Μετά…. το μεσημέρι τα Χριστούγεννα στην Κρήτη, με καταιγίδες, κρύο και χιόνια στα ορεινά

Ένα ψυχρό μέτωπο αναμένεται να σαρώσει τα Χριστούγεννα ολόκληρη τη χώρα από βορρά προς νότο, με εξαιρετικά μεγάλη ταχύτητα, σύμφωνα με την μετεωρολογική υπηρεσία meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ).

Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία, το μέτωπο στις 03:00 τα ξημερώματα της Τρίτης θα βρίσκεται στη Μακεδονία, ενώ στις 3 μετά το μεσημέρι θα προσεγγίζει την Κρήτη, διανύοντας περίπου 600 χιλιόμετρα σε χρονικό διάστημα 12 ωρών, κινούμενο δηλαδή κατά μέσο όρο με ταχύτητα 50 χιλιομέτρων την ώρα.

Δείτε ακόμη: 

ΕΜΥ: Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού με χιόνια – Πότε θα χιονίσει στην Κρήτη

Χριστούγεννα με χιόνια στα ορεινά της Κρήτης (βίντεο)

Έτσι, τα Χριστούγεννα, αναμένεται σημαντική επιδείνωση του καιρού, με κατά τόπους έντονα φαινόμεναΒροχές ή χιονόνερο θα εκδηλωθούν στα πεδινά και καταιγίδες κυρίως στη νότια χώρα και στα νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου, ενώ στο Αιγαίο θα επικρατήσουν θυελλώδεις βοριάδες με εντάσεις που θα φτάνουν τα οκτώ μποφόρ και ενδεχομένως τοπικά τα εννέα μποφόρ.

Χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν στα ορεινά και ημιορεινά ηπειρωτικά, καθώς και σε περιοχές της Κεντρικής και Βόρειας Ελλάδας με χαμηλότερο υψόμετρο. Κατά τόπους θα σημειωθεί χιονόστρωση, ιδιαίτερα στη Δυτική Μακεδονία όπου θα χιονίσει σε όλες τις περιοχές. Η θερμοκρασία θα σημειώσει ραγδαία πτώση από βορρά προς νότο, η οποία αναμένεται να λάβει χώρα σε μικρό χρονικό διάστημα.

Σταδιακά ο καιρός στη Δυτική και Βόρεια Ελλάδα θα παρουσιάσει βελτίωση και μέχρι αργά το βράδυ τα φαινόμενα θα περιοριστούν στα ανατολικά και νότια ηπειρωτικά, στην Εύβοια και στη Χαλκιδική, Παράλληλα, από τις απογευματινές ώρες βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν στις Κυκλάδες και στην Κρήτη, ενώ πυκνές χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν στα ορεινά της Κρήτης.

Την Τετάρτη βροχές ή χιονόνερο θα εκδηλωθούν κυρίως στην Ανατολική Στερεά, στην Εύβοια, στις Σποράδες, στις Κυκλάδες και στην Κρήτη ενώ παροδικές χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν σε ορεινά και ημιορεινά τμήματα, καθώς και σε περιοχές της Ανατολικής Στερεάς και της Εύβοιας με χαμηλότερο υψόμετρο.

Στην Αττική ανήμερα τα Χριστούγεννα αναμένονται νεφώσεις με τοπικές βροχές και ενδεχομένως πρόσκαιρες καταιγίδες, ενώ παροδικές χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν στα γύρω ορεινά και προοδευτικά σε ημιορεινά τμήματα του νομού. Από τις νυκτερινές ώρες και κατά τη διάρκεια της Τετάρτης χιονόπτωση είναι πιθανό να εκδηλώνεται κατά περιόδους και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο κυρίως στα βόρεια και δυτικά τμήματα του νομού. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις σχεδόν μέτριοι έως μέτριοι και κατά περιόδους τοπικά ισχυροί έξι μποφόρ.

Η θερμοκρασία τα Χριστούγεννα στην πόλη της Αθήνας θα κυμανθεί από πέντε έως εννέα βαθμούς, με τις μέγιστες να σημειώνονται τις πρωινές ώρες, ενώ την Τετάρτη δεν θα ξεπεράσει τους πέντε έως έξι βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια οι θερμοκρασίες θα διατηρηθούν δύο έως τρεις βαθμούς χαμηλότερα.

Την Πέμπτη ο καιρός αναμένεται βελτιωμένος σε όλη τη χώρα, όμως η θερμοκρασία θα παραμείνει σε σχετικά χαμηλά επίπεδα.

Αναλυτικά η πρόγνωση για ολόκληρη τη χώρα

Αττική

Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και από το απόγευμα χιονοπτώσεις στα ορεινά. Τη νύχτα θα χιονίσει και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο (ενδεικτικό υψόμετρο 500 μέτρα).

Άνεμοι: Βόρειοι 4 με 6 και στα ανατολικά τοπικά 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 06 έως 10 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλονίκη

Καιρός: Νεφώσεις με βροχές ή χιονόνερο. Χιόνια στα ορεινά άλλα και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο (ενδεικτικό υψόμετρο 300 με 500 μέτρα). Σταδιακή βελτίωση από το μεσημέρι.

Άνεμοι: Βορειοδυτικοί 6 με 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 01 έως 06 βαθμούς Κελσίου. Νέα πτώση από τη νύχτα προς την Τετάρτη

Μακεδονία, Θράκη

Καιρός: Νεφώσεις με βροχές ή χιονόνερο. Χιόνια στα ορεινά άλλα και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο (ενδεικτικό υψόμετρο 300 με 500 μέτρα). Τη νύχτα τα φαινόμενα θα σταματήσουν.

Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στην κεντρική Μακεδονία τοπικά 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 00 έως 08 βαθμούς Κελσίου. Νέα πτώση τη νύχτα προς την τέταρτη.

Νησιά ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος

Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά άλλα και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο (ενδεικτικό υψόμετρο 300 με 500 μέτρα) της Ηπείρου και βαθμιαία της δυτικής Στερεάς και της δυτικής Πελοποννήσου. Από το βράδυ σταδιακά τα φαινόμενα θα σταματήσουν.

Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 5 με 7 και στο Ιόνιο τοπικά 8 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 05 έως 15 βαθμούς Κελσίου. Στην ήπειρο κατά τόπους 6 με 8 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος

Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές ή χιονόνερο. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά άλλα και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο (ενδεικτικό υψόμετρο 300 με 500 μέτρα) αρχικά της Θεσσαλίας και βαθμιαία και των υπολοίπων περιοχών. Τη νύχτα τα φαινόμενα στην ανατολική Στερεά, την Εύβοια και την ανατολική Πελοπόννησο θα ενταθούν.

Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 5 με 7 και στα ανατολικά τοπικά 8 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 04 έως 10 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Κυκλάδες, Κρήτη

Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και από το βράδυ χιόνια στα ορεινά.

Άνεμοι: Δυτικοί νοτιοδυτικοί 5 με 7 και γρήγορα βόρειοι 6 με 8 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 09 έως 18 βαθμούς Κελσίου. Σε αισθητή πτώση από το απόγευμα.

Νησιά ανατολικού αιγαίου, Δωδεκάνησα

Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές. Χιόνια στα ορεινά των νησιών του βορείου Αιγαίου.

Άνεμοι: Στα βόρεια βορειοανατολικοί 6 με 8 μποφόρ. Στα νότια δυτικοί νοτιοδυτικοί 5 με 7 μποφόρ και από το βράδυ βόρειοι με την ίδια ένταση.

Θερμοκρασία: Στα βόρεια από 04 έως 08 και στα νότια από 09 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

Ζάκυνθος

Καιρός: Νεφώσεις με πρόσκαιρες βροχές.

Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 6 με 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 08 έως 14 βαθμούς Κελσίου.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί