Ψηφίζεται σήμερα ο πρώτος μεταμνημονιακός προϋπολογισμός (Live)

Με τους υπουργούς της κυβέρνησης να επιχειρούν να δώσουν το στίγμα της επόμενης ημέρας μετά τα μνημόνια συνεχίστηκε και τη Δευτέρα η συζήτηση για τον πρώτο μεταμνημονιακό προϋπολογισμό, ο οποίος θα ψηφιστεί σήμερα το βράδυ (Τρίτη 18/12), μετά τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών.

Δείτε σε απευθείας μετάδοση από το κανάλι της Βουλής:

«Δημιουργούμε το νέο κοινωνικό κράτος και θέλουμε να το κατοχυρώσουμε και συνταγματικά», τόνισε τη Δευτέρα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης και πρόσθεσε: «Κεντρικό καθήκον, μετά τα μνημόνια, είναι να σχεδιάσουμε το μέλλον, χρειαζόμαστε ένα σύστημα δημοκρατικού σχεδιασμού για τη χώρα και την ανάπτυξη», τόνισε μεταξύ άλλων τη Δευτέρα ο Γ. Δραγασάκης και πρόσθεσε:

«Τα μέτρα και οι δράσεις που προβλέπει ο Προϋπολογισμός, όπως η σταδιακή μείωση του ΕΝΦΙΑ, η επιδότηση της στέγασης, η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αγρότες, η κατάργηση του φόρου στο κρασί, το μεταφορικό ισοδύναμο, η επιδότηση τους κόστους μεταφοράς στα καύσιμα, η αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων, η αύξηση τουκατώτατου μισθού κ.ά. δεν είναι έκτακτες προεκλογικές παροχές αλλά μόνιμες διαστάσεις του νέου Κοινωνικού Κράτους που δημιουργούμε και θέλουμε να κατοχυρώσουμε και συνταγματικά», ανέφερε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόσθεσε ότι «η πιο κρίσιμη διαχωριστική γραμμή είναι ακριβώς αυτή: συνταγματοποίηση του νεοφιλελευθερισμού, δηλαδή του ελάχιστου κράτους πρόνοιας, των ιδιωτικοποιήσεων και των ανισοτήτων εις βάρος των πολλών, όπως θέλει η ΝΔ ή συνταγματική θωράκιση της κοινωνίας με κατοχύρωση των δημοκρατικών και κοινωνικών δικαιωμάτων και την προστασία των κοινών και των δημόσιων αγαθών, όπως υποστηρίζει και πράττει η σημερινή κυβέρνηση;».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης επισήμανε πως «η ιδέα ότι θα ανακάμψει η οικονομία, θα αναπτυχθεί και ταυτόχρονα θα έχουμε ένα ισχυρό κοινωνικό κράτος και σωστές εργασιακές σχέσεις, αποτελεί κομβικό σημείο της διαφοροποίησης με τη Ν.Δ.», εξηγώντας ότι οι θέσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι υπέρ της ιδιωτικής ασφάλισης και της διατήρησης του εργασιακού μεσαίωνα.

Αίσθηση προκάλεσε η αναφορά της Κ. Μάρκου, η οποία μεταξύ άλλων προανήγγειλε επιστροφή του ΔΝΤ στην Ελλάδα.

Όπως καταγράφηκε και στα επίσημα πρακτικά της Βουλής, η βουλεύτρια της ΝΔ είπε τα εξής, διαβάζοντας, μάλιστα, γραπτό κείμενο: «Τέτοια είναι η επιτυχία, που η χώρα βρίσκεται εκτός αγορών. Για να το καταλάβουν οι ψηφοφόροι: Είναι σαν σε μια οικογένεια να μην έχει κανένας εισόδημα, να μην υπάρχει κανείς να βοηθήσει, ενώ η οικογένεια ζει με προθεσμία από ένα μικρό μασούρι χρημάτων, που τελειώνουν, μέχρι να ξαναέρθει το ΔΝΤ. Αλλά τότε ο κ. Τσίπρας ξέρει ότι δεν θα είναι Κυβέρνηση. Και φαντάζεται ότι θα παρακολουθεί από την εξέδρα, πετώντας πέτρες»:

«Με την πολιτικά χυδαία, αλλά κατά βάση ανερμάτιστη, ομιλία της βουλεύτριας της ΝΔ κ. Μάρκου δύσκολα θα ασχολιόμασταν αν η ίδια δεν τελείωνε την τοποθέτησή της στη βουλή με την κυνική ομολογία ότι ο Κ. Μητσοτάκης θα φέρει στην Ελλάδα πίσω το ΔΝΤ!», τονίζει σε σχόλιό του ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνοντας τα εξής:

«Είναι φανερό ότι ο στόχος της Νέας Δημοκρατίας είναι να ξαναγυρίσει η χώρα σε συνθήκες οικονομικής και  κοινωνικής χρεοκοπίας. Ο κ. Μητσοτάκης δεν αντέχει λεπτό χωρίς μνημόνια, γιατί του χρειάζονται, ως άλλοθι, για το σκληρό, νεοφιλελεύθερο πρόγραμμά του. Βέβαια, οι πολίτες, που με τις θυσίες τους πλήρωσαν τις λανθασμένες προβλέψεις και τις απάνθρωπες πολιτικές του ΔΝΤ, δεν θα κάνουν τη χάρη στον κ. Μητσοτάκη, ούτε στους βουλευτές του, που δεν ενδιαφέρονται ούτε καν να κρύψουν τα σχέδιά του».

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί