Πώς η ΝΔ υπονομεύει και το καλώδιο Κρήτη- Αττική, στηρίζοντας τα συμφέροντα ιδιωτικής εταιρείας!

Σε προβοκάτορα και του ενεργειακού συστήματος της Κρήτης, αναδεικνύεται η ΝΔ, για χάρη ιδιωτικών συμφερόντων! Χθες στη βουλή το κόμμα τη αξιωματικής αντιπολίτευσης προχώρησε στη στήριξη της ιδιωτικής κυπριακής εταιρείας Euroasia, η εμπλοκή της οποίας προκαλεί προβλήματα στη διασύνδεση Κρήτης- Αττικής, καθώς θέλει να αναλάβει το έργο χωρίς καν να έχει αποδείξει την οικονομική δυνατότητα για τη συμμετοχή της! Μάλιστα στη διαμάχη της Ελλάδας με την κυπριακή εταιρεία, την οποία υποστηρίζουν και συμφέροντα της ΕΕ, η ΝΔ παίρνει ξεκάθαρη θέση σε βάρος της Ελλάδας, θέτοντας, μεταξύ άλλων, σε κίνδυνο την ενεργειακή επάρκεια της Κρήτης.

Δείτε επίσης: Για χάρη εταιρείας με ανύπαρκτα κεφάλαια μπλοκάρει το καλώδιο της Κρήτης η Κομισιόν!- Τί αποκαλύπτει στέλεχος του ΑΔΜΗΕ

Τη θέση της ΝΔ εξέφρασε χθες στη βουλή ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Κώστα Σκρέκας, για να απαντήσει ο υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης ότι είναι πολύ επικίνδυνες οι απόψεις της ΝΔ για το εθνικό συμφέρον, ενώ αναρωτήθηκε για ποιο λόγο ο κ. Σκρέκας και το κόμμα του ευθυγραμμίζονται με τις απόψεις του Euroasia. Παράλληλα ξεκαθάρισε ότι η “προχωράμε μόνοι μας το καλώδιο της Κρήτης”, μέσω του ΕΣΠΑ.

Μιλώντας στη συζήτηση για το το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που ρυθμίζει επείγοντα θέματα Ενέργειας και Χωροταξίας, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Κώστας Σκρέκας,  κάλεσε την κυβέρνηση να αναθεωρήσει τα σχέδια της για την μεγάλη διασύνδεση της Κρήτης, καθώς οι μέχρι τώρα χειρισμοί ενδέχεται να οδηγήσουν το έργο εκτός λίστας PCI, με την επόμενη λίστα να περιλαμβάνει διασυνδέσεις μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας μονάχα σε περιπτώσεις που παράγεται από ΑΠΕ. Τόνισε, δε, πως μια τέτοια εξέλιξη θα στερήσει κοινοτικούς πόρους ύψους 300 εκατ. ευρώ λόγω του αποκλεισμού από την σχετική λίστα με τα έργα κοινού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος.

Ο κίνδυνος απώλειας 300 εκατ. ευρώ κοινοτικών κονδυλίων δεν θα υπήρχε, εάν η ελληνική κυβέρνηση δεν είχε έρθει σε αντιπαράθεση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τον Euroasia, επεσήμανε ο βουλευτής της ΝΔ. Ο Κ. Σκρέκας υπογράμμισε επίσης ότι ενδέχεται να κινηθεί η διαδικασία παραβίασης των κοινοτικών κανονισμών και παραπομπή της ελληνικής πλευράς στο ελληνικό δικαστήριο, καθώς και ο Euroasia έχει ήδη προσφύγει στη Κομισιόν κατά της απόφασης της ΡΑΕ με την οποία εγκρίνεται η ίδρυση της “Αριάδνης” από τον ΑΔΜΗΕ.

Απαντώντας στις σχετικές επισημάνσεις του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας τόνισε πως η ελληνική πλευρά έχει ακολουθήσει ενιαία και σταθερή στάση από την αρχή μέχρι το τέλος σε ότι αφορά την μεγάλη διασύνδεση της Κρήτης, τηρώντας τους σχετικούς ευρωπαϊκούς κανονισμούς και οδηγίες. Το πρόβλημα έγκειται στη στάση του Euroasia Interconnector που παρά την αρχική συμφωνία στα πλαίσια του MOU – υπογράφτηκε τον Οκτώβριο του 2017 – εν τέλει δεν συμμορφώθηκε, δημιουργώντας κινδύνους για την ομαλή ηλεκτροδότηση της Κρήτης μετά το 2022.

Σε ότι αφορά τη χρηματοδότηση του έργου ο κ. Σταθάκης σημείωσε ότι η επένδυση του 1 δις. ευρώ θα αποσβεστεί σε τρία χρόνια αφού θα πάψουν να πληρώνονται ΥΚΩ 450 εκατ. ετησίως. Μάλιστα, χαρακτήρισε ως ψέμα τον ισχυρισμό ότι το έργο θα αποκλειστεί από ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, υπενθυμίζοντας ότι η μικρή διασύνδεση της Κρήτης χρηματοδοτείται κατά 25% από το ΕΣΠΑ.
Ο υπουργός παραδέχτηκε ότι υπάρχει αντιπαράθεση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σημειώνοντας ότι είναι ζήτημα νομικής ερμηνείας για το πότε λήγει η διετία υπαγωγής στα έργα PCI. Η ΡΑΕ σύμφωνα με τον κ. Σταθάκη θεωρεί ότι η διετία έληξε τον Ιούλιο, ενώ ο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι λήγει στις 31/12.

Ο κ. Σταθάκης υπεραμύνθηκε της θέσης της ελληνικής πλευράς να προχωρήσει στην υλοποίηση της διασύνδεσης Κρήτης – Αττικής ανεξαρτήτως του διασυνοριακού έργου Κρήτη – Κύπρος – Ισραήλ, που προωθεί ο Euroasia και απευθυνόμενος στον κ. Σκρέκα χαρακτήρισε πολύ επικίνδυνες τις απόψεις της ΝΔ για το εθνικό συμφέρον, ενώ αναρωτήθηκε για ποιο λόγο ο κ. Σκρέκας και το κόμμα του ευθυγραμμίζονται με τις απόψεις του Eurasia.

Δείτε επίσης ενδεικτικά

Εθνικό έργο από το ΕΣΠΑ το καλώδιο Κρήτη- Αττική: Η απάντηση της Ελλάδας στους εκβιασμούς της Κομισιόν (χάριν ιδιωτικών συμφερόντων)

Μεγάλο καλώδιο Κρήτης: Πώς ο ΑΔΜΗΕ προχωρεί ξεπερνώντας την Κομισιόν και την “προστατευόμενη” εταιρεία της!

Η… ευχή της Κομισιόν για την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτη- Αττική

Σταθάκης: Δε θα αφήσουμε την Κρήτη χωρίς ρεύμα- Θα τα βρούμε με την Κομισιόν για το μεγάλο καλώδιο

Από νέες “εξετάσεις” στις Βρυξέλλες η μεγάλη διασύνδεση της Κρήτης

Παρέμβαση της ΡΑΕ για την μεγάλη διασύνδεση της Κρήτης – Τι ζητά από τους φορείς του έργου

Κατατέθηκε η περιβαλλοντική μελέτη για το καλώδιο Κρήτη- Αττική- Στις αρχές του 2019 ο διαγωνισμός

Για χάρη εταιρείας με ανύπαρκτα κεφάλαια μπλοκάρει το καλώδιο της Κρήτης η Κομισιόν!- Τί αποκαλύπτει στέλεχος του ΑΔΜΗΕ

Ο περίεργος ρόλος της Κομισιόν και η υπονόμευση της ενεργειακής διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής

Πώς η Κομισιόν θέτει σε κίνδυνο την ενεργειακή επάρκεια της Κρήτης, υποστηρίζοντας ιδιωτικά συμφέροντα!- Η κόντρα με την ΡΑΕ

Στον πρωθυπουργό οι εξελίξεις για την ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης- Πώς αντιμετωπίζει την παρέμβαση της Κομισιόν

Οι υπηρεσιακοί της Κομισιόν τορπιλίζουν το μεγάλο καλώδιο της Κρήτης!- Ελπίδες σε πολιτική λύση

Κλείνει ο ΑΗΣ Λινoπεραμάτων- Πώς θα καλυφθεί ενεργειακά η Κρήτη μέχρι τη σύνδεση με την Αττική

Κομισιόν: “Πολιτική λύση” για το καλώδιο της Κρήτης- Προνομιακή χρηματοδότηση από το πακέτο Γιουνκέρ

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί