Πώς υποδέχτηκε ο πλανήτης τη νέα χρονιά (βίντεο)

Από άκρη σε άκρη ολόκληρος ο κόσμος καλωσόρισε την έλευση του νέου χρόνου στήνοντας γιορτές  με πυροτεχνήματα, μουσική και… γάμους.

Τρεις ώρες μετά την Αυστραλία, την πρώτη μεγάλη χώρα που υποδέχτηκε το 2019 με ένα θεαματικό σόου πυροτεχνημάτων, η Κίνα μπήκε με τη σειρά της στη νέα χρονιά. Την ίδια στιγμή η Ευρώπη περίμενε τη σειρά της για να υποδεχτεί τη νέα χρονιά, παρακολουθώντας τι συμβαίνει στον υπόλοιπο κόσμο.

Αυστραλία

Για να γιορτάσουν την έλευση του 2019, οι Αυστραλοί συγκεντρώθηκαν στον κόλπο του Σίδνεϊ, στη μεγαλύτερη πόλη της χώρας. Ο ουρανός φωτίστηκε από το μεγαλύτερο σόου πυροτεχνημάτων που έχει οργανωθεί ποτέ στην περιοχή.

Επί 12 λεπτά, αλλεπάλληλα πυροτεχνήματα, σε κάθε χρώμα, σχήμα και μέγεθος, προσέφεραν ένα ανεπανάληπτο θέαμα για τους 1,5 εκατομμύριο θεατές, με φόντο την περίφημη, φουτουριστική Όπερα.

Ομαδικός γάμος στην Ινδονησία

Αντί για σόου, που ακυρώθηκαν σε ένδειξη πένθους, μετά το τσουνάμι που έπληξε την επαρχία Μπάντεν, η Τζακάρτα επέλεξε να οργανώσει τον ομαδικό γάμο 500 ζευγαριών.

Η βραδιά του ρεβεγιόν επελέγη για τον γάμο ώστε “όλος ο κόσμος να μπορέσει να γιορτάσει” μαζί με τα ευτυχισμένα ζευγάρια, εξήγησε ο κυβερνήτης Ανιες Μπασουένταν.

“Είμαι ευτυχισμένη, πραγματικά ευτυχισμένη”, δήλωσε μια από τις νεαρές νύφες.

 

Νικητής ο Μεϊγουέδερ

Στην Ιαπωνία, η βραδιά σημαδεύτηκε από από τον πολυαναμενόμενο αγώνα του Αμερικανού σούπερ-σταρ Φλόιντ Μεϊγουέδερ με τον νεαρό Ιάπωνα πρωταθλητή του κικμπόξινγκ, Τενσίν Νασουκάβα. Νικητής, ο πρώτος, που σχολίασε ότι “διασκέδασε πολύ”. Αλλά διευκρίνισε ότι δεν σκοπεύει να επανέλθει στην ενεργό δράση και ότι συμμετείχε “μόνο και μόνο για να ευχαριστήσει τους οπαδούς του στην Ιαπωνία”.

Στη Σεούλ της Νότιας Κορέας, χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν για να παρακολουθήσουν ένα σόου με λέιζερ και πυροτεχνήματα την ώρα που οι καμπάνες σήμαιναν στο Δημαρχείο, σηματοδοτώντας την έλευση του 2019.

 

Μέτρα ασφαλείας

Τα μέτρα ασφαλείας στις εορταστικές εκδηλώσεις, από τα νησιά Φίτζι μέχρι το Βερολίνο και το Ρίο, ήταν και φέτος αυξημένα. Στο Παρίσι είχε καθοριστεί μια περίμετρος ασφαλείας γύρω από τα Ηλύσια Πεδία ενώ έλεγχοι έγιναν και στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Τα “κίτρινα γιλέκα” βγήκαν επίσης στους δρόμους σε ένα κλίμα εορταστικό, χωρίς βία.

Στην τηλεοπτική ομιλία του για το Νέο Έτος, ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κάλεσε τους Γάλλους να πάψουν “να χάνουν την υπόληψή τους ή να δίνουν την εντύπωση πως η Γαλλία είναι μια χώρα όπου η αλληλεγγύη δεν υφίσταται, όπου πρέπει πάντα να δαπανάμε περισσότερα”.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο θυμός των κίτρινων γιλέκων (τα οποία δεν κατονόμασε) έδειξε κυρίως πως “δεν είμαστε παραιτημένοι”. Ο αρχηγός του κράτους ανακοίνωσε επίσης πως “μέσα σε μερικές ημέρες» θα γράψει στους Γάλλους για να αποσαφηνίσει το περίγραμμα της μεγάλης «εθνικής συζήτησης” που θα ξεκινήσει στην αρχή της χρονιάς.

 

Αυξημένα ήταν τα μέτρα και στο Λονδίνο, που γιόρτασε μία ώρα αργότερα, με ένα σόου πυροτεχνημάτων στο Λόντον Άι, υπό τους ήχους Ευρωπαίων μουσικών, καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο, παρά το Brexit, ήθελε να τιμήσει τους δεσμούς του με την Ευρώπη.

Στο μήνυμά της για το Νέο Έτος, η βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι κάλεσε το κοινοβούλιο να υποστηρίξει τη συμφωνία της για το Brexit ώστε το Ηνωμένο Βασίλειο να μπορέσει «να περάσει σ’ ένα νέο στάδιο» και να ξεπεράσει τις διαιρέσεις.

 

 

Νέα Υόρκη

Η «κρυστάλλινη σφαίρα» που σηματοδοτεί την αλλαγή του χρόνου από το 1907 έπεσε και πάλι, στις 7 το πρωί της Τετάρτης (ώρα Ελλάδας), σε μια γιορτή που φέτος ήταν αφιερωμένη στην ελευθεροτυπία.

Για πρώτη φορά στα χρονικά πάντως, η αστυνομία της Νέας Υόρκης χρησιμοποίησε ένα μη επανδρωμένο, τηλεκατευθυνόμενο αεροπλάνο για να παρακολουθεί το πλήθος. Η κάμερά του ήταν μία από τις 1.200 που έχουν τοποθετηθεί από τις αρχές στο πλαίσιο των μέτρων ασφαλείας που ελήφθησαν.

Επιθέσεις στο Μάντσεστερ και το Τόκιο

Η ευρωπαϊκή νύκτα σφραγίσθηκε από μια επίθεση με μαχαίρι που προκάλεσε τρεις τραυματίες στο Μάντσεστερ, στη βορειοδυτική Αγγλία. Ο δράστης συνελήφθη. Ο Σαμ Κλακ, αυτόπτης μάρτυρας του επεισοδίου και παραγωγός του BBC, δήλωσε πως τον άκουσε να φωνάζει “Αλλάχ” πριν από την επίθεση και στη διάρκειά της.

Στο Τόκιο, ένας 21χρονος Γιαπωνέζος, ο Καζουχίρο Κουσάκαμπε, τραυμάτισε εννέα ανθρώπους, έναν από τους οποίους σοβαρά, ρίχνοντας το αυτοκίνητό του πάνω στο πλήθος σε πεζόδρομο της πρωτεύουσας. Είχε «την πρόθεση να σκοτώσει», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος της αστυνομίας. Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο NHK, ο Κουσάκαμπε δήλωσε στην αστυνομία πως ενήργησε «σε αντίποινα για την ποινή του θανάτου», χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ, tvxs.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί