Η Διασύνδεση των Δωδεκανήσων εντάσσεται στο νέο ΔΠΑ 2020-2029 – Ξεκίνησε η διαδικασία διαβούλευσης για την διασύνδεση Κρήτης-Αττικής

Η διασύνδεση των Δωδεκανήσων αποτελεί τη νέα μεγάλη νησιωτική διασύνδεση που εντάσσεται στο νέο  προκαταρκτικό Δεκαετές Πρόγραμμα Ανάπτυξης (2020-2029) του ΑΔΜΗΕ για την περίοδο 2020-2029, και το οποίο προβλέπει συνολικές επενδύσεις 3,68 δις. ευρώ στο Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (νησιωτικές διασυνδέσεις, διεθνείς διασυνδέσεις, εκσυγχρονισμός πεπαλαιωμένων στοιχείων εξοπλισμού, Επέκταση του Συστήματος 400 kV, αναβάθμιση υφιστάμενων ΓΜ κ.α.)

 

Συγκεκριμένα, η διασύνδεση των Δωδεκανήσων, project προϋπολογισμού 1,5 δις. ευρώ με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2027, προβλέπει τη διασύνδεση της Κω με το Ηπειρωτικό Σύστημα Μεταφοράς μέσω του νέου Κέντρου Υπερυψυλής Τάσης στην Κόρινθο (που ανατίθεται αυτές τις ημέρες) μέσω υποθαλάσσιου καλωδίου συνεχούς ρεύματος μήκους 380 χλμ. και μεταφορικής ικανότητας 900 MW.  Στη συνέχεια, θα ακολουθήσει η διασύνδεση της Κω με την Ρόδο και της Ρόδου με την Κάρπαθο. Δρομολογείται έτσι η δημιουργία ενός ακόμα νησιωτικού «ηλεκτρικού διαδρόμου» που θα επιτρέψει την αξιόπιστη ηλεκτροδότηση των Δωδεκανήσων από το Σύστημα και την αξιοποίηση του δυναμικού ΑΠΕ, με σημαντικά περιβαλλοντικά και κοινωνικοοικονομικά οφέλη.

 

Σε πλήρη εξέλιξη είναι και οι δυο φάσεις της Διασύνδεσης της Κρήτης με το Ηπειρωτικό Σύστημα, καθώς η «μικρή» διασύνδεση Κρήτης-Πελοποννήσου συμβασιοποιήθηκε στα τέλη Νοεμβρίου, ενώ σήμερα ξεκίνησε και η διαγωνιστική διαδικασία διαβούλευσης επί των τεχνικών προδιαγραφών της διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής, με πρωτοβουλία της «Αριάδνη Interconnection”. Τα δυο έργα έχουν ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2020 και το 2022 αντίστοιχα.

 

Όσον αφορά στις Διασυνδέσεις των Κυκλάδων, με δεδομένο ότι όσο η Β’ όσο και η Γ’ Φάση είναι σε ώριμο στάδιο (έχουν ξεκινήσει οι εργασίες και για τα δυο project που αναμένεται να περατωθούν το 2019 και 2020 αντίστοιχα), στη γραμμή αφετηρίας μπαίνει η Δ’ Φάση που προβλέπει τη διασύνδεση της Σαντορίνης, της Φολεγάνδρου, της Μήλου και της Σερίφου. Το έργο αυτό έχει προϋπολογισμό 386 εκατ. ευρώ και αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2024.

 

Ειδική μνεία θα πρέπει να γίνει στη Διασύνδεση της Σκιάθου με το Σύστημα μέσω του Υποσταθμού του Μαντουδίου στην Εύβοια που θα ολοκληρωθεί το 2020 και θα ενισχύσει την αξιοπιστία ηλεκτροδότησης των Σποράδων.

 

Με ταχείς ρυθμούς προχωρούν  τα έργα Επέκτασης του Συστήματος 400 kV προς την Πελοπόννησο: Ο «Διάδρομος Α» (Μεγαλόπολη-Πάτρα-Αχελώος)  αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2019, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται οι διαγωνισμοί για βασικά τμήματα του «Διαδρόμου Β»  (ΚΥΤ Κορίνθου, Γραμμή Μεταφοράς Μεγαλόπολης-Κορίνθου) που αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2024.

 

Τέλος, σημαντική θέση στο νέο ΔΠΑ καταλαμβάνει το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού παγίων του Συστήματος Μεταφοράς, το οποίο προβλέπει επενδύσεις ύψους άνω των 100 εκατ. ευρώ έως το 2026, εκ των οποίων τα 30 εκατ. αφορούν στην αναβάθμιση του ΚΥΤ Κουμουνδούρου που αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του 2022.

 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί