Θεσσαλονίκη: Εργοδότης ζητάει με αγωγή 200.000 ευρώ από διανομείς που απέλυσε

Αγωγή για «ηθική βλάβη» σε τέσσερις διανομείς, οι οποίοι έχουν απολυθεί, κατέθεσε εργοδότης στην Θεσσαλονίκη, επειδή διαμαρτυρήθηκαν με κινητοποιήσεις, αλλά και καταγγελίες στο ΙΚΑ και στην Επιθεώρηση Εργασίας, διεκδικώντας την καταβολή δεδουλευμένων και υπερωριών.

Όπως καταγγέλλει η Επιτροπή Αγώνα Διανομέων: 

Το εστιατόριο-πατσατζίδικο «Τσαρούχας» ζητάει 200.000€ από 4 διανομείς, με αγωγή που κατέθεσε στις 10/12! Μάλιστα οι 2 είναι και μέλη του ΔΣ του Συνδικάτου Επισιτισμού-Τουρισμού. Με αυτόν τον τρόπο προσπαθούν να ποινικοποιήσει τους εργατικούς αγώνες, το Σωματείο και το συνδικαλισμό. Γιατί οι συνάδελφοι μας δεν έσκυψαν το κεφάλι στις παράνομες απαιτήσεις του εργοδότη, αλλά διεκδίκησαν με επώνυμες καταγγελίες στο ΙΚΑ, στην Επιθεώρηση κτλ. Αυτός ήταν κι ο μοναδικός λόγος για τον οποίο απολύθηκαν οι συνάδελφοι μας. Μετά την απόλυση τους συνέχισαν με νέες καταγγελίες, ενώ παράλληλα με την Επιτροπή Αγώνα Διανομέων και το Συνδικάτο μας προβήκαμε σε δεκάδες νόμιμες παραστάσεις διαμαρτυρίας, στα πλαίσια των συνδικαλιστικών νόμων και ελευθεριών που το σύνταγμα κατοχυρώνει.

Εν τω μεταξύ, όπως σημειώνει η Σταυρούλα Πουλημένη στο σχετικό ρεπορτάζ του «Κόκκινου», την Τετάρτη το πρωί εκδικάστηκε μία από τις 3 μηνύσεις που έχει καταθέσει η Επιθεώρηση Εργασίας κατά του εργοδότη και αφορούσε διαφορά δεδουλευμένων για δύο εργαζόμεους. Σύμφωνα με την Μαργαρίτα Κουταλάκη, απολυμένη εργαζόμενη από το εστιατόριο και μέλος της επιτροπής διανομέων, ο εργοδότης ισχυρίστηκε στη δίκη ότι δεν χρωστάει τίποτα από αργίες, υπερωρίες, νυχτερινά και κυριακάτικα καθώς και ότι θα πρέπει να ληφθούν υπόψη…. τα φιλοδωρήματα που δέχονταν οι εργαζόμενοι καθώς και το ότι τους έδινε μία φορά την ημέρα φαγητό και νερό!

Η απόφαση της δίκης θα εκδοθεί σε λίγους μήνες ενώ παράλληλα εκκρεμεί η εκδίκαση άλλων δύο μηνύσεων από την Επιθεώρηση Εργασίας που αφορούν τις απολύσεις που έγιναν και διαφορές δεδουλευμένων.

Επιπλέον την Παρασκευή εκδικάζεται αγωγή που έχει καταθέσει απολυμένη εργαζόμενη για την διεκδίκηση δεδουλευμένων και τον Ιανουάριο άλλη αγωγή για την απόλυσή της. Ακολουθούν και άλλες δίκες που αφορούν απολύσεις και δεδουλευμένα μετά από αγωγές  που έχουν καταθέσει πρώην εργαζόμενοι.

Μιλώντας στον ρ/σ Στο Κόκκινο Θεσσαλονίκης ο Βασίλης Κεφαλάς μέλος της επιτροπής διανομέων Θεσσαλονίκης και του Σωματείου Επισιτισμού τόνισε ότι ο εργοδότης δεν έχει καταβάλει τα 4.000 ευρώ δεδουλευμένα στους δύο εργαζόμενους που έχουν απολυθεί από τα 20 που συνολικά διεκδικούν με δική τους αγωγή που έχουν καταθέσει στο Ειρηνοδικείο.

«Αυτό που προσπαθεί είναι να στοχοποιήσει τα δύο μέλη του συνδικάτου μας και της επιτροπής. Έχουμε βγει επώνυμα και έχουμε καταγγείλει τα περιστατικά και για αυτό μας κάνει αγωγή. Ο συγκεκριμένος εργοδότης πιστεύει, όπως έχει δηλώσει εξάλλου, ότι θα πληρώνει όποιον θέλει, θα κάνει ό,τι θέλει,  θα απολύει όποιον θέλει και θα μηνύει για οποιονδήποτε λόγο και όποιον θέλει. Εμείς δε φοβόμαστε είναι συνταγματικό μας δικαίωμα να διεκδικούμε τα δικαιώματα μας. Αυτή η αγωγή μας λέει να πάψουμε να υπάρχουμε ως συνδικάτο αλλά και ως εργαζόμενοι άνθρωποι που διεκδικούμε» σημείωσε (εδώ το ηχητικό).

left.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί