παρακαλέσουμε αν μπορεί να μας μεταφράσει τη λαϊκή παροιμία «φωνάζει ο κλέφτης,  να φοβηθεί ο νοικοκύρης».

Χρόνια πολλά και καλή χρονιά!”.

Η δήλωση Μητσοτάκη

Νωρίτερα την Πέμπτη, ο πρόεδρος της ΝΔ, με εμφανή τα σημάδια πανικού για τις εξελίξεις στην υπόθεση του σκανδάλου Novartis, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Όσα συμβαίνουν τις τελευταίες μέρες συνιστούν πρωτοφανή υπονόμευση των δημοκρατικών μας θεσμών και απειλούν ευθέως την διάκριση των εξουσιών στη χώρα μας. 

Δεν μπορεί να γίνεται ανεκτό σε ένα Κράτος Δικαίου εν ενεργεία υπουργός να απειλεί ονομαστικά εισαγγελείς και ανακριτές ότι δεν επιτελούν την αποστολή τους, όπως ο ίδιος θα επιθυμούσε, και ο πρωθυπουργός να τον καλύπτει. Ούτε μπορεί να γίνει ανεκτό σε ένα  Κράτος Δικαίου να χαρακτηρίζεται από την Δικαιοσύνη προστατευόμενος μάρτυρας πρόσωπο που βαρύνεται με κατηγορίες, ενώ ο νόμος ρητά το απαγορεύει. 

Θέλω να διαβεβαιώσω τους πολίτες ότι θα διαφυλάξω με όλες μου τις δυνάμεις το κύρος και την αξιοπιστία των θεσμών μας. Και καλώ τους επικεφαλής όλων των δημοκρατικών δυνάμεων της χώρας να αποτρέψουμε από κοινού την επιχειρούμενη θεσμική εκτροπή, την οποία πλέον και οι ίδιοι οι δικαστές επισημαίνουν. Καλώ, τέλος, όλους τους δικαστικούς λειτουργούς να υψώσουν ανάστημα και να αποκαταστήσουν το κύρος και την ανεξαρτησία της Ελληνικής Δικαιοσύνης».

Φρόντισε, μάλιστα, να μεταφέρει τους ισχυρισμούς του και στα αγγλικά, μέσω twitter:

Ο κ. καθηγητής του #Novartis_Gate που ήθελε να γίνει «Χριστοφοράκος»

Θυμίζουμε ότι η πολιτική αντιπαράθεση έχει κορυφωθεί μετά την είδηση ότι ο  εμπλεκόμενος στην υπόθεση της φαρμακοβιομηχανίας Novartis, Νίκος Μανιαδάκης, ο οποίος έχει διατελέσει άτυπος σύμβουλος πρώην υπουργών Υγείας που ελέγχονται από τους εισαγγελείς κατά της Διαφθοράς και επιχείρησε να διαφύγει από την Ελλάδα παραμονές της Πρωτοχρονιάς, βρίσκεται αντιμέτωπος με το κακούργημα της παθητικής δωροδοκίας υπό τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου 1608/50 περί καταχραστών του Δημοσίου βρίσκεται τελικά 

Ο πρώην σύμβουλος φέρεται να ήταν ένας από τους τρεις προστατευόμενους μάρτυρες που κατέθεσαν στοιχεία για την υπόθεση της φαρμακοβιομηχανίας, πλην όμως τέθηκε στο στόχαστρο των εισαγγελέων καθώς φαίνεται να προέκυψαν σε βάρος του στοιχεία για χρηματικά ποσά που κατά την εισαγγελική έρευνα σχετίζονται με τις αθέμιτες πρακτικές της Novartis προκειμένου να αποκτήσει κυρίαρχο ρόλο στην αγορά φαρμάκου.

Αναλυτικα, όπως αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα στο Left.gr, την Πέμπτη 3/1:

Όπως αναφέρει στο πρωτοσέλιδό της η ΑΥΓΗ, κατέρρευσε το αφήγημα της Ν.Δ. περί σκευωρίας και “κουκουλοφόρων μαρτύρων”. Υπουργοί της γνώριζαν και συνεργάστηκαν με τον πρώτο που “έβγαλε” την “κουκούλα”

Ο Άδ. Γεωργιάδης στην απελπισμένη του προσπάθεια να ακυρώσει τις διαδικασίες διερεύνησης του σκανδάλου απειλεί και υιοθετεί, όπως και ο Αντ. Σαμαράς, τον “κουκουλοφόρο” τον οποίο θα έστελνε στη Δικαιοσύνη…

Την ίδια ώρα τα φίλια προς την αντιπολίτευση ΜΜΕ δημοσιέυουν “αγιογραφίες” του πολυτάλαντου κ. καθηγητή Ν. Μανιαδάκη.

Στην πραγματικότητα, παρακολουθούμε έναν άνθρωπο, ο οποίος είχε μπει αυτοβούλως σε καθεστώς προστατευόμενου μάρτυρα για την υπόθεση Novarits, να αλλάζει τη στάση του μόλις διαπιστώνει ότι έχουν προκύψει στοιχεία εις βάρος του.

Αποφασίζει να φύγει στο εξωτερικό. Του απαγορεύεται η έξοδος από τη χώρα και του ασκείται δίωξη για παθητική δωροδοκία. Κι αυτός αρχίζει να δίνει συνεντεύξεις σε μέσα φιλικά προς τη Ν.Δ. (ΣΚΑΪ και “Πρώτο Θέμα”) και να καταγγέλλει ότι η Δικαιοσύνη του άσκησε πιέσεις και ότι η διερεύνηση της υπόθεσης υπηρετεί πολιτικές σκοπιμότητες.

Από προστατευόμενος μάρτυρας… κατηγορούμενος

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ από το Εφετείο, ήταν θέμα ημερών για την Εισαγγελία Διαφθοράς η ανάκληση της ιδιότητας του προστατευόμενου μάρτυρα για τον σύμβουλο πρώην υπουργών Υγείας, ο οποίος μάλιστα φέρεται να ήταν από τους πρώτους ή και ο πρώτος που ζήτησε να καταθέσει για την υπόθεση. Ο άλλοτε σύμβουλος έλαβε το όνομα «Γιάννης Αναστασίου» και φέρεται να έχει μιλήσει στους Εισαγγελείς για πολλές πτυχές της υπόθεσης Novartis, για τη φαρμακευτική δαπάνη και τις «πρακτικές επιρροής» για τις οποίες ελέγχεται η βιομηχανία.

Φαίνεται επίσης να είχε προσδιορίσει το ποσό των παράνομων χρημάτων που, κατά τον ίδιο, διακινήθηκε από τη Novartis την πενταετία 2010- 2015 σε 1,8 δισ. ευρώ. Ωστόσο, ο «Γιάννης Αναστασίου» φαίνεται να κάνει γενικόλογες αναφορές όσον αφορά τα πρόσωπα και τα γεγονότα που συνδέονται με τα χρήματα αυτά. Οι πληροφορίες που έρχονται από το Θέμιδος Μέλαθρον, μάλιστα, αναφέρουν πως ο μάρτυρας Αναστασίου, παρέλειψε να αναφερθεί στον δικό του ρόλο στην όλη υπόθεση.

Έτσι, κατά δικαστικές πηγές, όταν προέκυψαν πριν από λίγο καιρό συγκεκριμένα στοιχεία που σχετίζονται με το θέμα παράνομων χρημάτων οι Εισαγγελείς Διαφθοράς έλαβαν απόφαση να στερήσουν αμέσως μετά τις γιορτές από τον πρώην σύμβουλο την ιδιότητα του προστατευόμενου μάρτυρα. Σύμφωνα με δικαστικές πηγές, ο σχεδιασμός των Εισαγγελέων ακυρώθηκε όταν ο «Γιάννης Αναστασίου» θέλησε να φύγει με την οικογένεια του στο εξωτερικό.

Σύμφωνα με την υπεράσπισή του, για το εν λόγω ταξίδι ήταν ενήμερες οι αρχές, σύμφωνα όμως με πληροφορίες από το Εφετείο και τον Άρειο Πάγο, το επικείμενο ταξίδι ή μετακόμιση του «Αναστασίου», της οικογένειάς του και της οικοσκευής τους, όχι μόνο γνωστό δεν ήταν, αλλά αντιθέτως προκάλεσε πολύωρες διαβουλεύσεις των αρμόδιων Εισαγγελέων και της Αστυνομίας σχεδόν όλη τη ημέρα της προπαραμονής της Πρωτοχρονιάς.

Έτσι, τα σύνορα έκλεισαν με εισαγγελική διάταξη ενόσω ο «Γιάννης Αναστασίου» βρισκόταν στο «Ελευθέριος Βενιζέλος», ενώ μέσα σε λίγες ώρες φαίνεται να ανακλήθηκε η ιδιότητα του προστατευόμενου μάρτυρα. Σχεδόν ταυτόχρονα ασκήθηκε σε βάρος του ποινική δίωξη για παθητική δωροδοκία υπό τις περιστάσεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου και στη θέση του «Γιάννη Αναστασίου» στη δικογραφία προστέθηκε το κανονικό όνομα του πρώην συμβούλου υπό την ιδιότητα του κατηγορουμένου με το φάκελο να έχει ήδη διαβιβαστεί στον ανακριτή Διαφθοράς.

Η πίεση που κατήγγειλε ο Μανιαδάκης ήταν τελικώς καταθέσεις μαρτύρων

Με μια πολύ σοβαρή παραδοχή που τινάζει στον αέρα την επιχειρηματολογία περί πιέσεων που δέχθηκε από τους εισαγγελείς προκειμένου να καταθέσει για πολιτικά πρόσωπα και συγκεκριμένα για τους Άδ. Γεωργιάδη, Γ. Στουρνάρα, Αν. Σαμαρά, εμφανίστηκε σε συνέντευξη του στον ΣΚΑΪ ο Ν. Μανιαδάκης.

Ο κατηγορούμενος πλέον για την υπόθεση της Novartis παραδέχτηκε πως η υποτιθέμενη άσκηση πίεσης από τους εισαγγελείς ουσιαστικά προήλθε από την ανάγκη να απαντήσει σε καταθέσεις άλλων προστατευόμενων μαρτύρων που τον εμφανίζουν ότι δωροδόκησε τα συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα.

Δηλαδή, δυο μάρτυρες πριν από αυτόν και πριν την προσπάθεια φυγής του στο εξωτερικό είχαν καταθέσει πως ο Ν. Μανιαδάκης ήταν αυτός που χρημάτιζε τους πολιτικούς. Έτσι οι εισαγγελείς του ζήτησαν να καταθέσει αν όλα αυτά ισχύουν.

Στη συνέντευξή του ο Μανιαδάκης δεν μπόρεσε να εξηγήσει γιατί επέλεξε να καταθέσει ως προστατευόμενος μάρτυρας ενώ κατά τη δήλωσή του προσέτρεξε απλώς να καταθέσει ως τεχνοκράτης.

Δεν μπόρεσε επίσης να εξηγήσει γιατί και οι Αμερικάνοι του ζητούσαν να γίνει προστατευόμενος μάρτυρας και τελικά για ποιον λόγο έχει καταθέσει στο FBI εφόσον ήταν απλώς ένας… τεχνοκράτης.

Παρά το φιλικό δημοσιογραφικό περιβάλλον που δεν τον πίεσε για τις λεπτομέρειες όσων παρέθετε έγινε εμφανές ότι ο Μανιαδάκης επέλεξε να καταθέσει με «κουκούλα», όπως έλεγαν οι μέχρι πρότινος αντίπαλοί του, για λόγους που δεν μπόρεσε να εξηγήσει.

Επίσης, ο Ν. Μανιαδάκης που ούτε λίγο ούτε πολύ είπε ότι… είδε φως στην Εισαγγελία και μπήκε για να βοηθήσει ως τεχνοκράτης, απέκρυψε ότι μετά το άνοιγμα των λογαριασμών του από τις εισαγγελικές αρχές βρέθηκε με μαύρο χρήμα στην κατοχή του το οποίο προκειμένου να νομιμοποιήσει πλήρωσε πρόστιμο που ξεπερνά το μισό εκατομμύριο.

Η δε εμφάνισή του στις εισαγγελικές αρχές δεν έγινε καθόλου οικειοθελώς όπως το εμφανίζει αλλά εξαιτίας δημοσιεύματος του Hot Doc το 2012, που αποκάλυπτε τη σχέση εταιριών της συζύγου του με φαρμακευτικές εταιρίες ενώ ο ίδιος ήταν σύμβουλος υπουργών. Μάλιστα και στην έκθεσή του το FBI τον υποδεικνύει ως πρόσωπο-κλειδί στο σκάνδαλο Novartis. Και γι’ αυτόν τον λόγο έγινε η προσέγγισή του από τον δικηγόρο Παύλο Σαράκη, ο οποίος συνεργαζόταν με τις αμερικανικές αρχές για το ελληνικό κομμάτι του σκανδάλου.

Ο κ. Μανιαδάκης δεν απάντησε γιατίν όπως υποστήριξεν εκτός από τις ελληνικές εισαγγελικές αρχές και το FBI, τον πίεζε να καταθέσει ενταγμένος σε πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων. Στην… προστατευμένη του τηλεοπτική εμφάνιση αποσιώπησε (και η δημοσιογράφος δεν ρώτησε) και όλα τα ενοχοποιητικά στοιχεία που έχει καταθέσει εναντίον του Μάριου Σαλμά, του Άδωνι Γεωργιάδη και του Ανδρέα Λοβέρδου.

Επίσης είναι πολύ σημαντικό ότι ο κ. Μανιαδάκης παραδέχτηκε ότι θα έφευγε μόνιμα στο εξωτερικό αλλά θα δήλωνε στη διάθεση των εισαγγελικών αρχών.

Τα ερωτήματα που έμειναν αναπάντητα

  • – Ισχύουν ή όχι τα όσα είχε δημοσιεύσει το περιοδικό Hot Doc από το 2012, σύμφωνα με τα οποία η σύζυγός του Νίκου Μανιαδάκη είχε εταιρία που εισέπραττε ποσά από φαρμακοβιομηχανίες για διάφορες μελέτες, ενώ εκείνος λειτουργούσε ως διαπραγματευτής του δημοσίου με τις ίδιες εταιρίες φαρμάκων; Και, αργότερα, δραστηριοποιείτο επίσης ως διαπραγματευτής με την τρόικα για το θέμα του φαρμάκου;
  • – Ισχύουν οι πληροφορίες, από το δικαστικό ρεπορτάζ, ότι μετά το άνοιγμα των λογαριασμών του από τις εισαγγελικές αρχές βρέθηκαν στην κατοχή του μεγάλα χρηματικά ποσά τα οποία δεν μπορούσε να δικαιολογήσει; Και ότι, προκειμένου να τα νομιμοποιήσει, πλήρωσε πρόστιμο που ξεπερνά τι 500 χιλιάδες ευρώ;
  • – Ισχύει ότι αποφάσισε να μετακομίσει μόνιμα στο εξωτερικό όταν οι εισαγγελικές αρχές του γνωστοποίησαν ότι υπάρχει συμπληρωματική κατάθεση άλλου μάρτυρα, ο οποίος υπέδειξε τον Νίκο Μανιαδάκη ως τον μεσάζοντα μεταξύ των φαρμακευτικών εταιριών, ανάμεσά τους και της Novartis, με τους εκάστοτε υπουργούς Υγείας; Και ότι επίσης υπήρχαν καταθέσεις άλλων μαρτύρων που κατήγγειλαν ότι χρηματιζόταν;
  • – Πριν αποφασίσει την μόνιμη αναχώρηση για το εξωτερικό – που οδήγησε και στην απαγόρευση εξόδου του από την χώρα – γνώριζε ή δεν γνώριζε πως το FBI είχε συστήσει στις ελληνικές αρχές την άρση του καθεστώτος προστατευόμενου μάρτυρα για το πρόσωπό του, καθώς θεωρούσε ότι είχε καίρια εμπλοκή στην υπόθεση;
  • – Ποια στοιχεία έδωσε (ή δεν έδωσε) είτε στις ελληνικές είτε στις αμερικανικές αρχές για το ποιοι διακινούσαν το παράνομο χρήμα και τις μίζες της Novartis; Ο ίδιος φέρεται να είχε δηλώσει στην κατάθεσή του ότι την δεκαετία 2010-215 διακινήθηκαν από την Novartis παράνομα χρήματα ύψους 1,8 δις ευρώ. Αφού γνώριζε το ακριβές ποσό της διακίνησης μαύρου χρήματος, δεν γνώριζε και ποιοι ήταν οι διακινητές;
  • – Αφού, όπως υποστήριξε στις χθεσινές συνεντεύξεις του δεν είχε καμία σχέση και εμπλοκή στην τιμολόγηση φαρμάκων κατά το επίμαχο διάστημα, πως δικαιολογούνται τα e-mails (13 στον αριθμό) που είχε ανταλλάξει το 2013-2014 με τον τότε υπουργό Υγείας Αδωνι Γεωργιάδη ακριβώς για το θέμα της διαμόρφωσης των τιμών των φαρμάκων; Τα e-mails, τα οποία είχε φέρει στην δημοσιότητα η Εφημερίδα των Συντακτών, περιλάμβαναν ακόμη και τελικό προς υπογραφή σχέδιο που αφορούσε διατάξεις τιμολόγησης φαρμάκων (αριθμ. οικ. 325/5851/Γ.Π./20.1.2014).

Και τα «ερωτήματα» της ΝΔ μετά την κατάρρευση του αφγηγήματος περί «σκευωρίας»

Από την άλλη, σειρά ερωτημάτων θέτει η ΝΔ, προσπαθώντας να αποπροσανατολίσει τη συζήτηση:

«1. Ισχύει ή όχι η δημόσια καταγγελία του κ. Μανιαδάκη ότι η εισαγγελία διαφθοράς τού άσκησε έντονες πιέσεις προκειμένου να ενοχοποιήσει τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα και τον αντιπρόεδρο της ΝΔ Άδωνι Γεωργιάδη, ενώ ο ίδιος εξ αρχής δήλωνε ότι δεν έχει τίποτα να καταθέσει εναντίον τους.

2. Ισχύει ή όχι ότι βρέθηκε ξαφνικά από μάρτυρας κατηγορούμενος γιατί αρνήθηκε να ενοχοποιήσει τους πολιτικούς που του ζητήθηκε να ενοχοποιήσει;

3. Ισχύει ή όχι ότι η εισαγγελία διαφθοράς ενέταξε παραδόξως τον κ. Μανιαδάκη σε καθεστώς προστατευόμενου μάρτυρα, ενώ γνώριζε ότι κάτι τέτοιο απαγορεύεται εφόσον υπήρχαν μαρτυρίες σε βάρος του;

4. Ισχύει ή όχι ότι οι δήθεν προστατευόμενοι μάρτυρες λόγω κακού συντονισμού των εισαγγελικών αρχών γνώριζαν ο ένας τον άλλον (!), ενώ κάτι τέτοιο είναι ανήκουστο για προφανείς λόγους;

5. Ισχύει ή όχι ότι ενώ ο ίδιος είχε ενημερώσει τις αρχές ότι θα μεταβεί στο εξωτερικό ανταλλάσσοντας μέχρι και ευχές με την εισαγγελία, ξαφνικά εμφανίστηκε ως επιτυχία της κυβέρνησης η δήθεν αποτροπή της διαφυγής του;

Τα ερωτήματα αυτά οφείλουν να τα απαντήσουν οι άμεσα εμπλεκόμενοι και ο νοών νοείτο… Θα επανέλθουμε» καταλήγει η ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας.

Η αντίδραση Σαμαρά

Την ίδια στιγμή, ο πρώην πρωθυπουργός, στον απόηχο της συνέντευξης Μανιαδάκη στο Πρώτο Θέμα, έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter: “Είχα πει ότι επρόκειτο για τη χειρότερη σκευωρία συκοφαντίας και σπίλωσης που έχει υπάρξει ποτέ. Τώρα αρχίζει αυτό να επιβεβαιώνεται πλήρως… Είχα πει ότι «θα τους πάω ως το τέλος». Τώρα όλοι καταλαβαίνουν γιατί…”.

Αναμένουμε με αγωνία αν ο πρώην πρωθυπουργός θα αναφερθεί και σε όσα δήλωσε στον ΣΚΑΪ και στη Σία Κοσιώνη, ο Νίκος Μανιαδάκης όπου παραδέχτηκε ότι η υποτιθέμενη πίεση, που κατήγγειλε, ήταν τελικώς καταθέσεις μαρτύρων…

Πληροφορίες από: Αυγή, Documento

Δείτε ακόμη:

Ο βούρκος των “αρίστων”…

Πηγές του Εφετείου: Η δίωξη στον μάρτυρα «Αναστασίου» για τη Novartis ήταν δρομολογημένη για μετά τις γιορτές

Υπόθεση Novartis: Κατηγορούμενος πλέον για παθητική δωροδοκία ο άλλοτε διοικητής του ΠΑΓΝΗ

Συνελήφθη στο αεροδρόμιο για την υπόθεση Novartis πρώην διοικητής του ΠΑΓΝΗ

Πολάκης για Novartis: Η εμπλοκή του πρώην διοικητή του ΠΑΓΝΗ και ο άλλοτε υπουργός που… τσιρίζει!

Το σκάνδαλο Novartis και ο επί χρόνια διοικητής του ΠΑΓΝΗ, άτυπος σύμβουλος των υπουργών Υγείας της ΝΔ

Η Novartis “φακέλωνε” πολιτικούς!- Ο εχθρός Πολάκης και οι αναφορές σε 2 ακόμα πρόσωπα στην Κρήτη- Ο πιθανοί σύμμαχοι Μητσοτάκης και άλλοι (έγγραφα)

Ο σύμβουλος και πρώην διοικητής του ΠΑΓΝΗ και ο ρόλος της εταιρείας της συζύγου του, γνωστής τραγουδίστριας

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί