«Η διαταγή για τη Συρία υπεγράφη», η Τουρκία συγκεντρώνει δυνάμεις στα σύνορα

Η διαταγή η οποία προβλέπει την αποχώρηση των ανδρών των ένοπλων δυνάμεων των ΗΠΑ από τη Συρία υπεγράφη, δήλωσε την Κυριακή εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου.  «Η διαταγή για τη Συρία υπεγράφη», είπε ο εκπρόσωπος, χωρίς να υπεισέλθει σε περισσότερες λεπτομέρειες.

«Ο πρόεδρος Τραμπ δεν πρόκειται να αλλάξει γνώμη»

Παράλληλα, όπως μεταδίδει το ABC News, ο επερχόμενος υπηρεσιακός προσωπάρχης του Λευκού Οίκου Μικ Μαλβέινι δήλωσε ότι ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δεν πρόκειται να αλλάξει γνώμη σχετικά με την αποχώρηση των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων από την Συρία, ακόμη και μετά τις παραιτήσεις του υπουργού Άμυνας αλλά και υψηλόβαθμου Αμερικανού διπλωμάτη που είχε την ευθύνη των επιχειρήσεων κατά του Ισλαμικού Κράτους, .

“Υπάρχει κάποια πιθανότητα ο πρόεδρος να αλλάξει γνώμη αντιστρέφοντας την πορεία των εξελίξεων;” ρώτησε ο Τζόναθαν Καρλ που καλύπτει τον Λευκό Οίκο για λογαριασμό του ABC News, στην εκπομπή “This Week” όπου χθες ήταν καλεσμένος ο Μαλβέινι. “Όχι. Νομίζω ότι ο πρόεδρος έχει δηλώσει από την αρχή ότι δεν επιθυμεί την παραμονή μας στην Συρία για πάντα. Βλέπετε τώρα το αποτέλεσμα, μετά από δύο χρόνια σκληρής δουλειάς,” απάντησε χαρακτηριστικά ο Μαλβέινι.

Ο ίδιος θα αντικαταστήσει τον Τζον Κέλι ως προσωπάρχης του Λευκού Οίκου από τη νέα χρονιά. Προηγούμενα έχει διατελέσει διευθυντής του Γραφείου Διαχείρισης και Προϋπολογισμού (OMB).

Ο πρόεδρος Τραμπ είχε ανακοινώσει μέσω Twitter την Πέμπτη ότι ο Τζέιμς Μάτις θα συνταξιοδοτηθεί στα τέλη Φεβρουαρίου.

Στην επιστολή παραίτησής του, ο Μάτις ανέφερε ότι αποχωρεί από την κυβέρνηση ώστε ο πρόεδρος Τραμπ να μπορέσει να έχει ένα νέο μέλος της κυβέρνησης με απόψεις που “ταιριάζουν περισσότερο” με τις απόψεις του προέδρου. Ο Μάτις γνωστοποίησε την παραίτησή του μία ημέρα μετά την ανακοίνωση του Τραμπ για την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από την Συρία ενώ υπήρξαν δημοσιεύματα για προγραμματισμό της αποχώρησης χιλιάδων στρατιωτών από το Αφγανιστάν.

Χθες, ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε μέσω Twitter ότι ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Πάτρικ Σάναχαν θα αναλάβει τα υπηρεσιακά καθήκοντα του υπουργού Άμυνας, από την 1η Ιανουαρίου. “Είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι ο ταλαντούχος αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Πάτρικ Σάναχαν θα αναλάβει την άσκηση των υπηρεσιακών καθηκόντων του υπουργού Άμυνας από την 1η Ιανουαρίου 2019,” έγραψε ο Τραμπ. “Ο Πάτρικ έχει μία μακρά λίστα επιτευγμάτων κατά την θητεία του στο υπουργείο αλλά και προηγούμενα στην Boeing. Θα τα πάει περίφημα,” συμπλήρωσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Ο Μαλβέινι είπε ότι κατά την άποψή του ο πρόεδρος Τραμπ δεν αιφνιδιάστηκε από την παραίτηση του Μάτις, αναφερόμενος σε μία συνέντευξη του Αμερικανού προέδρου στην εκπομπή “60 minutes” του τηλεοπτικού δικτύου CBS, στην οποία είχε χαρακτηρίσει τον Μάτις “Δημοκρατικό κατά κάποιον τρόπο.” Παράλληλα, ο Μαλβέινι δήλωσε ότι δεν έχει λάβει γνώση για κάποια προσπάθεια που έκανε ο Τραμπ προκειμένου να μεταπείσει τον Μάτις να παραμείνει στην θέση του.

“Ο Μάτις κι ο πρόεδρος δεν θα μπορούσαν ποτέ να έχουν την ίδια άποψη,” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μαλβέινι. “Ο πρόεδρος έχει δηλώσει από την προεκλογική εκστρατεία μέχρι σήμερα ότι θέλει να βγούμε από την Συρία. Νομίζω ότι έχει το δικαίωμα να έχει έναν υπουργό Άμυνας που είναι δεσμευμένος στον ίδιο στόχο,” πρόσθεσε ο Μαλβέινι.

Η Τουρκία συγκεντρώνει δυνάμεις στα σύνορα με τη Συρία

Παράλληλα, η Τουρκία συγκεντρώνει νέες στρατιωτικές δυνάμεις στα σύνορά της με την Συρία, στο πλαίσιο των προετοιμασιών της προαναγγελθείσας επίθεσης μετά την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από την περιοχή της βόρειας Συρίας, σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Η αποστολή στρατιωτικών ενισχύσεων συμπίπτει με την προαναφερθείσα ανακοίνωση του αμερικανικού Πενταγώνου για την υπογραφή της διαταγής για την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από την Συρία, την οποία ο Ντόναλντ Τραμπ θέλει «αργή και εξαιρετικά συντονισμένη» από κοινού με την Τουρκία.

Εν τω μεταξύ, ο Ταγίπ Ερντογάν «διαβεβαίωσε» τον Ντόναλντ Τραμπ ότι θα αναλάβει να εξοντώσει ό,τι μένει από την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος στην Συρία μετά την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από την περιοχή και αυτήν την «διαβεβαίωση» ο αμερικανός πρόεδρος θεώρησε αξιόπιστη και χρήσιμη να την επαναλάβει παρεμβάλλοντάς την στην πολεμική που έχει δημιουργήσει στην Ουάσινγκτον η αιφνίδια απόφασή του.

«Ο πρόεδρος της Τουρκίας μού έδωσε διαβεβαιώσεις με πολύ ισχυρές εκφράσεις ότι θα ξεριζώσει ό,τι απομένει από το Ισλαμικό Κράτος στην Συρία. Τα στρατεύματά μας επιστρέφουν στην πατρίδα!», έγραψε στο Twitter ο Τραμπ διευκρινίζοντας ότι είναι πεπεισμένος πως ο ομόλογός του είναι ικανός να τηρήσει τις δεσμεύσεις του.

Προφανώς ο Τραμπ έδωσε λεπτομέρειες για το περιεχόμενο της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε με τον Ερντογάν, κατά την διάρκεια της οποίας οι δύο άνδρες συμφώνησαν να αποφύγουν το κενό εξουσίας στην Συρία μετά την αμερικανική αποχώρηση.

«Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να διασφαλίσουν τον συντονισμό ανάμεσα σε στρατιωτικούς, διπλωμάτες και άλλους αξιωματούχους των χωρών τους για να αποφύγουν το κενό εξουσίας που είναι πιθανόν να καταλήξει στην εκμετάλλευση της αμερικανικής αποχώρησης και της μεταβατικής φάσης στην Συρία», αναφέρει η τουρκική προεδρία σε ανακοίνωσή της.

Ο Ερντογάν δήλωσε επίσης ότι η χώρα του είναι «έτοιμη να προσφέρει υποστήριξη στον σύμμαχό μας στο ΝΑΤΟ στο πλαίσιο της απόφασης αυτής» για την αποχώρηση, σύμφωνα με την ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας.

Ο Τραμπ αποφάσισε την αποχώρηση το συντομότερο δυνατόν των 2.000 αμερικανών στρατιωτικών που έχουν αναπτυχθεί στην βορειοανατολική Συρία, όπου πολεμούν μαζί με τις δυνάμεις του αραβοκουρδικού συνασπισμού, των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων κατά των τζιχαντιστών.

Και οι επικρίσεις συνεχίζονται

Εν τω μεταξύ, όπως αναφέρει το ΑΠΕ – ΜΠΕ, ο Δημοκρατικός Γερουσιαστής Κρις Κουνς χαρακτήρισε την απόφαση του προέδρου Τραμπ για την αποχώρηση των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων από την Συρία, “ένα μεγάλο χριστουγεννιάτικο δώρο” για τους ηγέτες της Ρωσίας και του Ιράν ανοίγοντας δρόμο σε αυτές τις ξένες δυνάμεις να έχουν μεγαλύτερη επιρροή στην περιοχή, σύμφωνα με το “Politico.”

“Νομίζω ότι με την ξαφνική αποχώρηση από την Συρία, ο πρόεδρος Τραμπ δίνει ένα μεγάλο χριστουγεννιάτικο δώρο στον Πούτιν της Ρωσίας και στον Αγιατολολάχ Χαμενεΐ του Ιράν,” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Δημοκρατικός γερουσιαστής από το Ντελάγουερ στην Μάργαρετ Μπρέναν και στην εκπομπή “Face the Nation” του τηλεοπτικού δικτύου CBS.

“Είναι μία ξεκάθαρη ένδειξη για εμένα, όταν υπάρχει μία απόφαση εξωτερικής πολιτικής που χειροκροτείται από τον Βλαντιμίρ Πούτιν και τον Ρεπουμπλικάνο Γερουσιαστή Ραντ Πολ ότι πρόκειται για κακή ιδέα,” δήλωσε ο Κουνς.

Η απόφαση του Τραμπ για αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από την Συρία προκάλεσε συναγερμό στην αμυντική κοινότητα των ΗΠΑ, αλλά και μεταξύ των μελών του Κογκρέσου, τόσο από τους Δημοκρατικούς, όσο κι από τους Ρεπουμπλικάνους, με συνέπεια την παραίτηση του υπουργού Άμυνας Τζέιμς Μάτις, αλλά και του Μπρετ ΜακΓκέρκ, που ήταν ο προεδρικός απεσταλμένος στον διεθνή συνασπισμό κατά του Ισλαμικού Κράτους.

“Σε μία δικομματική βάση, τα μέλη της Γερουσίας παροτρύνουν τον πρόεδρο Τραμπ να επανεξετάσει την απόφασή του, σκεπτόμενος την πιθανότητα τόσο οι στρατηγοί του, όσο και υψηλόβαθμα αμυντικά στελέχη να έχουν δίκιο,” καθώς υποστηρίζουν ότι η αποχώρηση των ΗΠΑ από το θέατρο πολεμικών επιχειρήσεων της Συρίας θα έχει συνέπειες για την εξυπηρέτηση των αμερικανικών συμφερόντων στην περιοχή,” είπε ο Δημοκρατικός γερουσιαστής.

“Δεν πρέπει να πετάξουμε την μπάλα στην εξέδρα. Η επιχείρηση κατά του Ισλαμικού Κράτους, με την συγκρότηση από τις ΗΠΑ μίας διεθνούς συμμαχίας με την συμμετοχή πολλών χωρών βρίσκεται σε τροχιά νίκης προς την ολοκληρωτική καταστροφή του Ισλαμικού Κράτους στην Συρία,” πρόσθεσε ο Κουνς.

Από την πλευρά του, ο Ρεπουμπλικάνος Γερουσιαστής Ραντ Πολ, αφού προειδοποίησε για τους κινδύνους “ενός εκρηκτικού και επεκτατικού πολέμου”, δήλωσε ότι είναι “πολύ υπερήφανος για τον πρόεδρο Τραμπ” κι αναφορικά με την αποχώρηση των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων από την Συρία.

“Ο αμερικανικός λαός έχει κουραστεί από τον πόλεμο,” δήλωσε ο Πολ στην εκπομπή του CNN “State of the Union.” Ο Πολ επικαλέστηκε την ανάγκη δαπανών σε αμερικανικό έδαφος για “δρόμους, γέφυρες, σχολεία,” για τα οποία πρέπει πλέον να ξοδεύονται τα χρήματα που δαπανώνται στις πολεμικές επιχειρήσεις της Συρίας.

 Reuters, AFP, ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί