Στη βουλή το θέμα με το κόκκινο σκαθάρι και οι καταστροφές που προκαλεί στους φοίνικες της Κρήτης

Την έντονη ανησυχία που υπάρχει στην Κρήτη για προσβολή ακόμα και του φοίνικα του Θεόφραστου που είναι το αρχαιότερο είδος στην Κρήτη, αλλά και για την καταστροφή του αξιοθέατου του φοινικόδασους του Βάϊ, εκφράζει με ερώτησή του ο βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Βαρδάκης, με ερώτησή του προς τα αρμόδια Υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος.

Όπως επισημαίνει ο κ. Βαρδάκης το «Rhynchophorus Ferrugineus» ή ευρέως γνωστό ως κόκκινο σκαθάρι εξακολουθεί να απειλεί τους φοίνικες που υπάρχουν στη Κρήτη και μάλιστα πολύ περισσότερο το γνωστό τουριστικό προορισμό το Φοινικόδασος του Βάϊ.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή οδηγία 2007/365/ΕΚ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε προσωρινά έκτακτα μέτρα για την πρόληψη της εισαγωγής και εξάπλωσης του εντόμου «Rhynchophorus Ferrugineus», εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στην ίδια Ευρωπαϊκή οδηγία καλούνται τα κράτη μέλη να πραγματοποιήσουν ετήσιες έρευνες για την παρουσία του εν λόγω οργανισμού, να καθορίσουν οριοθετημένες περιοχές βάσει των ερευνών τους και να λάβουν επίσημα μέτρα αντιμετώπισης του φαινομένου.

Ωστόσο, σύμφωνα με τη νεότερη απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής 2018/490, τα έκτακτα μέτρα που προβλέπονται  στην Οδηγία 2007/365/ΕΚ, έπαψαν να ισχύουν από την 1η Οκτωβρίου 2018, καθώς από τις ετήσιες έρευνες που διενεργήθηκαν από τα κράτη μέλη σύμφωνα με αυτή την οδηγία, ο εν λόγω οργανισμός έχει ήδη εξαπλωθεί στα περισσότερα μέρη της απειλούμενης περιοχής και ως εκ τούτου δεν είναι δυνατή η πρόληψη της εισαγωγής και εξάπλωσής του, στο μεγαλύτερο μέρος του εδάφους της Ε.Ε.

Δεδομένου ότι υπάρχει έντονη ανησυχία στην Κρήτη για προσβολή ακόμα και του φοίνικα του Θεόφραστου που είναι το αρχαιότερο είδος στην Κρήτη, αλλά και για την καταστροφή του αξιοθέατου του φοινικόδασους του Βάϊ, ο κ. Βαρδάκης ζητά να ενημερωθεί από τα αρμόδια υπουργεία για τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν για την εξάπλωση του εντόμου στα φοινικοειδή της Κρήτης και τα αποτελέσματα αυτών. Τέλος καλεί τους Υπουργούς να μεριμνήσουν για νεότερο σχέδιο δράσης για την καταπολέμηση του κόκκινου σκαθαριού με σκοπό την προστασία του φοίνικα του Θεόφραστου και του φοινικόδασους του Βάϊ.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί