Αστεροσκοπείο: Ψυχρό μέτωπο θα σαρώσει τα Χριστούγεννα τη χώρα σε μόλις 12 ώρες!

Ένα ψυχρό μέτωπο αναμένεται να σαρώσει τα Χριστούγεννα ολόκληρη τη χώρα από βορρά προς νότο, με εξαιρετικά μεγάλη ταχύτητα, σύμφωνα με την μετεωρολογική υπηρεσία meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ).
Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία, το μέτωπο στις 03:00 της Τρίτης τα ξημερώματα θα βρίσκεται στη Μακεδονία, ενώ στις 15:00 μετά το μεσημέρι θα προσεγγίζει την Κρήτη, διανύοντας περίπου 600 χιλιόμετρα σε χρονικό διάστημα 12 ωρών, κινούμενο δηλαδή κατά μέσο όρο με ταχύτητα 50 χιλιομέτρων την ώρα.
Έτσι, τα Χριστούγεννα, αναμένεται σημαντική επιδείνωση του καιρού, με κατά τόπους έντονα φαινόμενα. Βροχές ή χιονόνερο θα εκδηλωθούν στα πεδινά και καταιγίδες κυρίως στη νότια χώρα και στα νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου, ενώ στο Αιγαίο θα επικρατήσουν θυελλώδεις βοριάδες με εντάσεις που θα φτάνουν τα οκτώ μποφόρ και ενδεχομένως τοπικά τα εννέα μποφόρ.

Χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν στα ορεινά και ημιορεινά ηπειρωτικά, καθώς και σε περιοχές της Κεντρικής και Βόρειας Ελλάδας με χαμηλότερο υψόμετρο. Κατά τόπους θα σημειωθεί χιονόστρωση, ιδιαίτερα στη Δυτική Μακεδονία όπου θα χιονίσει σε όλες τις περιοχές. Η θερμοκρασία θα σημειώσει ραγδαία πτώση από βορρά προς νότο, η οποία αναμένεται να λάβει χώρα σε μικρό χρονικό διάστημα.

Σταδιακά ο καιρός στη Δυτική και Βόρεια Ελλάδα θα παρουσιάσει βελτίωση και μέχρι αργά το βράδυ τα φαινόμενα θα περιοριστούν στα ανατολικά και νότια ηπειρωτικά, στην Εύβοια και στη Χαλκιδική, Παράλληλα, από τις απογευματινές ώρες βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν στις Κυκλάδες και στην Κρήτη, ενώ πυκνές χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν στα ορεινά της Κρήτης.
Την Τετάρτη βροχές ή χιονόνερο θα εκδηλωθούν κυρίως στην Ανατολική Στερεά, στην Εύβοια, στις Σποράδες, στις Κυκλάδες και στην Κρήτη ενώ παροδικές χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν σε ορεινά και ημιορεινά τμήματα, καθώς και σε περιοχές της Ανατολικής Στερεάς και της Εύβοιας με χαμηλότερο υψόμετρο.
Στην Αττική ανήμερα τα Χριστούγεννα αναμένονται νεφώσεις με τοπικές βροχές και ενδεχομένως πρόσκαιρες καταιγίδες, ενώ παροδικές χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν στα γύρω ορεινά και προοδευτικά σε ημιορεινά τμήματα του νομού. Από τις νυκτερινές ώρες και κατά τη διάρκεια της Τετάρτης χιονόπτωση είναι πιθανό να εκδηλώνεται κατά περιόδους και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο κυρίως στα βόρεια και δυτικά τμήματα του νομού. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις σχεδόν μέτριοι έως μέτριοι και κατά περιόδους τοπικά ισχυροί έξι μποφόρ.

Η θερμοκρασία τα Χριστούγεννα στην πόλη της Αθήνας θα κυμανθεί από πέντε έως εννέα βαθμούς, με τις μέγιστες να σημειώνονται τις πρωινές ώρες, ενώ την Τετάρτη δεν θα ξεπεράσει τους πέντε έως έξι βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια οι θερμοκρασίες θα διατηρηθούν δύο έως τρεις βαθμούς χαμηλότερα.

Την Πέμπτη ο καιρός αναμένεται βελτιωμένος σε όλη τη χώρα, όμως η θερμοκρασία θα παραμείνει σε σχετικά χαμηλά επίπεδα.

 

meteo.gr

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί