Τί απαντά ο Δήμος Ανωγείων για το χιονοδρομικό κέντρο – ”φάντασμα”

Ανακοίνωση εξέδωσε ο Δήμος Ανωγείων, με αφορμή το βίντεο του Νίκου Σαράντου με το χιονοδρομικό κέντρο – “φάντασμα” στον Ψηλορείτη.

Δείτε: Το χιονοδρομικό κέντρο ”φάντασμα” στον Ψηλορείτη, ένα ακόμη δείγμα κακοτεχνίας και σπατάλης χρημάτων (Βίντεο)

Αναλυτικά, στην ανακοίνωση ο Δήμαρχος Ανωγείων αναφέρει:

Πράγματι το κτίριο του χιονοδρομικού κέντρου Ανωγείων είναι σε κακή κατάσταση και εγκαταλελειμμένο, κείμενο μεταξύ των πολλών πληγών του ιερού βουνού του Ψηλορείτη που χρειάζονται θεραπεία, μετά τα πρώτα χρόνια έστω και της μερικής-υποτυπώδους λειτουργίας του η οποία διήρκεσε μέχρι το τέλος της δεκαετίας του 1980.

Όμως είναι εντελώς λανθασμένη η πληροφορία ότι δεν υπάρχει σχεδιασμός από το Δήμο Ανωγείων για αυτό.
Σχετικά σας αναφέρουμε ότι η εγκατάλειψή του σαν χιονοδρομικού κέντρου δεν αποτελεί ευθύνη μόνο του Δήμου Ανωγείων αλλά και του ότι οι τότε Ελβετοί- σύμβουλοι οι οποίοι πρότειναν τη συγκεκριμένη θέση για τη δημιουργία του, έκαναν λάθος εκτίμηση με αποτέλεσμα είτε να υπάρχουν πολύ έντονα και ιδιαίτερα καιρικά φαινόμενα, όπως χιονοστιβάδες, τα οποία κατέστρεψαν ένα σημαντικό μέρος του εξοπλισμού του χιονοδρομικού κέντρου στο τέλος της δεκαετίας του 1980, είτε παντελής έλλειψη χιονιού στη συγκεκριμένη θέση της πίστας. Λόγοι λοιπόν ασφαλείας αλλά και περιοδικής ανυπαρξίας χιονιού οδήγησαν στην εγκατάλειψη της λειτουργίας του ως χιονοδρομικού κέντρου.

Με στόχο τη συνέχιση της χρήσης του κτηρίου και των εναπομεινασών εγκαταστάσεων ο Δήμος Ανωγείων εκπόνησε μια ολοκληρωμένη μελέτη για τη μετατροπή του σε ορεινό καταφύγιο και μικρό χιονοδρομικό κέντρο για εκπαιδευτικούς σκοπούς και ενέταξε προς χρηματοδότηση την υλοποίησή του στα ΟΣΑΠΥ από τα οποία απεντάχθηκε λόγω της εκτίμησης ότι δε θα προλάβαιναν οι σχετικές εργασίες να ολοκληρωθούν κατά τη διάρκεια υλοποίησης του προγράμματος, παρά την αντίθετη άποψη του Δήμου.

Ο πολιτικός σχεδιασμός για τη μετατροπή του σε ορεινό καταφύγιο και μικρό χιονοδρομικό κέντρο για εκπαιδευτικούς σκοπούς υπάρχει ακόμα δεδομένου ότι ο Δήμος Ανωγείων έχει πρόσφατα επικαιροποιήσει τη μελέτη σύμφωνα με την τρέχουσα νομοθεσία και διαδικασίες διαγωνισμών ανάθεσης και είναι ένα από τα έργα που θα προτείνει να μπει στις ΟΧΕ, μεταξύ άλλων επειδή είναι ώριμο αδειοδοτικά.

Άρα στην ουσία ο προγραμματισμός του Δήμου Ανωγείων για τις συγκεκριμένες εγκαταστάσεις υπάρχει και ευελπιστούμε ότι θα γίνει ένας από τους πόλους ανάπτυξης του εναλλακτικού τουρισμού στην περιοχή του Ψηλορείτη και θα αξιοποιηθεί κατάλληλα από όσους αγαπούν και προστρέχουν στο ιερό βουνό της Ίδης, λόγω και της γειτνίασής του με το Ιδαίον Άντρο.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί