Ανάρπαστα τα μανιτάρια στα βουνά της Κρήτης – Πώς τα μαζεύουμε σωστά για να συνεχίσουν να βγαίνουν

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος η εποχή για το μάζεμα μανιταριών έχει ξεκινήσει και μαζί της φέρνει και αρκετά παράπονα αφού φαίνεται πως το «σπορ» απευθύνεται σε ολοένα και λιγότερους αφού τα βουνά έχουν ρημάξει από τους πρώτους που ξέρουν τα καλά σημεία και οι υπόλοιποι δεν βρίσκουν τίποτα!

Ο Μιχάλης Παπαδοπετράκης, περιβαλλοντολόγος, μίλησε στο Ράδιο Λασίθι και έδωσε μερικές συμβουλές για το πως θα πρέπει να γίνεται με υπεύθυνο τρόπο το μάζεμα των μανιταριών, ώστε και να μην καταστρέφονται αλλά και να φυτρώνουν ξανά μέσα στην ίδια σεζόν.

Πράγματα που όπως λέει οι περισσότεροι δεν τα γνωρίζουν και αυτός είναι ο λόγος που δημιουργούνται προβλήματα. Τα βασικό πράγμα που πρέπει κάποιος να κάνει είναι να προσέχει να μην διαταράσσει τον τρόπο που αναπαράγονται τα μανιτάρια, κι αυτό γίνεται με το να αφήνει πίσω του τις πευκοβελόνες που μπορεί να σήκωσε για να βρει τα μανιτάρια, να μην σκάβει βαθιά καταστρέφοντας τις ρίζες από θάμνους που πάνω τους φυτρώνουν τα μανιτάρια, αφού αν καταστραφεί ο θάμνος σταματά και η αναπαραγωγή μανιταριών στις ρίζες του.

Επίσης βασικό είναι να μην χρησιμοποιεί ποτέ κανείς πλαστικές σακούλες όταν τους μαζεύει, αλλά να προτιμά καλάθια ή κουβάδες στους οποίους θα έχει ανοίξει τρύπες στο κάτω μέρος, ώστε κατά την μεταφορά των μανιταριών να πέφτουν ξανά στο έδαφος οι σπόροι των μανιταριών.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί