Δύο συλλήψεις για το χάος στο αεροδρόμιο του Γκάτγουικ

Ένας 47χρονος και μια 54χρονη, κάτοικοι της περιοχής, συνελήφθησαν ως ύποπτοι για το περιστατικό με το drones που προκάλεσε χάος στο αεροδρόμιο του Γκάτγουικ.

  Δείτε:

Η αστυνομία συνέλαβε έναν άνδρα και μια γυναίκα που συνδέονται με το περιστατικό με τα drones τα οποία πετούσαν πάνω από το αεροδρόμιο Γκάτγουικ του Λονδίνου, γεγονός που προκάλεσε επί τρεις ημέρες χάος στο δεύτερο μεγαλύτερο βρετανικό αερολιμένα.

Οι συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν αργά χθες το βράδυ και οι δύο συλληφθέντες, ένας 47χρονος και μια 54χρονη, είναι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής. Οι συλληφθέντες παραμένουν υπό κράτηση ως ύποπτοι για παρακώλυση υπηρεσιών της πολιτικής αεροπορίας.

Καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για το περιστατικό, το οποίο οδήγησε στην ματαίωση ή στην εκτροπή περίπου 1.000 πτήσεων και επηρέασε 140.000 επιβάτες μέσα σε διάστημα τριών ημερών.

Οι πτήσεις συνεχίζονται κανονικά

Εν τω μεταξύ, οι πτήσεις στο Γκάτγουικ ξεκίνησαν εκ νέου να πραγματοποιούνται την Παρασκευή, μετά τη σύντομη αναστολή τους, παρά τις επιβεβαιωμένες πληροφορίες ότι εθέαθη άλλο ένα ντρόουν, χθες, έγινε γνωστό από μια εκπρόσωπο τύπου του αεροδρομίου. «Οι πτήσεις συνεχίζονται στο Γκάτγουικ έπειτα τις πληροφορίες για ένα drone στην περιοχή» επισήμανε.

«Καθώς πραγματοποιούσαμε ελέγχους, οι απογειώσεις και προσγειώσεις ανεστάλησαν. Επρόκειτο για ένα προληπτικό μέτρο, καθώς η ασφάλεια παραμένει βασική προτεραιότητά μας. Τα στρατιωτικά μέτρα, που έχουμε εφαρμόσει στο αεροδρόμιο, μας παρείχαν τις απαραίτητες διαβεβαιώσεις, ότι είναι ασφαλές να ανοίξουμε και πάλι τους διαδρόμους προσγείωσης-απογείωσης».

Σύμφωνα με τον βρετανικό αερολιμένα, επιβεβαιώθηκε ότι εθεάθη ένα ντρόουν κοντά στον διάδρομο προσγείωσης-απογείωσης σήμερα το βράδυ, το περιστατικό ερευνήθηκε και κατόπιν ελήφθη η απόφαση να ξεκινήσουν και πάλι οι πτήσεις.

Η Βρετανία χρησιμοποίησε στρατιωτική τεχνολογία για τη φρούρηση του αεροδρομίου κατά των, σύμφωνα με τον υπουργό Μεταφορών Κρις Γκρέιλινγκ, αρκετών, όπως πιστεύεται, μη επανδρωμένων τηλεκατευθυνόμενων αεροσκαφών (drones) που πετούσαν πάνω από το αεροδρόμιο.

“Αυτό που γίνεται στο πεδίο είναι ένας συνδυασμός μέτρων που ελήφθησαν για να μας προσφέρουν τη βεβαιότητα ότι τα αεροπλάνα θα είναι ασφαλή (…) Ορισμένα από αυτά αφορούν στρατιωτικές δυνατότητες”, δήλωσε ο Γκρέιλινγκ στο τηλεοπτικό δίκτυο του BBC.

Σύμφωνα με τον υπουργό, προς το παρόν δεν υπάρχει “στο εμπόριο μια άμεση έτοιμη λύση που να λύνει αυτομάτως όλα τα προβλήματα”.

Oι πρώτες πτήσεις φεύγουν από το Gatwick

Το μυστήριο για τα κίνητρα του χειριστή ή των χειριστών των drones δεν έχει μέχρι στιγμής λυθεί και η αστυνομία σημειώνει ότι δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να αφήνει να εννοηθεί ότι η παράλυση αυτή ενός εκ των πιο πολυσύχναστων αεροδρομίων της Ευρώπης είναι μια τρομοκρατική επίθεση.

Ο εφιάλτης με τα drones στο Γκάτγουικ πιστεύεται ότι είναι ο μεγαλύτερος που έχει δει ποτέ μέχρι σήμερα ένα μεγάλο αεροδρόμιο στον κόσμο και φέρνει στο φως ένα νέο αδύναμο σημείο που θα πρέπει να διερευνήσουν ενδελεχώς οι δυνάμεις ασφαλείας και οι υπεύθυνοι των αεροδρομίων σε όλον τον κόσμο.

Ελεύθεροι σκοπευτές του στρατού και της αστυνομίας εκλήθησαν για να καταδιώξουν τα drones, τα οποία πιστεύεται ότι είναι βιομηχανικού είδους, τα οποία πετούσαν χθες Πέμπτη κοντά στο αεροδρόμιο κάθε φορά που αυτό προσπαθούσε να ξανανοίξει.

Χάος

Οι πτήσεις σταμάτησαν στις 23:03 ώρα Ελλάδος της Τετάρτης μετά τον εντοπισμό δύο μη επανδρωμένων τηλεκατευθυνόμενων αεροσκαφών κοντά στον αερολιμένα, προκαλώντας προβλήματα σε τουλάχιστον 120.000 ανθρώπους, ενώ ακόμη δεν έχει αποτιμηθεί ο οικονομικός αντίκτυπος που είχε για τις κύριες αερογραμμές που έχουν έδρα στο αεροδρόμιο αυτό, μεταξύ των οποίων η easyJet και η British Airways.

Μετά την άνθηση που σημειώθηκε στις πωλήσεις τους, τα μη επανδρωμένα τηλεκατευθυνόμενα αεροσκάφη συνιστούν όλο και μεγαλύτερη απειλή για τα αεροδρόμια σε όλο τον κόσμο.

Στην Βρετανία ο αριθμός των παραλίγο συγκρούσεων μεταξύ ιδιωτικών drones και αεροσκαφών υπερτριπλασιάστηκε μεταξύ του 2015 και του 2017, με 92 περιστατικά να έχουν καταγραφεί πέρυσι.

Η πτήση drone εντός απόστασης ενός χιλιομέτρου από τα όρια ενός βρετανικού αεροδρομίου τιμωρείται με ποινή κάθειρξης πέντε ετών.

Η υπόθεση αυτή με τα drone στο αεροδρόμιο του Γκάτγουικ προκάλεσε απίστευτη ταλαιπωρία για δεκάδες χιλιάδες ταξιδιώτες που εγκλωβίστηκαν στο αεροδρόμιο, πολλοί από τους οποίους αναγκάστηκαν να κοιμηθούν στο πάτωμα του αεροδρομίου καθώς αναζητούσαν εναλλακτικές διαδρομές για να μπορέσουν να περάσουν τις γιορτές με τις οικογένειές τους.

“Δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι σχετίζεται με την τρομοκρατία με τη συμβατική έννοια”, σημείωσε ο Γκρέιλινγκ. “Αλλά είναι σαφώς μια δραστηριότητα πρόκλησης αναστάτωσης που δεν είχαμε ξαναδεί. Το περιστατικό αυτό δεν έχει ξανασυμβεί σε όλον τον κόσμο”, πρόσθεσε.

Προς το παρόν δεν έχει διευκρινιστεί ο αριθμός των drones που χρησιμοποιήθηκαν, αλλά πιστεύεται ότι ήταν περισσότερα από ένα, σημείωσε επίσης.

“Πιστεύεται ότι επρόκειτο για έναν αριθμό drones στον πληθυντικό”, είπε, για να καταλήξει: “Είναι βέβαιο ότι δεν ήταν πολλά, ήταν ο ίδιος μικρός αριθμός drones που εθεάθησαν πολλές φορές”.

Το Γκάτγουικ είναι το όγδοο αεροδρόμιο της Ευρώπης όσον αφορά τον αριθμό πτήσεων και εξυπηρετεί περισσότερους από 228 προορισμούς σε 74 χώρες, ενώ κάθε χρόνο το επισκέπτονται περίπου 45 εκατομμύρια επιβάτες.

Σύμφωνα με τη βρετανική νομοθεσία, τα drones δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιούνται κοντά σε αεροπλάνα ή αεροδρόμια και το ύψος στο οποίο πετούν δεν πρέπει να ξεπερνάει τα 122 μέτρα.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ, Reuters

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί